Is het je al opgevallen? Gisteravond veranderde er iets in het scherm van mijn mobiel. In WhatsApp verschenen ineens allemaal blauwe vinkjes. Ook op Twitter zijn de blauwe vinkjes trending topic. Wat heb je gedaan WhatsApp?

WhatsApp kondigde in september al grootse veranderingen aan. In Nederland was daar nog niet veel van te merken. Tot nu! Het internet bracht mij het antwoord. WhatsApp heeft nu drie varianten van de statusmeldingen ofwel de vinkjes. Ze hebben een nieuwe melding geïntroduceerd; de blauwe vinkjes. En wat betekenen die? Het antwoord is simpel: het is een leesbevestiging.

Rumoer en onrust over blauwe vinkjes

blauwe-vinkjes

De ‘oude’ dubbele vink zorgde nogal eens voor verwarring. Hoe lang heb jij gedacht dat de dubbele vink betekende dat jouw bericht gelezen was door de ontvanger? Dat was onjuist. De dubbele vinkjes betekenden niets anders dan; je bericht is verstuurd en aangekomen. Die verwarring zorgde voor onrust. Is je gestuurde bericht wel gelezen door de ontvanger? Door de blauwe vinkjes is die verwarring nu weg! Een langgekoesterde wens van miljoenen gebruikers gaat in vervulling. Toch is niet iedereen blij met deze update! Op Twitter en Facebook zorgen de kleine blauwe vinkjes voor rumoer, discussie en onrust. WhatsApp, waarom doe je ons dit aan? lees ik op Twitter. Privacy nu voorbij en ongestoord lezen is er niet meer bij zijn veel geschreven tweets. Blijkbaar wil niet iedere ontvanger dat de zender ziet of zijn bericht is gelezen. Anderen zijn er wel blij mee. Je hoeft je niet meer af te vragen of je bericht is gelezen.Al snel zijn de vinkjes, ook wel #blueticks, trending topic!

Het smoesjes-tijdperk is voorbij

whatsapp gelezenZie je geen blauwe vinkjes dan heeft de ontvanger jullie gesprek niet geopend, heeft hij nog een verouderde versie van WhatsApp of jij of de ontvanger heeft misschien een netwerkprobleem. WhatsApp heeft de FAQ op de website meteen bijgewerkt: bij twee blauwe vinkjes is het bericht gelezen door de ontvanger. Negeren van de zender is er niet meer bij. Een smoesje waarom je niet reageert, wordt nu veel lastiger. Leg maar eens uit waarom je geen reactie terugstuurt. De meningen over de blauwe vinkjes zijn daarom erg verdeeld. Uitzetten van de blauwe vinkjes, wegens privacy-overwegingen, is (nog) onmogelijk. Overigens is nu ook zichtbaar hoe laat je bericht is afgeleverd en gelezen. Swipe je scherm naar links en tadaa!

Alle vinkjes op een rij

Om het je makkelijk te maken zetten we alle nieuwe vinkjes op een rij:

    Bericht succesvol verzonden.

 Bericht succesvol afgeleverd op de telefoon van de ontvanger.

 De ontvanger heeft het bericht gelezen.

Maak je gebruik van groepschats, het tweede grijze vinkje verschijnt pas als alle deelnemers in de groep het bericht hebben ontvangen. Je kunt per persoon zien wie het bericht al heeft gelezen.

Je kunt je afvragen of deze update een verbetering is. Sterker nog, deze nieuwe features kan de bekendste messenger dienst nog wel eens ruïneren. ICulture meldt dat het nog wachten is op de echte WhatsApp update! Wie weet kunnen we de blauwe vinkjes dan gewoon uitzetten..

Zijn de blauwe vinkjes jou ook opgevallen en wat vind je er van? Een inbreuk op je privacy en ruïneren ze de messenger dienst?

Bron: ICulture

0 Shares:
3 comments
  1. Ik snap niet waar de ophef over gaat. Wat mij betreft geen probleem hoor. Bij Facebook messenger heb je deze melding ook (al tijden), daar hoor ik niemand over. Wat heeft het nu met privacy te maken of men kan zien of je een bericht gelezen hebt of niet. Als je niet reageert of als je niet WILT reageren, dan is daar waarschijnlijk een reden voor. (Geen tijd of de zender is een stalker (om maar even twee random voorbeelden te noemen). ;-) )

  2. vroeger bij ICQ kon je zien wat iemand tikte, terwijl ze het aan het tikken waren. Dus ook alle taal- en tikfouten.

    Dat moet whatsapp terugbrengen. Dat was hilarisch :)

    Verder > wat Joshua zegt.

  3. Tsja best bijzonder dat de blauwe vinkjes zoveel losmaken. Binnen no rime trending. Persoonlijk vind ik de vinkjes geen probleem. Je bepaalt zelf of en wanneer je reageert. Dat wordt niet anders. Blauw grijs groen of pimpelmees. Overigens kwam ik ook rode WhatsApp vinkjes tegen: genegeerd 0:38 Haha die wil ik

Comments are closed.

Dit artikel is 22.803 keer gelezen