Sinds kort kan de YouTube app voor Android 360 graden films ondersteunen. Avicii maakt als eerste artiest gebruik van deze functionaliteit van de YouTube app. Zijn nieuwste clip ‘Waiting for love’ is nu op deze manier te ‘ervaren’.

Hoe? Open de clip in de YouTube app, en beweeg je telefoon om je heen om te zien wat er overal gebeurt. Ik heb het idee dat het alleen nog werkt voor Android telefoons. Als dat niet meer zo is hoor ik het graag!

Je hebt geen headset nodig om op deze manier om je heen te kunnen kijken. Je kunt de clip overigens ook gewoon kijken in een moderne browser.  Je moet dan zelf het beeld bewegen met de muis of cursor, maar kunt wel 360 graden om je heen kijken. Kijk maar hieronder.

Toevoeging of gimmick?

Of deze wijze van video kijken echt van toegevoegde waarde is vraag ik me nog wel af. Niet voor alle doeleinden denk ik. Met alle recente ontwikkelingen rondom GoPro en Google Jump (een samenwerking van GoPro en Google) zal het aanbod van materiaal zeker toenemen. En vergeleken met een standaard film heb je wel meer dynamiek op deze manier. Je kunt tenslotte wel rondkijken. Daar waar je anders een panoramafoto zou willen maken kan je straks misschien wel en filmpje laten zien wat meer recht doet aan de situatie dan een statische foto.

Ik denk dan ook dat dit een tussenstap is. Het geschikt maken van YouTube films voor een virtual reality headset is een volgende stap in de ontwikkeling van YouTube die al is aangekondigd. En dan is deze stap heel logisch. Je zorgt eerst dat je rond kunt kijken en daarna dat dit ook virtueel kan.

Met een virtual reality headset komt zo’n 360° film wel veel meer tot z’n recht. Dan is de ervaring echt veel sterker dan alleen het kijken naar een klein schermpje van een mobiel die je om je heen draait of het via muis of cursortoetsen draaien van een een standpunt van de film in een browser.

Kortom, ik ben zeker een fan van 360° opnames, maar bekijk die dan liever met een headset. Dat voelt wat natuurlijker. Maar tot die tijd, of voor mensen zonder headset vind ik dit een welkome aanvulling.

Andere voorbeelden

Ben je benieuwd naar andere YouTube films die je op deze manier kunt zien? Dat kan door het menu te openen en te kiezen voor 360°. Je krijgt dan een overzicht van de beschikbare films.

360youtubeapp

 

Tijdens het schrijven van deze blog is bekend geworden dat ook Björk een 360° clip heeft geüpload op YouTube. Houd je van muziek en festivals, dan zijn de beelden van Tomorrowland van 2014 zeker een aanrader. Onder dit artikel vind je deze films.

Dan tot slot ook nog even een totaal ander voorbeeld. Want niet alleen artiesten ontdekken de kracht van 360° media, ook goede doelen beginnen er gebruik van te maken. Een voorbeeld hiervan is de indrukwekkende film van Terre des Hommes.

Ik ben nog wel benieuwd naar jullie reacties op deze manier van het maken van films. Moeten meer artiesten of goede doelen op deze manier films gaan opnemen, of liever niet?

Hieronder nog de eerder genoemde voorbeelden; Björk, Tomorrowland en Terre des Hommes.

Björk

Tomorrowland

Terre des Hommes

0 Shares:
Dit artikel is 8.649 keer gelezen