Heb je het al gezien? Op LinkedIn kun je zien hoe hoog je scoort met jouw profiel ten opzichte van je LinkedIn-connecties. Maar wat moet je doen om hoog te scoren? En is er wel een logica te ontdekken in de LinkedIn-ranking?

Ik wil ook hoog scoren!

LinkedIn bekijkt hoeveel profielbezoeken je over een specifieke periode hebt gehad en vergelijkt die bezoeken met die van jouw netwerk. De ranking score vind je aan de rechterkant op de pagina ‘Who’s Viewed Your Profile’. Als LinkedInNerd kan ik het niet laten om, zonder het algoritme van LinkedIn te doorgronden (daar heb je andere experts voor), een analyse te maken van de redenen waarom sommige profielen hoger scoren dan andere. Op dit moment sta ik met mijn 2000+ netwerk (nog) niet in mijn eigen top 10, meestal sta ik rond de 50ste positie. Om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen en om mijn eigen ranking positief te kunnen beïnvloeden, heb ik hieronder een korte analyse gemaakt. Zo heb ik ontdekt waarom sommige profielen zo hoog scoren.

Overzicht alle onderzochte LinkedIn items

Hieronder heb ik in een overzicht de cijfers weergegeven van mijn beperkte LinkedIn profielanalyse. Ik heb gekeken naar mijn top 10 connecties, met op dat moment (eind december 2014) de meeste profielbezoeken.

 LinkedIn item  Wel  Niet
 Afbeelding 10  0
 Premium account  5  5
 500+ connecties  10  0
 Summary ingevuld  10  0
 Skills gebruikt  10  0
 Aangepaste professionele headline  10  0
 Publiceren van een bijlage  5  5
 Publiceren van een Post  3  7
 Persoonlijke URL aangepast  6  4

Zoekresultaten op Google en LinkedIn

ext (1)

Het ‘ranken’ op LinkedIn wordt onder andere bepaald door hoe vaak jouw profiel wordt bezocht. Voordat iemand jouw profiel kan bezoeken gaat hij eerst op zoek naar jouw naam of naar onderdelen (zoektermen) uit jouw profiel. Bij de zoekresultaten op LinkedIn of Google komt jouw professionele headline als eerste in beeld. Voor de bezoekers van je LinkedIn profiel zijn de eerste twee blokken – bij een gepubliceerde post zijn het de eerste drie blokken – van belang. Het eerste blok is het naamveld met o.a. daarin: jouw headline, huidige en vorige functies en regio. Het tweede blok is alleen zichtbaar indien je blogt via een LinkedIn post, zie hier een voorbeeld van een LinkedIn post op mijn eigen LinkedIn profiel.

Het laatste blok is de samenvatting (summary). Het is van belang de summary volledig in te vullen, omdat het als één van de eerste items zichtbaar is en veel tekst bevat waar je op gevonden en gerankt wilt worden. Wil je weten hoe je een summary optimaal kan invullen? Lees dan mijn blog: Heb jij al een sociale media pitch?

Helpt een premium account?

PremiumTen eerste heb ik bij mijn top 10 ‘Most-viewed connections’, (meer laat de onbetaalde versie van LinkedIn je niet zien) gekeken in hoeverre zij hun profiel hebben geoptimaliseerd. Wat opvalt, is dat van deze 10 toppers precies de helft een premium account heeft.

Een premium account is een LinkedIn-account waarvoor je betaalt en waarmee je meer mogelijkheden hebt. Ik raad alleen recruiters aan om een betaald account te nemen. Recruiters met een premium account kunnen meer InMails (bericht naar andere LinkedIn gebruikers die geen connectie zijn) sturen en over een langere periode zien wie hun profiel heeft (terug) bekeken.

Zonder betaald account kan je alleen de laatste 5 profiel bezoekers zien. Voor alle andere LinkedIn gebruikers volstaat een gewoon account zeker als je regelmatig inlogt en checkt wie je profiel heeft bezocht. De eerste conclusie is dat een premium account wel helpt maar niet noodzakelijk is om hoog in de ranking van LinkedIn te komen.

Het belang van 500+ connecties, summary, skills en headline

Rand-Fishkin-LinkedIn-Skills-and-ExpertisesWat bij alle 10 de toppers hetzelfde is, is dat ze allen 500+ connecties bezitten, de summary en skills gebruiken en 6 van de 10 toppers hebben 2 of meer skills met 99+ stemmen. In de kop hebben alle 10 de toppers een aangepaste professional headline.

Het publiceren van een bijlage (bv. URL naar presentatie of website) wordt niet of nauwelijks door de top 10 gebruikt. Slechts de helft gebruikt afbeeldingen of presentaties in hun persoonlijke LinkedIn profiel. Wat de toppers niet gebruiken is de mogelijkheid om een post te publiceren.

Wat verder opvalt is dat niet alle toppers hun persoonlijke URL hebben geoptimaliseerd.

Mijn conclusie: het hebben van veel LinkedIn connecties, een ingevulde summary, skills en een aangepaste headline zorgt voor een betere ranking. Publiceren van een post of een bijlage en het optimaliseren van de persoonlijke URL lijken veel minder invloed te hebben.

4 tips om hoger te ranken op LinkedIn

Deze analyse is gebaseerd op een onderzoek eind december 2014 en op de dan geldende LinkedIn algoritme. En net zoals bij Google is het algoritme van LinkedIn voortdurend onderhevig aan wijzigingen, zie ook de 42.bis blog Google is net een echt mens. Wat opvalt in de analyse is dat LinkedIn items waar je veel zoekwoorden in kwijt kan bij veel of soms alle toppers is gebruikt. Omdat de velden in onderstaande tips veel zoektermen bevatten, die LinkedIn gebruikt om de ranking te bepalen, is mijn verwachting dat deze velden ook na het aanpassen van de algoritme belangrijk blijven m.b.t. ranking.

De volgende 4 tips gaan jou helpen op een betere plek in jouw persoonlijke ranking:

  • Vul je summary in
  • Breid je netwerk op LinkedIn uit (minimaal 500+)
  • Pas je professionele headline aan
  • Gebruik Skills

Heb jij nog andere tips om hoger in de LinkedIn ranking te komen? Post deze dan hieronder. Succes met het optimaliseren van jouw LinkedIn profiel!


Geschreven door