Het bekijken van de productdetailpagina is vaak de laatste stap voor het product in het winkelmandje belandt. Het is dé plek waar je gebruikers voor je product kunt winnen, maak daar ook gebruik van!

De productdetailpagina gaat over één product en bevat elementen als bijvoorbeeld een afbeelding en de kenmerken van het product. Bij een goede productdetailpagina is het van belang dat je de optimale mix van elementen inzet om de kans op verkoop te vergroten. Voor de overzichtelijkheid zijn alle elementen onderverdeeld in 3 thema’s. In dit artikel komt het eerste thema – gemak en overzicht – aan bod. Je krijgt concrete adviezen om het gemak en overzicht te verbeteren. De twee vervolgartikelen gaan in op het thema vertrouwen en het thema stimuleren van extra verkopen via de productpagina.

Op je productdetailpagina komen verschillende typen gebruikers. Sommige gebruikers gaan af op productervaringen, anderen overtuig je met extra feitelijke informatie over het product. Je wilt al deze gebruikers zo goed mogelijk van dienst zijn. Dit betekent niet dat je je pagina vol moet gooien met informatie. Zorg dat de gebruiker de gewenste informatie krijgt zonder te worden afgeleid in het koopproces.

Hieronder volgen negen adviezen om je productdetailpagina rond het thema – gemak en overzicht – goed in te richten:

1) Afbeeldingen op de productdetailpagina

Toon verschillende foto’s van het product – bijvoorbeeld verschillende aanzichten en detailfoto’s. Een gebruiker heeft namelijk meer dan één afbeelding nodig om een goed beeld te krijgen van het product. Gebruik daarnaast ook een 360-graden afbeelding met roteer- en zoomfunctie zoals bij Cameranu.nl. Met een 360-graden afbeelding verbeter je de winkelervaring, daalt je retourpercentage en daarmee stijgt je klanttevredenheid. Van belang is natuurlijk dat je foto’s van hoge kwaliteit zijn en ook bij het inzoomen scherp blijven. Hieronder vind je een voorbeeld van een product met meerdere aanzichten.

360graden productdetailpagina

Het tonen van foto’s op volledige schermgrootte heeft meerwaarde, je kunt zo goed de details bekijken. Voor een voorbeeld klik je op de afbeelding van Zara.com.

Toon zowel productafbeeldingen met als zonder personen. Een bezoeker van een kledingwinkel heeft een beter beeld hoe je kledingstuk eruitziet als het door een persoon gedragen wordt. Een bijkomend voordeel is dat je de bezoeker gelijk laat zien hoe het kledingstuk te combineren is. Zowel de gezichtsuitdrukking als de kijkrichting van een persoon kunnen invloed hebben op de conversie. Bedenk van tevoren goed of je de persoon bijvoorbeeld laat lachen of niet. Wanneer een persoon op de foto kijkt naar je download- of andere actieknop, kan dit zorgen dat men eerder geneigd is naar je knop te kijken en de handeling te verrichten.

De plaatsing van afbeeldingen is ook van belang. Voor het overzicht is het het beste objecten (plaatjes en buttons) aan de rechterzijde van je pagina te plaatsen. Rechts wordt in het gezichtsveld bovendien als positiever ervaren.

Door gebruik te maken van een (YouTube) video beleven bezoekers nog beter het product- en de gebruiksfunctie – zie bijvoorbeeld Futurumshop.nl. Daarnaast kan een YouTubevideo bijdragen aan extra bezoek aan de website vanuit YouTube.

2) Productinformatie

Naast je productafbeeldingen willen gebruikers ook meer weten over de eigenschappen van je product. In de productomschrijving geef je in een aantal zinnen een korte omschrijving van het product en de belangrijkste producteigenschappen. De andere producteigenschappen kun je bijvoorbeeld eronder opsommend weergeven. Er is een verschil tussen producteigenschappen – zoals waar het product van gemaakt is – en onderscheidende kenmerken. Deze onderscheidende kenmerken zijn de voor- en nadelen van een product en komen in punt 3 aan bod.

Je bent wettelijk verplicht de voornaamste kenmerken van het product of de dienst te benoemen zoals de afmetingen, de duur van de overeenkomst, technische gegevens, typenummer, maar ook de risico’s en producteigenschappen. Je hoeft niet alle informatie direct op het scherm te vermelden – zorg dat het makkelijk toegankelijk is door bijvoorbeeld een knop ‘lees meer’. Sommige van je gebruikers vergelijken namelijk producten op basis van een groot aantal producteigenschappen.

Volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam vergroot je het vertrouwen door ook minpunten van het product te benoemen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar je gebruikers wantrouwen (te) positieve verhalen over een product. Door een minpunt van je product aan te halen, buig je het wantrouwen om in vertrouwen voor het product. Bovendien zorgt het noemen van minpunten voor een afname in je retouren en voorkom je negatieve klantenreviews. Zie bijvoorbeeld Cameranu.nl.

Bij het verkopen van kleding online is een maattabel onmisbaar op je productpagina. Geef van een bepaald artikel aan of het kleiner of groter uitvalt dan normaal – zie Esprit.nl. Een zo exact mogelijke maatbepaling zorgt voor minder retouren, lagere kosten en een hogere klanttevredenheid. Meer geavanceerde oplossingen zijn zogenaamde virtuele paskamers – op basis van de door de gebruiker eerder ingevoerde maten, wordt de best passende maat getoond. Zie bijvoorbeeld Hugoboss.com.

3) Onderscheidende kenmerken van je product

De onderscheidende kenmerken worden ook wel USP’s (unique selling points) genoemd – de voordelen van je product. Je kunt deze voordelen in plaats van of als toevoeging van de eigenschappen benoemen.

  • Bij verf – ‘Droogt snel en is geurloos, na een uur kun je de ruimte weer gebruiken.’
  • Bij elektrische fiets – ‘Moeiteloos door een heuvelachtig landschap fietsen.’
  • Compressie-sportbroek – ‘Ondersteuning dijen en billen: minder klachten en beter herstel.’
  • LED lampen – ‘Bevat geen giftige stoffen, je hoeft de lampen bijna nooit meer te vervangen.’

Test het aantal – een of enkele ten opzichte van meerdere –  voordelen op je productdetailpagina. Verschillende testen hebben namelijk andere resultaten opgeleverd. Het bedenken van je productvoordelen kost tijd, maar het is bewezen dat unieke voordelen je verkopen flink laten toenemen. Je kunt de USP’s ook opsommen.

Voorbeeld van een productbeschrijving met USP’s van een lakverf op verfbestelsite.nl:

usp productdetailpagina

4) Hoeveelheid aanpassen

Geef de mogelijkheid het aantal producten aan te passen met één druk op de plus- ofaantal aanpassen productdetailpagina minknop. Nog beter is als de gebruiker bovendien het veld met het aantal producten zowel met toetseninvoer als een up-downmenu kan aanpassen.

5) Implementeer zowel een ‘plaats in winkelmand’- als ‘een direct bestellen’-knop

Doen je gebruikers herhaalaankopen en maken ze een account aan, dan is het interessant een one-click-buyfunctionaliteit op te nemen. De ingelogde gebruiker kan dan met één klik een aankoop volledig voltooien. Dit bespaart de gebruiker tijd en moeite. Het vermijden van het gehele bestelproces heeft een extra voordeel – het verlaagt het aantal uitstappers in het bestelproces omdat je geen velden hoeft te doorlopen.

6) Alternatieven-functionaliteit

Geef je gebruiker zichtbare opties om moeiteloos naar andere pagina’s op je site te gaan. Met de functionaliteit alternatieven kun je gebruikers op je webwinkel behouden die een product hebben bekeken en het product (nog) niet willen aanschaffen. Het aanbieden van alternatieven kun je op verschillende manieren doen:

  • neem links op naar andere producten van het desbetreffende merk
  • neem ook een vorige en volgende productnavigatie op – hiermee kan de gebruiker naar een ander vergelijkbaar product uit je productcategorie.
  • laat het kruimelpad zien – de gebruiker ziet waar hij is en kan zo gemakkelijk een nieuw pad kiezen om te bewandelen

7) Aanvinkselectiefunctionaliteit

Keuzerondjes productdetailpaginaMaak gebruik van een aanvinkselectiefunctionaliteit. Kies bijvoorbeeld voor keuzerondjes in plaats van een uitschuiflijst bij het kiezen van de maat. Met keuzerondjes worden de beschikbare maten direct inzichtelijk – scheelt weer minimaal 1 klik in het bestelproces.

8) Recent bekeken producten

Het tonen van recent bezochte artikelen is een vorm van personalisatie en zorgt naast gebruikersgemak ook eerder voor een bestelling of extra aankoop. Zie het voorbeeld hieronder:

bekeken artikelen productdetailpagina

9) Bewaren en delen

Online winkelen of in een fysieke winkel verschilt op veel punten. Er zijn ook overeenkomsten – zo wordt bij winkels rondgekeken zonder dat er iets gekocht wordt. Dit kan zijn om inspiratie op te doen en later terug te keren naar de winkel voor de aankoop. Het is via een webwinkel nog gemakkelijker terug te keren en precies te zien wat je tijdens het vorige bezoek interessant vond. Geef je gebruiker de optie om wensen-/verlanglijstjes aan te maken. Bied je bezoeker ook de mogelijkheid producten uit het verlanglijstje te vergelijken en te delen via e-mail of social media.

Bovengenoemde adviezen zijn gebaseerd op ervaringen van het online fullservice-marketingbureau Modation en de nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken die zij op de voet volgen. Test altijd welke adviezen voor jou werken en voer deze permanent door.

0 Shares:
Dit artikel is 12.260 keer gelezen