Wat mag de Russische internetgebruiker tegenwoordig nog wel? Kritische sites zijn verboden en voor wifi moet je je paspoort laten zien. Alsof dat nog niet streng genoeg is, kondigde het Kremlin onlangs het meme-verbod aan. 

Memes zijn al die grappige fotootjes en filmpjes die viraal op internet worden gedeeld. Stiekem weet je wel wat een meme is, want je ziet en leest ze dus dageli. Wie kent bijvoorbeeld niet de vele persiflages op president Poetin als artistieke uiting? Zo is daar Poetin die kleine baby’tjes de stuipen op het lijf jaagt of Poetin cynisch geschetst als militair met superkrachten. Wat valt te denken van Poetin-ondergoed, so you can Put in. Alles is geoorloofd op het vrije internet, behalve in Rusland natuurlijk. put-in-panties-putin

Uitgememed

Het Kremlin wil virale spotprents namelijk verbieden, nadat er schunnige plaatjes viraal gingen van zanger Valeri Syutkin. In de persiflage lijkt het net of dat hij zingt dat hij een bitch in het gezicht slaat. De muzikant kon hier niet om lachen en klaagde de makers aan. De kniesoor kreeg gehoor en Rusland wil zelfs een landelijk verbod. Heb je als grootmacht met zoveel georganiseerde misdaad binnenslands niks beters te doen? Nou ja, wellicht scheelt het dat de beklaagde zanger Syutkin ageert tegen homorechten net als Poetin. Misschien scheelt het ook dat het nachtegaaltje Syutkin door Rusland in 2008 is onderscheiden vanwege zijn oeuvre. Dan loop je wel harder als mediawaakhond Roskomnadzor.

Russische roeptoeter

Poetin2Dezelfde Roskomnadzor die de memes gaat verbieden, is zo’n beetje de roeptoeter van het Kremlin. In die paar jaar dat zij bestaat, nam zij veel drastische maatregelen. Zo sloot zij onlangs vier rote anti-Poetin sitesEr kwam een Twitterban bij voor een vooraanstaande oppositieleider, dat zelfs retweets verbood. Het orgaan eiste ook nog dat wifi-gebruikers zich legitimeerden met een paspoort. Geen ID bij je? Dat is geen probleem, want dan vul je gewoon een formulier in. Dit vierjarenplan lijkt een beetje een Russische variant van Goebbels’ Kulturkammer.

Veiligheid

Hoe Roskomnadzor alle verregaande maatregelen met de mantel der liefde bedekt, is nog grappiger dan alle NSA-smoezen over privacy-inbreuk bij elkaar. Natuurlijk riep Moeder Rusland geen Roskomnadzor in het leven om de eigen bevolking te pesten. Maar content verspreiden op internet herbergt nou eenmaal een grote verantwoordelijkheid. En die memes kunnen dan wel grappig zijn, maar ze mogen geen inbreuk vormen op de waardigheid van de persoon, aldus Roskomnadzor. Al die spotprenten over Poetin die lelijk doet tegen baby’s of beren kunnen niet meer meer want: “Deze uiting heeft niets te maken met hoe de persoon echt is.”

Alles voor het nationaal belang. Vergis je ook niet, want het is niet makkelijk om zo’n Roskomnadzorder te zijn. Zeker als je bedenkt dat hun maandloon onlangs gehalveerd tot amper 500 euro. Je eigen mensen virtueel afknijpen? Voor het geld hoef je het dus niet te doen.

0 Shares:
Dit artikel is 10.074 keer gelezen