Van 6 tot en met 9 januari werd in Las Vegas CES2015 gehouden. Door Nu.nl omschreven als Gadgetbeurs (leuk woord) en de Volkskrant schrijft over gadgetextravaganza. Dus op zijn oudhollandsch: een beurs voor hebbedingetjes.

Consumer Electronics Show 2015

CES is de jaarlijkse technologie- en innovatiebeurs waarop grote marktleiders en kleine start-ups hun nieuwste snufjes op technologiegebied komen showen. Na dag 1 waren op social media vooral Sony, Samsung en Android de meest besproken merken.

Er is een hele lijst te noemen van getoonde nieuwigheden, zoals de zelfrijdende auto’s van verschillende merken, de gekromde schermen voor mobiel en televisie, de smartwatches en de game consoles die je zelf kunt aanpassen. Je kunt het allemaal teruglezen en -kijken op de goed ingezetten social mediakanalen van de CES:

3D-printen

Nu heeft iedereen zo zijn eigen voorkeuren, maar ik ben op dit moment vooral geïnteresseerd in de snelle ontwikkeling van het 3D-printen. Laat dat nou een van de segmenten zijn op de CES die het snelst groeien (naast Health en Welness). Het totale vloeroppervlak op de CES voor 3D-printen is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Mijn interesse voor 3D-printen is begonnen tijdens het Converging Mediacongres van vorig jaar (dit jaar op 24 maart in B. Amsterdam). Daar ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met kleine versies van 3D-printers, die betaalbaar zijn voor een grote groep mensen. Deze trend wordt alleen maar groter.

Hieronder het introductiefilmpje over 3D-printen op de CES2015.

Uitbreiding van materialen

Het Amerikaanse bedrijf Makerbot komt (waarschijnlijk eind 2015) met nieuwe printmaterialen op de markt, die de structuur van esdoornhout, ijzer, brons of kalksteen nabootsen. Je kunt dus niet echt iets in hout printen, maar het kan er wel erg op gaan lijken. Dat is tenminste het idee. Zo zullen er zeker in toekomst steeds meer materialen beschikbaar komen. Op de beurs wordt een prototype van een 3D voedsel printer getoond, de CocoJet. In Nederland is TNO ook al bezig met het 3D-printen van eten, zoals chocola in allerlei vormen.

Makkelijker modellen maken

Wat, naast de prijs, vooral belangrijk is voor de 3D-printermarkt, is het makkelijker maken voor gebruikers om een model te maken dat ze daarna zelf kunnen printen. Voor veel mensen is de belemmering om een 3D-printer aan te schaffen vooral dat ze niet zo makkelijk zelf iets kunnen maken. Dan zie je ook niet snel het voordeel van het aanschaffen van zo’n printer.

Daarom kijken bedrijven naar mogelijkheden voor gebruikers om makkelijker modellen te kunnen creëren. Zo is er een nieuw systeem in de maak dat samenwerkt met de Oculus Rift om een virtueel vormgevings software tool te maken. Je kunt ook gebruik maken van een 3D-printpen, de 3Doodler. Fuel3D komt met een apparaat dat in 3D kan scannen en snel ook. Deze Scanify Handheld 3D Scanner komt op de markt voor ongveer 1500 dollar. De Scanify Handheld heeft ook meteen een CES Award in de wacht gesleept voor Innovatie.

scanifycesOntwikkelingen op de markt voor 3D-printen gaan dus snel. Op dit moment zal de printer nog niet zo snel in elk huishouden verschijnen. De prijzen liggen nog te hoog en de gebruiksvriendelijkheid laat vaak te wensen over. Je moet toch wel het een en ander van technologie weten om een printer te installeren (en vaak ook om hem aan de praat te houden). Ook het maken van eigen modellen is nog niet zo heel makkelijk en goedkoop. Al gaat het wel allemaal steeds makkelijker.

Zin of onzin van een gadget

Kun je zeggen dat een gadget onzinnig is? Volgens mij niet, over smaak valt te twisten. Ik bedoel dat er altijd wel iemand is die een bepaalde gadget fantastisch vindt. Al zie ik dan vaak niet meteen waarom iets zo fantastisch is.

Zo komt Bang en Olufsen met een houten muziektablet, de Beosound Moment. Een tablet waarop je muziek kunt draaien, die een eikenhouten achterzijde heeft met daarin een cirkel. Klik je op het midden dan start of pauzeert de muziek, draai je met je vinger over de cirkel dan kun je het volume regelen. Aan de voorzijden van de Beosound Moment zit naast het scherm een ring, de moodwheel, waarop je door middel van het kiezen van een kleur je humeur kunt aangeven. Afhankelijk van je humeur speelt de tablet dan bepaalde muziek. Leuk…, maar ik zie niet direct de voordelen. De prijs van 2195 euro helpt trouwens ook niet mee.

Wil je een overzicht van de raarste gadgets die getoond worden op de beurs? Fortune geeft een mooi overzicht van de vreemdste gadgets die gemaakt schijnen te zijn voor een groot publiek, zoals een riem die zichzelf aanpast naar hoe veel je gegeten hebt en een koelbox van 1099 dollar.

Hebbedingetjes en snuisterijen

De definitie van een hebbedingetje: een voorwerp dat iemand bezit, uitsluitend om het ‘hebben’ ervan. Synoniem van hebbedingetje is snuisterij. [Bron: WikiWoordenboek]. In het Nederlands betekent gadget ongeveer hetzelfde: een klein, min of meer nutteloos voorwerp. In het Engels betekent gadget: 1. a small mechanical device or applicance 2. any object that is interesting for its ingenuity or novelty rather than for its practical use [Bron: Dictionary.com].

Ik denk niet dat de 3D-printer snel onder de hebbedingetjes zal vallen, maar het is wel interessant om naar de toekomstige mogelijkheden te kijken. Wie weet in de toekomst….

Welke hebbedingetjes of snuisterijen heb jij de afgelopen tijd aangeschaft of zou je dolgraag willen krijgen?

Ik ben benieuwd welke prachtige gadgets ik allemaal gemist heb.

0 Shares:
2 comments
  1. Haha, who cares about 3D printers als Intel de nieuwe NUCs presenteert en Dell de nieuwe XPS 13 (allebei met Broadwell processoren, natuurlijk)!

    Maar goed, ik ben dan ook een certified hardware geek.

Comments are closed.

Dit artikel is 13.265 keer gelezen