Games en het internet zijn niet meer weg te denken uit het leven van de allerkleinsten onder ons. Een trend hierbij zijn de zogenoemde ‘leerspellen’. Het nieuwste kindje is de Kim-methode van uitgeverij Zwijsen. De huiskamer in school of de school in onze huiskamer? Hoe werkt het? En wat vinden we hier eigenlijk van?

“Dat internet, dat is volgens mij best groot geworden”, zei een vroeger-was-alles-beterman een tijdje geleden tegen mij. Tja, dat kun je onderhand inderdaad wel stellen. Sommige branches zijn hard getroffen en ‘het einde der tijden’ leek voor ze in zicht. Toch gloort er hoop aan de horizon.

Creatief ondernemen – de ballenbak van Coolblue

Ondernemen in deze tijden vereist lef, creativiteit en innovatie. Denk aan de jongens van Blendle en Coolblue. Blendle verraste vriend en vijand met een online platform waarop je tegen kleine vergoedingen artikelen uit verschillende kranten kunt lezen. Coolblue is een supersuccesvol bedrijf met een geheel andere aanpak: per website één product (smartwatchshop.nl, printershop.nl, camerashop.nl) en een ballenbak als vergaderruimte.

Ballenbak

Over ballenbakken gesproken. Ik stuitte op een stukje lef, creativiteit en innovatie in de omgeving van mijn éigen jongens. Een bedrijf dat klein is begonnen, letterlijk. Zoon F zit vanaf dit schooljaar in groep 3. Dit betekent dat het Grote Leren Lezen begint. Als je bent geboren rond het jaar dat Nederland op het voetbalveld een historische nederlaag leed tegen Duitsland, heb je leren lezen met de Aap-Noot-Miesmethode. Ben je van ná de val van de Berlijnse muur, leerde je lezen met de Maan-Roos-Vismethode.

Transparantie: Big Teacher Watching

In de eerste categorie val ik, in de tweede mijn oudste zoon S. Met grote ogen (en toegegeven, heel veel afgunst) bekeken wij het programma waarmee zoon F enkele weken geleden leerde lezen. Niet alleen de naam (de Kim-methode) is erg leuk, vooral de ondersteunende software is creatief en innovatief. Uitgeverij Zwijsen ontwikkelde het programma en de school stelt het ter beschikking aan leerlingen. Alle ouders geven een mailadres door en ontvangen vervolgens een inlogcode. Het spelen, ik bedoel leren, kan beginnen. Het programma speelt in op de Gamification-trend (het toepassen van speldenken en speltechnieken in een niet-gameomgeving) en biedt de juf ook nog eens de mogelijkheid de ontwikkelingen van zoon F te monitoren. Ze ziet wanneer en hoe lang hij online is geweest. Volledige transparantie en zeer vernieuwend. Een soort Big Teacher is watching you.

Online studeren: word een superheld!

Zwijsen is op dit gebied niet de eerste. Eerder al kwamen de makers van Squala met een online leermethode voor de jongsten onder ons. Compleet met Big Mother watching tool (een wekelijkse mail met de scores van je spruit). Ook de Leidse Onderwijs Instellingen konden niet achterblijven en ontwikkelden LOI Kidzz. Leren door deel uit te maken van een heus superheldenavontuur. Jammer dat ik al kan typen, rekenen en schrijven.

Privacy

Ik vind Zwijsen toch de grootste lefgozer in dit verhaal. Het meest creatief, het meest innovatief maar vooral het meeste lef tonend. Zij weten een brug te bouwen tussen twee aparte werelden. Thuis, in de huiskamer en op school, in de klas. Iets wat vroeger beperkt bleef tot een, vaak ongemakkelijk, ouder-leraar gesprekje met tussen mini-lessenaartjes geperste volwassenen, wordt nu een online verbinding tussen leerkracht en kind. De gegevensverzameling (niet alleen door leerkrachten maar ook door uitgeverijen) roept natuurlijk ook de nodige weerstand op, met name op het gebied van privacybescherming, bleek onlangs.

Online leren: to do or not to do?

 

Hoe we hier in de toekomst mee omgaan, zal de tijd moeten leren. Ik heb er zelf geen problemen mee. Ik heb enkel een mailadres hoeven geven, geen informatie over mijn gezinssamenstelling. Maar ook als dat laatste het geval zou zijn, zou ik er geen moeite mee hebben. Zoon F leert op een leuke, uitdagende manier lezen en de juf beschikt over extra informatie om hem hiermee te helpen. Geen overbodige luxe in een klas met bijna 30 leerlingen. En zoon F zelf? Zoon F is nu nog vooral heel blij met de centjes die hij verdient door correct woorden te lezen. Daarmee kan hij namelijk zijn eigen boomhut inrichten. Kijk, ook nog een stukje commerciële economie, dat straks vast leidt tot meer creatieve, innovatieve lefgozertjes en -meisjes met een neusje voor commercie.

0 Shares:
2 comments
  1. Het onderwijs gaat steeds meer richting het online leren. Mijn kinderen hebben allebei de online typecursus van Typetopia (Typetopia) gevolgd waarin ze blind hebben leren typen zonder dat ze het eigenlijk in de gaten hadden. Dat is het leuke van online leren, je kunt veel meer beleving creëren en leren echt leuk maken voor kinderen.

  2. Leuk artikel, ik ben ook erg voor het introduceren van leerspellen op scholen et cetera! Weet iemand toevallig of deze methode van Zwijsen nog beschikbaar is?

Comments are closed.

Dit artikel is 6.865 keer gelezen