Activisten- en “hacktivisten”-netwerk Anonymous belooft een “gigantische reactie” op de aanslag van gisteren op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

Na journalisten en cartoonisten reageert nu ook Anonymous op de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, waar twee mannen twaalf mensen hebben vermoord. “Verwacht een gigantische reactie van onze kant”, waarschuwt Anonymous.

Vrijheid van expressie

Al twee dagen is #CharlieHebdo trending topic. Nu doet Anonymous er een schepje bovenop. Via het Twitteraccount @OpCharlieHebdo verspreidt het hackersnetwerk een communiqué met de titel “Bericht aan de vijanden van de vrijheid van expressie”. Anonymous betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. De hackers verklaren hun actie als volgt: “Geschokt als we zijn, is het nu aan ons om te reageren. Het is duidelijk dat sommigen niets willen weten van het recht op vrije meningsuiting en het recht zich op welke manier dan ook uit te drukken. Anonymous zal vijanden van de vrijheid van meningsuiting steeds bestrijden”.

Aanvallen websites en Twitteraccounts

“Anonymous zal dit recht nooit laten schenden door obscurantisme”, zegt het netwerk via Twitter. “Een aanval op de vrijheid van expressie is een aanval op de democratie. Verwacht een enorme frontale reactie van ons, omdat de strijd voor verdediging van onze vrijheden het fundament is van onze beweging”.

Geeko schrijft dat het collectief aanvallen gaat doen op “websites van terreurorganisaties, twitteraccounts van diverse propagandisten die aanzetten tot geweld en leden van de Islamitsche Staat”.

Op Twitter reageren mensen overwegend enthousiast op het initiatief van Anonymous.

It’s on…

Op Internet duiken er verschillende videoboodschappen op van Anonymous. Onderstaande boodschap is er één van.

http://youtu.be/k1sCVOG9BF8

“It’s on…” twitteren diverse gebruikers van het sociaal netwerk. Ook de Franse nieuwssite Undernews meldt dat het er op lijkt dat inmiddels een ‘cyberoorlog’ gaande is. Franse websites van gemeenten zijn gehackt door pro-terroristische groeperingen, waarop Anonymous reageert met een tegenoffensief. Op de website anonymous.piratenpad is een lijst te vinden met mogelijke ‘targets’ van het hackerscollectief.

Persoonlijk ben ik tegen iedere wraakactie, want in mijn ogen zaait haat alleen maar meer haat. Religie op zich leidt niet tot dood en verderf. Normen en waarden, gedrag van mensen – beter gezegd het gebrek daaraan – leiden tot verdeeldheid, onbegrip en geweld. Hoe denk jij over de beoogde vergeldingsacties van Anonymous?

Bronnen:

hln.be
geeko.lesoir.be
liberation.fr

Update 9 januari 2015


Geschreven door