Sinds kort heb ik een Fitbit health-tracker. Gezondheidsgadgets zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld en je hebt ze in de vorm van hartslagmeters en stappentellers tot multifunctionele wearables, zoals bijvoorbeeld de Apple Watch.

Sport-wearables meten van alles en nog wat en de bijbehorende apps en software maken een zinvol overzicht van die persoonlijke data. Deze toepassingen zorgen ervoor dat we de verkregen data kunnen inzetten om aan onze doelen te werken. Een veelgehoorde reden om wearables te gebruiken is dat ze mensen helpen dagelijks meer te bewegen door het meten van het aantal stappen. Wat zijn andere redenen om deze gadgets een kans te geven?

Voor de hand liggende beloftes

De belangrijkste reden voor mij om een health-tracker te gaan gebruiken is om doelgerichter te bewegen. Ik wil de tijd in de gym zo effectief mogelijk gebruiken en kan nu direct aflezen op mijn Fitbit of ik nog op mijn ideale hartslag voor die specifieke workout zit. Een andere veelgehoorde reden om een wearable aan te schaffen is dat mensen willen afvallen. Als je dan gegevens van een stappenteller en je dieet combineert, weet je of je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt op een dag. Een gezondere levensstijl ontwikkelen is ook een belofte die je vaak hoort als je mensen vraagt waar een wearable bij kan helpen. Je kan tegenwoordig via de bijbehorende apps van gezondheidsgadgets kijken welke combinatie van voeding, beweging en slaap het beste voor jou werkt om je gezond en fit te voelen. Want wat voor de één werkt, hoeft geen zekerheid te bieden voor het resultaat voor een ander.

De verborgen beloftes van wearables

Technologie is al tot veel dingen in staat zoals het scannen van moleculen om de ‘staat’ of eigenschappen van voorwerpen zoals fruit en planten te bepalen. Als dergelijke functionaliteiten kunnen worden geïntegreerd in een enkele wearable en de data binnen de juiste context kan worden samengebracht en geïnterpreteerd – zoals bijvoorbeeld de Apple Healthkit en Google Fit doen – dan zullen we echt interessante en nuttige voordelen gaan zien. Stel je eens voor dat de volgende beloftes realiteit worden.

Nooit meer voor niets naar de dokter

Geen onnodige onderzoekjes en tests omdat jouw huisarts of medisch specialist veel beter kan inschatten wat er aan de hand is op basis van een overvloed aan historische data over jouw gezondheid. Of nog beter: je mailt jouw gezondheidsdata eerst even, waaruit mogelijk blijkt dat het bezoekje aan de dokter helemaal niet nodig is.

Van preventieve naar proactieve medische check

Zou het niet mooi zijn als zaken zoals bloeddruk en bloedsuikerspiegel automatisch en continu worden gemeten? En dat je daardoor alleen maar voor controle naar de dokter moet op het moment dat bepaalde waarden over een langere periode iets verontrustends laten zien? De rest van de tijd houdt een virtuele arts al jouw gecombineerde data 24/7 in de gaten en laat jou iets weten wanneer er reden toe is. Weg met die gedachten ‘of het allemaal nog wel goed zit met je gezondheid’. Meten is weten in dit geval, en geen nieuws is goed nieuws!

Minder betalen voor je zorgverzekering

Ik acht het niet onmogelijk dat er een moment komt dat ik – gewapend met mijn persoonlijke data – een korting kan afdwingen bij mijn zorgverzekeraar. Ik beschik dan immers over meer betrouwbare data dan ooit tevoren. En die data heb ik ook nog eens zelf gemeten waar dus ook geen kostbaar medisch- of lab-onderzoek aan te pas is gekomen. Onderzoeken die in de sommige gevallen minder betrouwbaar zijn omdat het om momentopnames gaat. Ik ga het gesprek zeker een keer aan met mijn zorgverzekeraar. Are you with me on this?

Welke data zou jij willen dat wearables vergaren? En welke mogelijkheden zie jij als we deze data slim bij elkaar brengen en analyseren?

0 Shares:
2 comments
  1. @Eric: mooie voordelen in het verschiet, dat is zeker. Maar, vind je het dan niet eng en ongewenst dat een commercieel bedrijf al je (zeer) persoonlijke gegevens in bezit heeft? En dan doorverkopen of kan gebruiken voor op maat gemaakte advertenties?

  2. @Natalie, bedankt voor je reactie. Ik heb de privacy regels van wearable leveranciers niet bekeken over het gebruik van de persoonlijke data, dus weet niet of ze juridisch gezien dit überhaupt mogen doen (zoals een Facebook of Google). Goeie vraag, misschien een onderwerp voor een vervolgblog!

    Persoonlijk vind ik de opportunities van de kruisbestuiving van data zwaarder wegen dan het mogelijk gebruik van m’n data voor commerciële doeleinden – en denk dat de belangrijke vernieuwing op dit vlak de komende tijd zal komen door het slim bij elkaar brengen van gegevens (big data). Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden om de volksgezondheid te bevorderen op basis van persoonlijke medische data te koppelen aan locatie-informatie (ben je bijvoorbeeld opgegroeid in een gebied waar onlangs bodemverontreiniging is ontdekt, dan staat dat automatisch in iedereens medisch dossier die het betreft, of kunnen mensen zelfs gericht worden opgeroepen).

    Maar met je eens dat we/bedrijven daarin privacy van personen moeten blijven respecteren.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.035 keer gelezen