Het grote nadeel van foto’s nemen met een smartphone is dat ik te veel foto’s neem. Door Google Foto’s is die stroom aan afbeeldingen echter een voordeel geworden. Dankzij Googles Assistent worden er mooie animaties van gemaakt.

Te veel foto’s

Je kent het vast wel. Gebeurt er iets leuks, maak je er meteen heel, ja heel veel foto’s van. Zo weet je zeker dat er altijd wel een leuke bij zit. Deze foto zet je op Facebook of Instagram, waarna je de niet gelukte exemplaren wilt verwijderen. Maar daar heb je dan geen zin in, want het zijn er ook zo veel die je weg moet doen. Binnen een weekje vakantie heb je zo snel honderden foto’s. Na een paar maanden zijn het er al meer dan duizend. En voor je het weet is het geheugen van je mobiele telefoon vol.

googlefoto_kleinOnderverdeling in dingen

Maar gelukkig is daar nu de app Google Foto’s (iOS , Android). Door deze app hoef je niet te vrezen dat je niet genoeg ruimte hebt voor al die foto’s. Je kunt onbeperkt foto’s opslaan. Deze worden automatisch onderverdeeld in locaties en in dingen. Ja, als je veel standbeelden fotografeert (bewust of onbewust) wordt automatisch een rubriek standbeelden gemaakt. En als je op vakantie bent geweest, krijgt elke plek die je hebt bezocht een eigen rubriek. Het is allemaal erg handig en fraai. Het allerhandigst en fraaist vind ik echter de optie ‘Assistent’. Die maakt van je vele foto’s automatisch heel mooie animaties.

Automatische animatie

De Assistent kijkt zeer nauwkeurig naar de foto’s die je hebt genomen. Foto’s die veel op elkaar lijken – omdat je die kort achter elkaar geschoten hebt – worden vanzelf omgezet in een animatie. De beelden zijn wat schokkerig, maar het resultaat is heel leuk. Door die animaties komt een straat tot leven. Je kinderen bewegen zich grappig op dat strand. Dat plein krijgt een eigen dynamiek met die houterige mensen.

Keuze uit voorstellen

Zodra je Google Foto’s installeert, worden reeksen foto’s automatisch veranderd in animaties. Nou ja, de Assistent doet eigenlijk voorstellen. Daar hoef je op zich niets mee te doen. Maar de echt leuke filmpjes kun je makkelijk opslaan. Die kun je dan terugvinden door rechts onderaan op het vergrootglaasje te klikken en vervolgens op Creaties. Daarna zie je alle filmpjes die je hebt opgeslagen en kun je ze eenvoudig op je sociale media zetten.

Vanzelf een verhaal

De Assistent maakt trouwens niet alleen animaties. Automatisch bewerkt hij ook sommige foto’s tot echte pareltjes. Alsof je een uurtje hebt gephotoshopt. Of hij maakt van foto’s die op elkaar lijken collages. Een veel leukere optie is het verhaal. Van elke dag maakt de Assistent een filmpje. Hij verzint zelf een titel, maakt een selectie van foto’s en plaatst kaartjes van de locaties waar je die dag bent geweest, compleet met pijlen die de reisrichting laten zien. Ook dit verhaal kun je heel simpel opslaan en via de sociale media delen.

assistent_kleinNiet altijd de beste foto

Het enige jammere is dat de Assistent voor het verhaal niet altijd de beste foto’s selecteert. Regelmatig staat in het verhaal een foto of filmpje die je eigenlijk écht had moeten verwijderen. Gelukkig kun je gemakkelijk een foto uit het verhaal verwijderen of er eentje toevoegen.
En ach, ik kan het de Assistent ook niet kwalijk nemen dat hij soms foute keuzes maakt. Ik had dan ook zo veel foto’s gemaakt. Bovendien weegt dit nadeeltje niet op tegen het enorme voordeel van Google Foto’s: dat er automatisch van die bulk foto’s van die heerlijke animaties en verhaaltjes worden gemaakt. Leve zijn Assistent! De ideale assistent voor elke smartphonefotograaf.

NB: de video’s zijn YouTube-bewerkingen van de animaties die de Assistent heeft gemaakt.

0 Shares:
Dit artikel is 11.234 keer gelezen