Je hebt zo’n dag. Je hebt een deadline. Je moet vandaag een artikel opleveren. Je staart naar je laptop en het stemmetje in je hoofd blijft maar zeuren dat je aan de slag moet. Wat moet je dan niet en juist wel doen?

Wat doe je dan?

  1. Je klikt op ‘Games’ en speelt een spelletje, waarna je echt aan de slag gaat. Ah, nog één spelletje kan geen kwaad
  2. Je staat op en gaat de planten water geven, want die kijken je toch echt heel zielig aan met hun hangende blaadjes
  3. Je gaat eerst even de afwas doen, want werken gaat beter met een opgeruimde keuken
  4. En dan kun je net zo goed even het vuilnis wegbrengen
  5. En dan loop je net langs die leuke winkel waar van alles te koop is wat je normaal gesproken niet nodig hebt, maar wat vandaag ontzettend belangrijk lijkt
  6. Dan kun je net zo goed even boodschappen doen
  7. En, hé, is dat niet je vriendin met wie je nodig, ja precies nu, een bakkie moet doen?

Wat je eigenlijk zou moeten doen:

1. Maak een lijst

Houd een lijst bij van onderwerpen die je tegenkomt. Het maakt niet zo veel uit hoe je dat doet. Je kunt gewoon een Word-document maken met daarin de onderwerpen en een link naar de site waar je hierover iets gelezen hebt. Je kunt ook gebruik maken van online tools als Pocket en Evernote Web Clipper voor het bijhouden van al je links.

Als je dan weer zo’n dag hebt, kijk je in de lijst met onderwerpen die je hebt verzameld voor de momenten dat je even niet weet waar je over moest schrijven.

2. Zoek in je favorieten

Struin je favoriete nieuwssites af om te lezen waar je op dit moment het beste over kunt schrijven. De sites die je bezoekt zijn wellicht afhankelijk van het onderwerp waarover je schrijft. Zo zal iemand die over wetenschap schrijft heel andere bronnen gebruiken dan iemand die over tuinieren schrijft. Het idee is echter hetzelfde. Door het volgen van het nieuws uit jouw branche kom je altijd weer nieuwe artikelideeën tegen.

Zelf neus ik altijd in het technieuws op bijvoorbeeld Nu.nl, Technieuws.com, Huffington post etc. Natuurlijk dwaal ik dan nog wel eens af naar wat minder vakgerelateerd nieuws, bijvoorbeeld op de site van The Guardian. Natuurlijk met de smoes dat ze ook daar best interessant technieuws hebben

3. Wat zeggen je volgers

Lees eens terug wat je volgers de laatste tijd over jouw content hebben gezegd. Hebben ze nog een vraag gesteld? Hebben ze een goed argument ingebracht waardoor je misschien nog wat moet bijschaven aan een ouder artikel? Door te kijken naar reacties van lezers zie je wat er leeft onder je doelgroep. Door te luisteren naar je volgers kom je vanzelf weer op ideeën. Ook de reacties op artikelen die je leest kunnen je soms triggeren.

4. Kijk naar je eerdere artikelen

Je hebt in het verleden al vaker een artikel geschreven. Je kunt zelfs zien welke van deze artikelen populair waren. Is een van deze populaire artikelen misschien toe aan een update? Is er iets nieuws te melden? Kun je misschien nog een verdiepingsslag aanbrengen?

5. Begin met schrijven

Je opent je teksteditor en begint met schrijven. Serieus, dit is een van de beste tips die ik ben tegengekomen. Het helpt echt. Op de een of andere manier komt er ineens wat op papier. En nee, het is niet in één keer goed, maar als je eenmaal begonnen bent is het een stuk makkelijker om door te gaan en het artikel te verbeteren tot je een stuk hebt dat eigenlijk best wel goed is. De opbouw komt later wel. Zet eerst je gedachten over een onderwerp op papier, dan vormt het artikel zich (bijna) vanzelf.

6. Probeer geen perfectionist te zijn

Dit klinkt misschien een beetje raar en het kan op je overkomen alsof je niet je best moet doen. Maar dat is niet wat ik bedoel. Het is een gegeven dat veel professionals perfectionistisch zijn ingesteld. Dit kan er echter ook toe leiden dat je iets niet doet, of in mijn geval er erg lang over doet. Ik haal mijn deadlines weleens niet, omdat ik geen einde durf te maken aan een artikel. Als de redactie dan later zegt “leuk stuk”, denk ik telkens weer: dat moet ik onthouden voor een volgende keer. Je hebt als perfectionist het idee dat wat je doet niet goed genoeg is. Probeer dat los te laten en kijk dan eens wat voor reacties je krijgt. Het zou je zomaar kunnen verbazen.

7. Tot slot

Stop met lezen van dit artikel, want je moet nu echt aan de slag.

Als je echt nog niet weet hoe je nu aan de slag moet, hier nog wat inspirerend leesvoer:

Trouwens, deze tips gaan nu over het schrijven van een artikel of een blog, maar ze zijn op veel meer situaties van toepassing. Als je weer eens zo’n dag hebt: ga dan gewoon aan de slag. Je zult merken dat het in negen van de tien gevallen echt helpt.

0 Shares:
Dit artikel is 7.058 keer gelezen