Sinds vorige maand  is de Nexus 9 verkrijgbaar, de nieuwe Google-tablet geproduceerd door HTC. Een nieuw Nexus-apparaat betekent ook een nieuwe Android-versie. Android 5.0 Lollipop wordt langzaam uitgerold op bestaande toestellen.  Als Nexus-fan was ik erg benieuwd naar de Nexus 9. Van Coolblue mocht ik er één testen.

In deze review zal ik niet heel diep in gaan op de specificaties. Die zijn inmiddels overal te vinden. Ik wil puur mijn eigen gebruikservaring met jullie delen.

NexusNexus

Bij elke nieuwe Android-update brengt Google een Nexus-telefoon en -tablet uit. Deze apparaten worden elke keer door andere leveranciers gemaakt. De Nexus 9 werd geproduceerd door HTC. Dit is best een ding, aangezien HTC nooit eerder een succesvol tablet heeft geproduceerd. De laatste jaren heeft HTC dan ook helemaal geen tablets meer gemaakt. De telefoons van HTC worden over het algemeen wel erg goed ontvangen vanwege de goede kwaliteit. Daardoor lagen de verwachtingen voor deze Nexus 9 ook best hoog. Zijn de verwachtingen waargemaakt?

 

Eerste indruk

De eerste indruk was absoluut positief. Het 8,9 inch scherm lijkt precies goed. Het 10 inch scherm van mijn andere tablet is eigenlijk net te groot. De tablet kun je met één hand vasthouden terwijl het scherm groot genoeg is. Er vindt online wat discussie plaats over de beeldverhouding van 4 bij 3. Ik vind het heel prettig. Maar met name bij het kijken van films zal er een zwarte rand ontstaan, wat sommige mensen wellicht irritant zullen vinden. De tablet voelt wat zwaar aan, maar zeker degelijk.

Wie bekend is met de Nexus 5 van LG, de smartphone die uitkwam tijdens de uitrol van Android 4.4 Kitkat, ziet veel overeenkomsten. Eigenlijk is het gewoon een grote Nexus 5. Hierdoor is het ook meteen duidelijk dat HTC blijkbaar weinig inbreng heeft gehad. De tablet ziet er degelijk uit, maar lijkt totaal niet op de high-end smartphones van HTC, zoals de One M8.  Ik ben dan ook benieuwd hoe de tablets van HTC er in de toekomst uit gaan zien.

De afwerking is mooi met een metalen randje aan de zijkant. Op de eerdere reviews die reeds zijn geschreven wordt veel geklaagd over de knopjes aan de zijkant die wegvallen in de rand, waardoor ze moeilijk te bedienen zijn. Ik heb waarschijnlijk al een nieuwere versie ontvangen waarbij dit probleem is opgelost. Ook wordt er in de andere reviews gesproken over backlight bleeding, wat betekent dat er wit licht vanuit de randen van het scherm komt. Dat ziet er goedkoop uit en heeft een onprettige werking op de leesbaarheid. Maar ook dat lijkt bij mijn versie opgelost te zijn.

De prestaties

Over de prestaties heb ik weinig te klagen. Alles loopt soepel en zonder vertraging. Het scherm is helder en scherp. Er zijn twee versies verkrijgbaar, een 16GB en een 32GB versie. Groot nadeel is dat er geen mogelijkheid is om deze opslagcapaciteit uit te breiden. Hetzelfde ervaar ik op mijn Nexus 5 smartphone. Regelmatig moet ik de gemaakte foto’s en video’s verwijderen. Uiteraard biedt de cloud hiervoor oplossingen. Via Dropbox en Google+ kunnen automatisch alle foto’s en video’s worden geüpload.  Met de app ‘carousel’, van dezelfde makers als Dropbox, is het mogelijk om alle foto’s in de cloud te zetten en direct te verwijderen van de telefoon. Dit lost nog niet het probleem van grote apps op.

Erg blij ben ik met de feature om de tablet te activeren door eenvoudig twee keer te tikken op het scherm. Om hem weer uit te schakelen moet wel de gewone uitknop worden gebruikt.

Misschien wel de beste manier om de prestaties te meten is door het spelen van een game. Eén van de games die ik heb getest, Leo’s fortune, ziet er grafisch sterk uit. Het is een 3D-platformspel waar je snel doorheen kunt bewegen. Het spel loopt soepel zonder haperingen.

Bij de meeste tablets zitten de speakers aan de achterkant. Bij de Nexus 9 zitten ze aan de voorkant. Het is de vraag waarom dit niet altijd zo is, want dit komt de geluidskwaliteit zeker ten goede.

De 8 MP-camera aan de achterkant is niet bijzonder, maar wel prima. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die de camera van hun tablet intensief gebruiken. Voor apps als Evernote is de fotokwaliteit perfect.

Android Lollipop

Het voordeel van een Nexus device is dat het altijd is voorzien van het nieuwste besturingssysteem. Leveranciers die hun eigen smartphones en tablets uitbrengen leggen er in de meeste gevallen ook een eigen software-laag op. Dit heeft in mijn beleving nog nooit iets toegevoegd, behalve irritatie en nutteloze apps die niet zijn te UN-installeren. Die softwarelaag zorgt voor vertraging bij een Android-update. De fabrikant moet immers de eigen skill eerst aanpassen.

Nexus apparaten worden altijd zo snel mogelijk voorzien van de nieuwste Android-versie. Drie dagen nadat Coolblue de tablet had bezorgd, kwam er alweer een update naar Android 5.0.1 beschikbaar.

Inmiddels wordt Lollipop langzaam uitgerold. Dus steeds meer mensen kunnen het ervaren. Mijn ervaring is overwegend positief. De mogelijkheden zijn weer net iets slimmer. Ook het material design  ziet er dankzij de kleine soepele animaties en gebruiksvriendelijke interface erg prettig uit. Er zijn geen verschillen tussen smartphone en tablet. Qua gebruikerservaring is dat heel fijn. Veel Android apps voor de tablet zijn echter ook precies hetzelfde. Vaak is het daardoor gewoon dezelfde app als op de smartphone, maar dan uitgerekt over het grotere tabletscherm. Android app-bouwers laten hier wel kansen liggen.

android-5-0-lollipop

Ik had verwacht dat Lollipop de oplossing zou bieden voor notificaties op verschillende devices. Met andere woorden, als ik op mijn smartphone een notificatie van bijvoorbeeld een nieuwe tweet heb gekregen, dan hoef ik die later niet ook nog eens op de tablet te zien. Zeker niet als ik al lang heb gereageerd op die tweet. Er is wel een oplossing, maar die wordt geleverd door een andere app: Pushbullit. Deze app zorgt ervoor dat notificaties worden gesynchroniseerd tussen de verschillende apparaten. Het gaat zelfs nog een stap verder, want het is ook mogelijk om teksten, links of plaatjes te knippen en te plakken op de andere apparaten die je zelf beheert. De Chrome-browser kan hier ook aan worden toegevoegd, waardoor ook de gewenste notificaties op het beeldschem van de desktop of laptop worden getoond. Persoonlijk vind ik dat erg handig voor Whatsapp-berichten. Ik hoef dan niet bij elk piepje op de telefoon te kijken. Ik moet hierbij wel uitkijken als ik een presentatie geef.

Een mooie toevoeging in Lollipop is Android Beam. Hiermee kunnen bestanden makkelijk worden overgedragen naar een ander apparaat door middel van een aanraking. Dit werkt via NFC (Near Field Communication).

Eindoordeel

Toen de Nexus 7 uitkwam stond deze al snel in de spotlight. Het was namelijk een zeer goedkope tablet met geweldige prestaties. Nu de Nexus 9 uit is gekomen is er de nodige kritiek op de prijs. €399,- (16 GB)  en €489,- (32 GB) is niet heel goedkoop. Hiervoor krijg je een goede tablet, maar voor dezelfde bedragen zijn tablets verkrijgbaar die nog beter presteren. Natuurlijk is het op dit moment wel de beste tablet om de ultieme Android-ervaring te hebben.

Wie de tablet aanschaft zal zeker tevreden zijn.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 7.408 keer gelezen