Sony’s app Folding@Home maakt het mogelijk met je telefoon bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Terwijl je slaapt gebruikt de app je telefoon voor wetenschappelijke berekeningen. Je helpt daarmee de wetenschappers van Stanford University bij het genezen van ziektes.

Komt dit fenomeen je misschien vaag bekend voor? Dat kan kloppen! Deze app klinkt als een (übernerderige) 2.0-versie van het SETI@home-project (gestart in 2000) waarbij mensen hun pc ter beschikking stellen. Al die pc’s worden met elkaar verbonden en voeren gezamenlijk ingewikkelde berekeningen uit waarmee gezocht wordt naar buitenaards leven.

De oplossing

Wat doe je elke avond voor je gaat slapen? Juist, je telefoon aan de oplader leggen. Zodat hij de volgende ochtend weer fris en fruitig is, net als jij. Waarom zou je telefoon tijdens dat opladen niet iets nuttigs doen? Iets nuttigs voor de mensheid bijvoorbeeld? Stel de processorkracht van je telefoon beschikbaar!

Doing a good deed was never this easy!

Het doel van dit project is meer te weten komen over eiwitten; over wat ze doen en hoe ze zich ordenen of vouwen (vandaar ‘folding’ in de naam). Het plaatje boven dit blog toont dit vouwproces. Vijf jaar lang maakte het project dankbaar gebruik van de krachten van de Playstation 3, maar deze kan hier nu niet meer voor worden gebruikt. Het project draait al sinds 2000, maar de app heeft kortgeleden een flinke opfrisbeurt gehad van Sony.

Hoe het werkt

Folding@Home1 Folding@Home2 Folding@Home3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De app werkt heel simpel. Na het installeren word je door het proces heen geleid en al snel blijkt: je kan alleen maar bijdragen als je aan drie voorwaarden voldoet: je moet op wifi zitten, je batterij moet 100% vol zijn en je smartphone hangt aan de oplader. Niet via een snoertje aan de pc of laptop vast, nee, aan de oplader in het stopcontact. Ze hadden wat mij betreft de voorwaarde van 100% batterij kunnen laten vallen; je kan dan meer uren maken en aan de oplader ligt je telefoon toch al.

Na een paar dagen uitproberen, heb ik al aardig wat uren bijgedragen. Wel is mijn telefoon elke ochtend behoorlijk warm. Ik vraag me af of dat kwaad kan. Iemand een idee?

Gamification

De makers moeten hebben gedacht: “We moeten het léuk maken om bij te dragen, we doen er een paar competitie-elementen in!”. De app zit vol gamification-elementen. Je kunt allerlei badges halen als je lang genoeg hebt bijgedragen, je kunt je scores vergelijken met andere bijdragers én met je Google-connecties die de app ook hebben en uiteraard kun je je bijdrage delen op Facebook. Al met al een geinige app maar het gaat toch vooral om de rekenkracht!

Folding@Home5 Folding@Home4

 

 

 

 

 

 

 

 

Downloaden

Folding@Home is er alleen voor Android, het is gratis en je kunt de app hier downloaden.

Wil jij onze app-oloog worden? Op het gebied van Android of iPhone? We zijn op zoek naar bloggers.

Ben je een app-ontwikkelaar en wil je jouw app hier presenteren? Neem dan contact met ons op.

0 Shares:
Dit artikel is 50.754 keer gelezen