Het is je vast niet ontgaan. Zaterdag 25 april; een zware aardbeving met magnitude van 7.8 treft Nepal. Een ramp met catastrofale gevolgen en inmiddels zijn er meer dan 6200 mensen om het leven gekomen. 

De verwachting is dat het dodenaantal voorlopig blijft oplopen. Velen zijn nog steeds vermist. Vandaag start de hulpactie ‘Nederland helpt Nepal’. Social Media spelen hierbij een belangrijke rol.

Nederland helpt Nepal

Vanmorgen om 06.00 uur trapte NPO Radio 2 de actiedag ‘Nederland helpt Nepal’ af, die duurt tot middernacht. De Publieke Omroep, RTL en SBS besteden de hele dag aandacht aan de zware aardbeving in Nepal. Dit keer geen overkoepelend tv-programma of een belpanel met bekende Nederlanders zoals vorig jaar het geval was tijdens de ebola-crisis in Afrika. Wel roepen BN’ers via verschillende sociale media mensen op te doneren. Deelnemers zijn onder andere Sophie Hilbrand, Anita Witzier, Maik de Boer en Sylvana Simons.

De samenwerkende hulporganisaties roepen alle Nederlanders op om geld te doneren via Giro 555, voor noodhulp aan Nepal. Zo is er dringend behoefte aan onder meer tenten, dekens en medicijnen.

Database vermiste personen en veiligheidscheck

Deze week konden we al lezen dat Google en Facebook direct hulp boden na deze zware natuurramp. De sociale netwerken helpen zoeken naar vermisten. Google geeft toegang tot zijn ‘Person Finder’.  Een database voor vermisten, die beschikbaar is in het Engels en Nepalees. Je kunt gebruik maken van de database als je op zoek bent naar personen maar ook als je informatie hebt over slachtoffers van de aardbeving. Facebook heeft de veiligheidscheck ingeschakeld. Hiermee kunnen mensen in het getroffen gebied aan hun vrienden en familie laten weten of ze ongedeerd zijn. Inmiddels heb ik al verschillende berichten van dit netwerk in mijn nieuwsoverzicht ontvangen dat mensen in mijn vriendenlijst veilig zijn.

Wil jij de slachtoffers van de zware aardbeving helpen? Dan kun je doneren via Giro 555, tegenwoordig IBAN NL08INGB0000000555. Op dit moment staat de teller op 3.3 miljoen euro voor noodhulp aan Nepal.

Bron:
socialmediablog.nl
nos.nl

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.865 keer gelezen