Ik viel voor het ontwerp en wilde het meteen hebben: de Polaroid Cube. Eenmaal in bezit vond ik al snel dat ik er eigenlijk weinig mee kon. Totdat ik besefte dat ik door de Cube me een stuntman kan voelen. Vanuit mijn luie stoel.

https://www.flickr.com/photos/pestoverde/15021185480/in/photolist-534KWb-pTkdss-mpkRdr-oTnv7y-amAGkY-ckEkQh-e5cEPd-534KCA-6qWMn9-534Kq3-6qSzLe-bt7x3a-5G3bBX-pbR3EW-5WdrHj-52Zvtt-gAxzix-5ZHoZi-534Lmj-pffGct-oY3nxb-q6zjje-EVfvM-gpp2QK-koiLdK-aCngiQ-arZdqF-pduEAb-geaS9-pr16iA-qu2oSX-q5aC9B-q52JHh-4FrMzy-4FrTRA-4FrSQf-4FnG9p-4FnEAc-4FnCSD-4FnBRD-4FnCkz-6pcyMe-4HqqY6-qxj3Pp-pAugM1-pAufTN-qxq68b-qg4R2r-pAug97-6pgH5A
Foto: Maurizio Pesce (Flickr.com)

Geen durfal

Je kunt veel van me zeggen. Dat ik hard werk, veel dingen onderneem, er graag opuit trek, vaak naar concerten en films ga. Maar niet dat ik een durfal ben. Bungyjumpen, paragliden, kitesurfen, het is niet aan me besteed. Laat staan de gevaarlijke stunts die ik in films zie. Oh ja, het lijkt me wel gaaf om dat te doen. Om stuntman te zijn. Maar ik zie het me niet doen. Ach, hoeft ook niet. Want door de Polaroid Cube kan ik het wel ervaren.

Direct klaar camera’s

Ik kende Polaroid vooral van de direct klaar camera. Zo’n twintig jaar geleden heb ik er een gekocht, zodat ik tijdens een bruiloftsfeest meteen de foto’s aan het bruidspaar kon geven. Dat ging eenvoudig: fotograferen, wachten totdat de foto uit het apparaat kwam, even wapperen en klaar! Heel handig, vooral in de jaren vóór de digitale camera. Even leek het erop dat Polaroid de digitale revolutie had gemist, maar nu is dit Amerikaanse bedrijf weer helemaal terug.

https://www.flickr.com/photos/58734357@N03/15858617081/in/photolist-qanymr-aZMy9x-6JcGLk-q8B79q-c3AHBm-zcjmV-pSZzsd-7kR9qx-5AWQeh-qxXQiY-7pgvx-9GPRFW-7pgvC-7pgvB-7pgvy-4A7Erx-8XNyT-7VW7Bu-6qWMf1-cRoY3-4Y5ur-xSUFH-aVZvGr-NsMw5--534KWb-pTkdss-mpkRdr-oTnv7y-amAGkY-ckEkQh-e5cEPd-534KCA-6qWMn9-534Kq3-6qSzLe-bt7x3a-5G3bBX-pbR3EW-5WdrHj-52Zvtt-gAxzix-5ZHoZi-534Lmj-pffGct-oY3nxb-q6zjje-EVfvM-gpp2QK-koiLdK
Foto: Frederik Schmidtke (Flickr.com)

In alles anders

In juni vorig jaar introduceerde Polaroid de Cube. In alles is deze compacte, kubusvormige camera anders dan zijn beroemde voorganger. Was de instant camera groot en lelijk, de Cube is klein en fraai. Kon je met de logge oude niet snel meerdere foto’s achter elkaar maken, met de nieuwe kan dat makkelijk. Je kunt zelfs heel eenvoudig filmpjes maken. En dan nog een belangrijk verschil: zie je bij de oude Polaroid bijna meteen de foto, bij het nieuwe, kleine broertje zie je helemaal niets. Je moet maar raden wat je aan het fotograferen of filmen bent. Later kun je op je laptop of tablet zien wat je gedaan hebt. Maar niet meteen. Helaas is er geen app ontwikkeld waardoor je meteen op je mobiel kunt zien wat je doet. En dat is wel weer onhandig.

Actie met accessoires

Doordat ik niet meteen kon zien wat ik deed, vond ik de Cube al snel niet zo aantrekkelijk meer. Bovendien kwam ik er achter dat het apparaatje zijn volledige naam niet meteen waarmaakte. Het ding wordt verkocht als Polaroid Cube HD Action Camera. Ja, Action Camera. Maar wil je er echt actief mee zijn, dan moet je er wel allerlei accessoires bij kopen. Wil je er mee rijden, dan heb je een standaardje nodig. Wil je het ergens aan ophangen of aan vastklemmen, moet je een pendant kopen. En wil je ermee in het water, dan kan dat niet zonder waterproof case. Met de Cube alleen kun je niet zoveel.

Stuiterend van de fiets

Aan de Cube zit nog wel een magneetje, maar daar heb je weinig aan. Ja, je kunt je Cube aan een schaar vastmaken. Of aan de koelkast plakken. Spannend! Maar als je het op de stuur van je fiets zet, valt die er na een paar meter al vanaf. Dat gebeurde me pas. De Cube viel met een harde klap op de grond en stuiterde nog even door. Ik vreesde het ergste voor het cameraatje, maar er was geen kras te zien. En hij deed het nog gewoon. Eenmaal achter de laptop zag ik dat er gewoon een filmpje was gemaakt. En wat voor een filmpje. Een actiefilmpje. Waar ik midden in leek te zitten. Het leek alsof ik zelf op de grond viel en een paar keer stuiterde. En zonder kleerscheuren weer verder ging. Alsof ik een stuntman was.

Zelf de trap afdonderend

Meteen was ik benieuwd wat een stuntman nog meer zag. En dus gooide ik de Cube heel hoog de lucht in, en liet ik het op de grond vallen. En ik gooide het van de trap. Rolde het op de grond, totdat het bijna bij een groot, vijandig monster terecht kwam (onze kat die graag met de kubus wilde spelen). Smeet het tegen het raam. Jongleerde het in de lucht. Liet het glijden op straat en terechtkomen in ijs. Daarna ging ik snel naar de laptop, waar het echt spannend was. Want toen zag ik pas hoe het was als stuntman. Nou, dat viel niet tegen. Erg gaaf, eigenlijk. Alsof ik het was die op de grond kletterde en de trap afdonderde. Geweldig!

Coole dude op luie stoel

Daarna kreeg ik grootse ideeën. Ik ga die Cube binnenkort aan een elastiek vastdoen en dan naar beneden gooien. Of vastbinden aan een kleine parachute en dan van een heuveltje duwen. Of op een surfplank vastbinden als er hoge golven zijn. Dan heb ik dat bungyjumpen, paragliden of kitesurfen ook meteen gedaan.
Met de Polaroid Cube wordt mijn leven zo spannender. Ik voel me een echte durfal. Een coole dude. Een stoere stuntman. Op een luie stoel, met de laptop op schoot. En ernaast het kleine cameraatje met zijn grote impact.

Enkele ‘stunt’-filmpjes

Van de trap af:

Rollend op de grond:

Nog een keer tuimelend over de grond:

Tegen het raam:

Jonglerend in de lucht:

In de sneeuw:

0 Shares:
3 comments
  1. Gaaf speeltje, deze Cube. Leuk blog.
    Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de ‘actiefilmpjes’, maar zie nu alleen zwarte vlakken. De filmpjes worden op de I-pad niet weergegeven, kan ze niet afspelen. Ligt dat aan mijn I-pad, of aan filmpjes?

    1. Hallo Yvonne, dank voor je compliment. En bedankt voor je opmerking. Ik heb de filmpjes aangepast, zodat ze nu wel voor iedereen te zien zijn. Veel kijk- en tuimelplezier!

Comments are closed.

Dit artikel is 7.124 keer gelezen