Altijd al eens willen weten hoe de nieuwste gadgets nu echt werken? Dat kan in het Utrechtse Permanent Future Lab, de proeftuin voor de nieuwste techniek.

Experimenteerruimte

Jurjen de Vries en Samir Lahiri zijn ruim een halfjaar geleden begonnen met hun Permanent Future Lab (PFLab) beweging. Het doel is kennis over nieuwe technologie laagdrempelig beschikbaar te maken voor de maatschappij. In het PFLab kan iedereen zelf experimenteren met technologische innovaties, bijvoorbeeld Google Glass of een NAO-robot, of beter nog: verschillende technieken combineren tot een nieuwe aanvulling.

Sociaal kaptiaal

Het eerste PFLab is gevestigd in de Seats2Meet-locatie Utrecht CS (in de voormalige stilteruimte, voor mensen die het kennen). Het delen van kennis gebeurt vooral via het voor S2M gebruikelijke sociaal kapitaal.

In het lab kun je alle gadgets uitproberen, met het verzoek dat je datgene wat je leert ook weer met anderen deelt. Overigens is er in het lab ook een portable Google Hangout Studio, waar je meteen kunt vloggen over wat je hebt beleefd.

Hoewel PFLab dus een fysieke locatie heeft waar je de verschillende technieken en gadgets kunt testen, worden de initiatiefnemers zeker niet geremd door de muren die om de locatie staan. Zo krijgen Jurjen en Samir inmiddels wereldwijd aandacht voor hun lab en ook leden van de Tweede Kamer wisten de weg al te vinden.

3D-printer

Als gezegd kun je er van alles uitproberen. Als regelmatige bezoeker van het lab heb ik de afgelopen maanden de nodige gadgets geprobeerd. Ik word zeker niet overal blij van, maar dat weet je pas nadat je het hebt onderzocht. In het lab staat bijvoorbeeld een 3D-printer. Ik heb ‘m nog niet getest – ik zou niet weten wat ik 3D zou willen printen – maar dat het kan is al goed genoeg.

3d printer

Wat is er nog meer?

Ik zal hier geen uitputtende opsomming geven van alle gadgets. Dat kan ook niet, want het assortiment wordt regelmatig uitgebreid. Zo kun je er een Google Glass uitproberen, of virtual reality ervaren. Je kunt je ook ontspannen via een hoofdband, die dan meet of je ook echt relaxed bent (muse), maar ook aangeeft als dat niet zo is…

Je kunt er ervaren of de Myo zo goed is als uit onderstaande afbeelding blijkt en je kunt via scanadu zien of je naar de dokter moet. Ook de NAO-robot heb ik er wel eens in actie gezien en er is nog veel meer te doen. De nieuwste aanwinst is volgens mij de sphero-bal, waarmee onder andere augmented reality-toepassingen mogelijk zijn.

thalmic myo

Geeky nights out

Samen met Permanent Beta worden af en toe Geeky Nights Out georganiseerd via Meetup. Het lab is dan ’s avonds geopend en het is de bedoeling dat de bezoekers naast het uitproberen van de nieuwste aanwinsten vooral zaken combineren en zo tot nieuwe oplossingen komen. Onlangs hebben ze het bijvoorbeeld voor elkaar gekregen om de kleur van de LIFX-lampen aan te passen aan de mate van ontspannenheid van de drager van de NeuroSky-hoofdband. Is de drager relaxed, dan zijn de lampen groen, zo niet dan worden ze rood.

3D-camera

In het lab kun je 360-graden-foto’s maken met een speciale camera. In deze foto’s kun je dus echt de hele omgeving zien. Ook kun je inzoomen tot een bol met een totaaloverzicht, zoals hieronder.

PFlab

Zelf ga ik op korte termijn eens proberen of een 3D-camera nu echt zo spectaculair is als wordt beweerd. Met zo’n camera wordt een beeld weergegeven dat veel levensechter zou moeten zijn dan kijken naar een plat scherm. En dan eens kijken hoe personify werkt als het gekoppeld wordt aan zo’n camera. Ik heb er zin in!

Aanrader

Kortom: voor iedereen met een interesse in technologische innovatie is een bezoekje aan het Permanent Future Lab zeker de moeite waard! Je kunt de toekomst al ervaren, of zelfs vormgeven. Wie kan dat weerstaan?

0 Shares:
Dit artikel is 11.601 keer gelezen