Na een storing van 9 uur en 31 minuten maandagavond en -nacht heeft Noord-Korea weer verbinding met internet. 

Onderzoeksbedrijf Dyn vertelt aan Reuters dat nog onbekend is wat de reden was van de storing. Hoewel verschillende media een verband suggereren met de spanningen tussen Amerika en Noord-Korea is daar op dit moment geen enkel bewijs voor.

Aanval of technisch probleem?

Een cyberaanval kan de verbindingsproblemen hebben veroorzaakt. Het land kan ook te maken hebben gehad met een technisch probleem zoals een elektriciteitsstoring, aldus Dyn. Ook kan er sprake geweest zijn van onderhoud. Experts claimen echter dat de uitval dan niet zo lang had geduurd. Nog een mogelijkheid: Noord-Korea bereidt zich voor op een aanval en haalt zijn servers offline. De urenlange uitval vond plaats tijdens een conflict tussen Amerika en Noord-Korea over aanvallen op filmbedrijf Sony. Amerikaanse onderzoekers ontkennen verantwoordelijkheid voor de storing in Noord-Korea. Het Witte Huis wil vandaag in ieder geval niet reageren. Een woordvoerder zei alleen dat “sommige antwoorden zichtbaar zullen zijn, andere niet”.

China

Het Noord-Koreaanse internet komt binnen via China. De VS hebben donderdag aan China gevraagd de servers en routers, die het land gebruikt om  verbinding te maken met het internet, uit te zetten. Ook willen zij dat China Noord-Koreaanse hackers, die vanuit China werken, identificeert en terugstuurt naar eigen land. Volgens dezelfde officials is China nog niet op deze verzoeken ingegaan. Wel geeft China aan dat er geen bewijs is voor betrokkenheid van Noord-Korea bij de hack op Sony.

Nationaal internet getroffen

De Noord-Koreaanse inwoners zelf hebben nauwelijks last ondervonden van de storing. Bijna niemand, van de 24 miljoen inwoners die het land telt, heeft een computer. Laat staan dat zij gebruik kunnen maken van het ongecensureerde web. Het land heeft wel een beperkt nationaal internet, dat inwoners toegang geeft tot informatie die door de overheid is goedgekeurd. Ook dit nationaal internet was niet bereikbaar tijdens de storing.

Uiteraard kan de internetuitval in het Stalinistische land een reactie van de VS zijn, bijvoorbeeld op de recente aanvallen op Sony of een verstoring in het land zelf. Het internet is immers fragiel. Een andere plausibele mogelijkheid: buitenlandse hackers laten zien hoe makkelijk het is om het web van Noord-Korea plat te leggen. Hoe dan ook, het zal mij niet verbazen als deze voorvallen een staartje krijgen.

Bronnen:
reuters.com
cnn.com
nu.nl
nos.nl

 

0 Shares:
Dit artikel is 9.049 keer gelezen