Er zijn verschillende manieren om in een flow te raken en deze vast te houden. Moet jij nog ontdekken waar jouw flow ligt? Dan heb ik 5 tips voor je.

In de sport kennen we het “in the zone” zijn. De sporter verkeert in een staat waarin alles lukt en hij continu boven zichzelf uitstijgt. Het gevoel dat alles moeiteloos gaat en hij alleen maar pieken ervaart.

De Hongaarse psycholoog Csikszentmihalyi noemt dit “flow”, een optimale staat van ervaring. In de dagelijkse praktijk kennen we ook een flow. Denk aan het moment dat je lekker aan het werk bent. Je hebt het gevoel dat alles goed gaat, totdat je de volgende dag op je werk verschijnt. Ineens komt er niets meer uit je handen. Hoe komt dat toch? Kunnen we die flow niet wat langer vasthouden? Lees hieronder 5 tips om in je flow te raken!

1. Ontdek jouw persoonlijke drijfveren

Je start bij het ontdekken van jouw drijfveren. Ben jij intrinsiek gemotiveerd bij de dingen die je doet? Of ervaar jij loon als belangrijkste drijfveer? Dat houd je toch niet tot je pensioen vol?

Ga na welke werkzaamheden jij leuk vindt om te doen. Zet ze in een overzicht en noteer daar de reden bij. Op deze manier kom je steeds dichter tot de kern van wat jou drijft.

2. Stel niets uit

Stel jij vaak dingen uit? Stop ermee! Vaak stel je de zaken die je minder leuk vindt uit. Ze blijven als een donkere wolk boven je hangen. Ze slurpen energie en verpesten de flow. Feit: we moeten allemaal wel eens dingen doen die we minder leuk vinden. Zorg dat je ze meteen afrondt, dan heb je meer tijd over voor de dingen waar je energie van krijgt.

3. Gebruik een methode

Er zijn verschillende methoden die zorgen voor de flow. Door ze toe te passen voorkom je mentale blokkades bij het uitvoeren van bepaalde taken. Zo heb je bijvoorbeeld de methode ‘Getting Things Done‘. Deze methode is een hulpmiddel om prioriteiten te stellen in jouw werkzaamheden. Het helpt je met het verbinden van concrete acties aan je takenlijst.

‘Getting Things Done’ al geprobeerd en is het niet jouw ding? Probeer dan de ‘Pomodoro Techniek‘ eens, een methode waarbij je korte sprints van 25 minuten trekt. Deze wissel je af met pauzes. Kookwekker in de aanslag en GO!

4. Zorg voor een stimulerende omgeving

Een stimulerende werkomgeving geeft je extra energie. Mag jij zelf jouw kantoor inrichten? Kies dan voor een inrichting met veel groen. Recent onderzoek toont aan dat planten een positieve invloed hebben op de productiviteit en creativiteit.

Het is niet alleen het interieur dat telt. Ook de sociale inrichting heeft invloed op jouw flow. Omring jezelf met mensen waar je energie van krijgt. Waar vind je deze personen? Nodig jouw collega’s eens uit voor een brainstorm, je hebt het snel in de gaten.

5. Blijf ontdekken!

Het kan best even duren voordat jij die optimale staat ervaart. Geef niet op en experimenteer. Zo kom je erachter wat voor jou het beste werkt.

Heb je de flow gevonden? Mooi! Blijf jezelf prikkelen om deze flow vast te houden. Ontdek jezelf en zoek naar de ideale combinatie van jouw vaardigheden en talenten. Alleen zo hou jij die flow vast!

Ga vooral aan de slag met deze tips. Ik weet zeker dat ze je helpen om “in the flow” te raken.

0 Shares:
Dit artikel is 6.951 keer gelezen