Meerkat was de Belle van het bal op SxSW. En al snel volgde Periscope, een app om óók live je eigen video’s mee te streamen. Beide groeien snel. Zijn dit apps waar vloggers op zitten te wachten?

Video streamen met een mobieltje kan natuurlijk nu ook al. Noem ze maar op: Ustream en Google Hangouts zijn er al een tijdje. Maar ja, er zijn maar weinig mensen die deze tools gebruiken, omdat ze best ingewikkeld zijn. De kracht van Meerkat en Periscope is de eenvoud. Iedereen – met een iPhone en Twitter – kan er direct gebruik van maken. Je start je stream en je hebt een platform op je eigen social account.

Hip, want (soort van) exclusief

Leuke extra: mobiel video’s streamen is nu min of meer exclusief, omdat Android-gebruikers en Twitterlozen geen gebruik kunnen maken van beide apps. Dat hoeft geen nadeel te zijn voor hun succes. Instagram moest het ook lang stellen zonder Android-app. Intussen lieten iPhone-gebruikers zien dat je er – als amateur – coole foto’s mee kon maken. Als gebruikers van Meerkat en Periscope content kunnen verzinnen die ook over een paar maanden nog leuk is voor een breed publiek, dan kan mobiele streaming video een blijvend fenomeen worden.

Proberen is laagdrempelig

Door de eenvoud is het leuk om er even mee te spelen en – wie weet – voorziet het in een latente behoefte. Ik heb het idee dat ze bij Meerkat en Periscope zelf nog geen duidelijk beeld hebben van de content die gestreamd gaat worden. Gebruikers gaan dat zelf ontdekken. Hier is veel experimenteren voor nodig. En daarom is laagdrempeligheid belangrijk.

Kansen voor vloggers?

Ik zie voor Meerkat en Periscope kansen onder vloggers. Er zijn genoeg andere tools om video mee te streamen. Maar het gemak van Meerkat kon nog weleens doorslaggevend zijn. Zeker als Meerkat als sociaal netwerk krachtiger wordt. Ze moeten daarvoor wel snel opschalen naar Android en andere platformen als Facebook en blogs.

Met live video kun je een event maken van je dagelijkse vlog. Zo zou je live vragen kunnen beantwoorden van kijkers en ze zo een kijkje achter de schermen kunnen geven. De kracht van live streaming video is dat je mensen deelgenoot kunt maken van iets dat nu gebeurt: zoals brekend nieuws, een evenement of optreden en natuurlijk de klok tijdens Oud en Nieuw. En wat dacht je van de dagelijkse make-upsessie van beauty-vloggers waar live nog even de smokey eye van een paar maanden terug wordt herhaald.

Heb jij Meerkat of Periscope al uitgeprobeerd? En wat vond je ervan?

0 Shares:
Dit artikel is 6.228 keer gelezen