Vorige week werd al aangekondigd dat het Tor netwerk slachtoffer zou worden van een cyberaanval. Nu is het zover. Voor iedereen die dat nieuws gemist heeft, hier kun je meer lezen over deze dreiging. 

Tijdens de kerstdagen lagen de internetdiensten van gamenetwerken Playstation van Sony en Xbox van Microsoft plat. Hackerscollectief Lizard Squad was verantwoordelijk voor deze cyberaanval. Zij hebben inmiddels hun aandacht verlegd naar Tor en vallen het anonieme netwerk aan, aldus diverse media.

Anonymous: Stop ermee

Internetcollectief Anonymous heeft Lizard Squad gevraagd te stoppen met de aanvallen op Tor. Anonymous: “mensen hebben Tor nodig vanwege corrupte regeringen. Stop ermee”. Tor, ofwel The Onion Router, is een netwerk dat internetverbindingen versleutelt en deze via een reeks servers over de hele wereld stuurt. Hierdoor kunnen gebruikers anoniem over het internet surfen. De aanval die op Tor plaatsvindt, wordt zaterdag geclaimd door Lizard Squad. Het netwerk achter de DDos aanvallen op de livediensten van Xbox en Playstation.

Lizard Squad valt Tor-nodes aan

Op Twitter laat Lizard weten Tor aan te vallen door duizenden Tor-nodes, met de naam LizardNSA, toe te voegen. Tor-nodes -aangeboden door vrijwilligers- zijn nodig om verkeer door verschillende servers te leiden en te anonimiseren. Heeft de groep de helft van de Tor-nodes in zijn bezit dan is het mogelijk om verkeer binnen het Tor-netwerk af te luisteren. Lizard hoopt met zijn actie dat het Tor-netwerk overbelast raakt. Tor is niet onder de indruk van de hack, laat zij aan The Verge weten. Werknemers zijn op het moment druk bezig met verwijderen van de nodes. De anonimiteit van Tor-gebruikers zou niet in gevaar zijn.

Voor de lol?

In een interview met The Daily Dot vertelt het collectief dat zij Xbox en Playstation alleen voor de lol aanvielen. Ook nu kan het zijn dat Lizard Squad wil aantonen dat Tor toch niet zo veilig is als menigeen denkt. “Microsoft en Sony zijn mongolen, het zijn letterlijk apen achter computers”, aldus een Lizard-lid. ‘Als ik daar zou werken zou ik de aanvallen kunnen stoppen.’ Volgens veel mensen zijn DDos-en geen hacks. Maar aanvallen van deze grootte kun je niet zomaar vanaf je computer in de huiskamer uitvoeren.

Nieuwe episode hackers saga

Dit lijkt een nieuwe episode in al het hackersgeweld van de afgelopen week. Is het een statement die zij aan ons mensen willen meegeven? Internet, online netwerken en communities zijn niet zo veilig als menigeen denkt. Tegelijkertijd stel ik mezelf dan de vraag of mensen echt nog steeds zo naïef zijn als het gaat om hun online veiligheid. Mensen zelf zijn immers ook verantwoordelijk voor de veiligheid van hun online activiteiten op internet en online communities. Wat mensen maken kan ook gehackt worden. Hebben we hier dan te maken met hackers die zich vervelen en handig inspelen op de aandacht die de media heeft voor de attack op Sony en de ophef over de film “The Interview”?  En zo zichzelf, door de aanval op Tor, slim in de schijnwerpers spelen?  Welke gevolgen heeft de bemoeienis van Anonymous in dit verhaal en wie is het volgend slachtoffer?

De ontwikkelingen volgen we op de voet, hackers-saga to be continued…

Bronnen:
gizmodo.com
nu.nl
tweakers.net
apparata.nl

0 Shares:
Dit artikel is 9.317 keer gelezen