Activisten- en “hacktivisten”-netwerk Anonymous belooft een “gigantische reactie” op de aanslag van gisteren op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

Na journalisten en cartoonisten reageert nu ook Anonymous op de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, waar twee mannen twaalf mensen hebben vermoord. “Verwacht een gigantische reactie van onze kant”, waarschuwt Anonymous.

Vrijheid van expressie

Al twee dagen is #CharlieHebdo trending topic. Nu doet Anonymous er een schepje bovenop. Via het Twitteraccount @OpCharlieHebdo verspreidt het hackersnetwerk een communiqué met de titel “Bericht aan de vijanden van de vrijheid van expressie”. Anonymous betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. De hackers verklaren hun actie als volgt: “Geschokt als we zijn, is het nu aan ons om te reageren. Het is duidelijk dat sommigen niets willen weten van het recht op vrije meningsuiting en het recht zich op welke manier dan ook uit te drukken. Anonymous zal vijanden van de vrijheid van meningsuiting steeds bestrijden”.

Aanvallen websites en Twitteraccounts

“Anonymous zal dit recht nooit laten schenden door obscurantisme”, zegt het netwerk via Twitter. “Een aanval op de vrijheid van expressie is een aanval op de democratie. Verwacht een enorme frontale reactie van ons, omdat de strijd voor verdediging van onze vrijheden het fundament is van onze beweging”.

Geeko schrijft dat het collectief aanvallen gaat doen op “websites van terreurorganisaties, twitteraccounts van diverse propagandisten die aanzetten tot geweld en leden van de Islamitsche Staat”.

Op Twitter reageren mensen overwegend enthousiast op het initiatief van Anonymous.

It’s on…

Op Internet duiken er verschillende videoboodschappen op van Anonymous. Onderstaande boodschap is er één van.

http://youtu.be/k1sCVOG9BF8

“It’s on…” twitteren diverse gebruikers van het sociaal netwerk. Ook de Franse nieuwssite Undernews meldt dat het er op lijkt dat inmiddels een ‘cyberoorlog’ gaande is. Franse websites van gemeenten zijn gehackt door pro-terroristische groeperingen, waarop Anonymous reageert met een tegenoffensief. Op de website anonymous.piratenpad is een lijst te vinden met mogelijke ‘targets’ van het hackerscollectief.

Persoonlijk ben ik tegen iedere wraakactie, want in mijn ogen zaait haat alleen maar meer haat. Religie op zich leidt niet tot dood en verderf. Normen en waarden, gedrag van mensen – beter gezegd het gebrek daaraan – leiden tot verdeeldheid, onbegrip en geweld. Hoe denk jij over de beoogde vergeldingsacties van Anonymous?

Bronnen:

hln.be
geeko.lesoir.be
liberation.fr

Update 9 januari 2015

0 Shares:
7 comments
 1. Ik zie het niet als wraak. Door de account en websites aan te vallen, probeert Anonymous het haatzaaien te stoppen.

 2. Lastig. Aan de ene kant juich ik voor de strijdbaarheid van Anonymous, tegelijkertijd lijkt ‘tand om tand’ niet de juiste manier. Aan de andere kant, tegen guerrilla en terrorisme als IS is bijna niets rationeels te doen, juist omdat zij zelf daaraan voorbij gaan. Hun startpunt is anders dan dat van ons niet de ratio, maar een ideologie. Valt het een met het ander te bestrijden?

 3. Als ze legitieme doelwitten weten te vinden vind ik het prima. Een webserver overbelasten is geen geweld tegen mensen en er gaan ook geen bezittingen letterlijk in rook op. Het is dan een soort burgerlijke ongehoorzaamheid, meer niet.
  Maar waar ik bang voor ben, is dat moslimhaters gaan meeliften en alles en iedereen die met de Islam te maken heeft wordt aangevallen. Dat wat we precies niet moeten hebben.
  Het probleem van Anonymous is dat het vrijwel onmogelijk is om de rotte appels buiten de deur te houden.

 4. Het zijn dunne scheidslijnen. Waar ligt de grens van terreur? Die is bij iedereen weer anders, over sommige grenzen is wel een redelijke consensus en vallen wel degelijk onder terreur en gaan over ieders grenzen heen.

  Voor anonymous acties is het lastig. Het hacken en defacen van sites, twitteraccounts en dergelijke kan ver gaan. Zeker omdat het anoniem gebeurt is het moeilijk niet te ver te gaan en alles in de hand te houden.

 5. Ik ben het niet helemaal met je eens dat je geen wraak moet nemen. Als je nooit wraak neemt dan zullen ze denken dat je overal altijd maar mee weg kunt komen.

Comments are closed.

Dit artikel is 11.537 keer gelezen