Nu dacht ik toch echt dat LinkedIn het wat meer serieuze gedeelte van de social media was. Daar waar professionals elkaar ontmoeten, je niet doodgegooid wordt met grappige filmpjes en een tijdlijn die er totaal anders uitziet. De laatste paar weken gebeurt er echter regelmatig iets… bijzonders. Ik word toegevoegd door vreemde mannen. Die ook nog eens niet knap zijn.

Buitenlandse mannen

En niet zomaar niet-knappe, vreemde mannen! Nee, mijn vrienden, het zijn buitenlandse niet-knappe vreemde mannen. Soms Amerikaans, maar er is ook een Turk voorbij gekomen en vorige keer een Engelsman. En daar ik volledig sta achter open grenzen, integratie en de multiculturele samenleving bedoel ik met ‘buitenlands’ niet Nederlandse mannen met buitenlandse komaf en/of ouders. Neen, ik bedoel met ‘buitenlands’ dan ook echt mannen uit het buitenland: mannen die geen woord Nederlands op hun profiel hebben staan, nooit bij een Nederlands bedrijf hebben gewerkt en ook geen Nederlands berichtje naar me sturen. Ik krijg eigenlijk altijd de standaard “please add me to your network”-uitnodiging zonder persoonlijke touch of enige informatie over onze ‘connectie’. Ik snap er niks van!

Waarom?

Ik heb lang zitten nadenken over het waarom van deze uitnodigingen. Waarom voegen deze niet-knappe, buitenlandse mannen mij toe? Nu ben ik al een tijd zelfstandig ondernemer en hoop ik natuurlijk dat iedere nieuwe LinkedIn-connectie ook nieuwe business betekent, dus bij de eerste twee uitnodigingen klikte ik nog enthousiast op ‘accepteren’. Er kwam echter geen berichtje na het accepteren. Nu ben ik ook een luie zelfstandig ondernemer dus misschien had ik zelf iets moeten doen, maar ik weiger. Jij voegt MIJ toe, dus ik verwacht dan ook iets van JOU te horen.

GEBRUIKT!

Opeens kwam het besef: wellicht wilden deze niet-knappe, buitenlandse mannen gewoon extra connecties! Want des te meer connecties je hebt op LinkedIn, des te geloofwaardiger je natuurlijk bent (of heb ik deze machtsvertoningen verkeerd geïnterpreteerd?)! Maar toen ik met een woedende blik een kijkje nam op de profielen van deze nietszeggende mannen, zag ik dat zij vaak onder de 500 connecties hadden. Dat kon twee dingen betekenen: (1) ze waren nog bezig met het opbouwen van het aantal connecties en ik was een van de eerste slachtoffers of (2) er was toch iets anders aan de hand.

Krakende hersenen

En tot op de dag van vandaag ben ik mijn hersenen aan het kraken. Er staan inmiddels alweer twee (!) nieuwe uitnodigingen open van niet-knappe, vreemde mannen, alleen al van de afgelopen week. Wie zijn ze?! Wat willen ze?! Waarom ik?! Heeft het te maken met een functienaam die op mijn (overigens volledig Nederlandstalige!) profiel staat? Ben ik gewoon heel knap? Proberen ze via mij dichter bij een van mijn connecties te komen? Denken ze, doordat ik mezelf heb geregistreerd bij de KvK, dat ze bij mij kunnen komen werken? Hebben ze via mijn overzeese bronnen vernomen hoe geweldig ik ben en willen ze graag nader kennismaken maar durven ze nog geen berichtje te sturen?

Help! Weet jij het? Ik hoor graag jouw idee! Of heb je zelf ook last van deze stalkende mannen? En bestaan er misschien ook stalkende vrouwen?

Wat een mysteries… Ik ga vanavond vroeg naar bed.

Headhunter-stalking-on-LinkedIn

 

 

0 Shares:
1 comment
  1. Erg bekend probleem. Gelukkig zijn het voor mij geen buitenlandse niet-knappe vreemde mannen!

    Ik heb de oplossing voor je:
    Alleen tweedegraads connecties en personen die indirect met je in contact staan middels een groep, bedrijf, etc., kunnen jou een uitnodiging versturen. Nou heb ik even rond zitten neuzen op jouw LinkedIn profiel en mijn oog valt op twee specifieke groepen: “Usability Experts” en “UX&UI Designers”. Zonder dat ik hier lid van ben zie ik dat beide groepen internationaal zijn. De bijhorende website en eigenaar van de groep zijn dit ook. Nou kan ik niet achterhalen of de vreemde mannen die jouw uitnodigen zich in deze groepen bevinden, hier zul jij zelf achteraan moeten gaan.

    Een andere optie is om een maand LinkedIn Premium uit te proberen. Dit geeft jou het volledige overzicht van profielweergaven van de afgelopen 90 dagen. Met Premium kun jij exact zien hoe personen op jouw profiel terecht zijn gekomen, of er een ‘link’ is en wat deze dan precies is.

    Succes!

Comments are closed.

Dit artikel is 4.951 keer gelezen