De negatieve berichten over ZPP’ers vliegen je om de oren. Er zou een wildgroei aan ZZP’ers zijn en dat resulteert in een hoofdpijndossier. Wie krijgen er de meeste hoofdpijn van?

Allereerst de definitie. Een ZZP’er zou een Zelfstandige Zonder Personeel zijn. Dat zijn bijvoorbeeld freelancers, mensen die in hun eentje een bv of eenmanszaak runnen of binnen een v.o.f. werken. Maar in de definitie van de overheid (lees dit artikel in het FD van 28-10-2014) lijkt het om iets anders te gaan, namelijk ZMZ’ers: Zelfstandigen Met Zelfstandigenaftrek. Omdat die groep zo groot is geworden, wil een deel van de overheid de zelfstandigenaftrek afschaffen. De vraag is of de argumenten daarvoor hout snijden.

De discussie lijkt zich steeds toe te spitsen op een groep mensen die schijnzelfstandig zouden zijn. Een soort van Zelfstandig Personeel: die groep mensen die is ontslagen en daarna voor minder geld dezelfde diensten aan dezelfde opdrachtgever blijft leveren (veelal in de zorg, de bouw en de verpleging, al dan niet noodgedwongen). Kost steeds meer en de zelfstandigenaftrek moet daarom weg. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Een dikke 7.000 euro als aftrekpost op het belastbaar inkomen. Je hebt dat voordeel alleen als je winst maakt. Geen winst? Geen zelfstandigenaftrek (je betaalt gewoon minder belasting).

In de praktijk

Eenmanszaken hebben we al decennia en ze waren nooit een probleem. Dit jaar vier ik dat ik tien jaar zelfstandig ondernemer ben. Door de jaren heen ben ik ineens ZZP’er geworden, maar dat was toen niet. Ik heb zeven jaar een fatsoenlijk inkomen verdiend en belasting betaald, waarin een klein voordeel zat verwerkt: de zelfstandigenaftrek. Vervolgens heb ik twee moeilijke jaren gehad, want een periode van laagconjunctuur laat niemand ongemoeid. Nu in het tiende jaar gaat het weer prima.

Al die tijd had ik geen recht op een WAO- of WW-uitkering. Als ik ziek ben, verdien ik niks. Ik krijg wel een aparte aanslag voor de ziektewet. Mijn studie betaal ik zelf (in januari 2015 studeer ik af, bachelor Nederlands), want ik ben mijn eigen werkgever. Ik moet zelf mijn pensioen opbouwen én geld opzijzetten voor als de economie in een dipje zit. Vanuit die optiek is de zelfstandigenaftrek vrij beperkt, maar wat mij betreft niet onredelijk. Lees ook dit artikel op thepostonline.nl.

Waardering voor kwaliteiten ZZP’er

Mijn vaste klanten (ruim 45) zijn in ieder geval blij dat ik niet in loondienst ben gegaan toen het moeilijk was: die hebben me nodig voor uiteenlopende werkzaamheden, van notuleren tot het bouwen van een database of website. Loondienst zorgt ervoor dat je alleen maar dat ene kunt doen, ook als je meer vaardigheden hebt. Zelfstandigen kunnen hun talenten veel breder inzetten. Een belangrijke reden om zelfstandig ondernemer te worden is dat je eruit wilt halen wat erin zit. ZZP’ers zijn gedreven en creatief (bron: zzpbarometer.nl). Dat moet wel goed zijn voor de economie.

Scholing

Straks mag ik ook zeggen dat ik goed ben in de Nederlandse taal. Nu ik lees dat de zelfstandigenaftrek misschien plaats moet maken voor een tegemoetkoming in scholing, moet ik ineens denken aan de speur- en ontwikkelingsaftrek. Jammer dat die aftrek van 12.310 euro alleen geldt voor andersoortige ontwikkelingskosten. Ik wil maar zeggen: die tegemoetkoming in scholing is meer dan welkom in onze kennismaatschappij. Misschien mag ik er dan ook met terugwerkende kracht gebruik van maken?

Wat schaffen we af?

Volgens ondernemen360.nl is “De zelfstandigenaftrek een fiscale regeling die is ingesteld om het aantrekkelijker te maken voor Nederlanders om te gaan ondernemen”. Wat wil men dan eigenlijk afschaffen, als bevorderen van ondernemerschap nog steeds belangrijk is? Het lijkt erop dat de overheid gewoon van het hierboven geschetste Zelfstandig Personeel af wil. De vraag is of afschaffing van zelfstandigenaftrek daar wel het juiste middel voor is. Ik denk dat we het probleem hier niet mee oplossen, maar wat denk jij?

Heb jij een mening over waarom de zelfstandigenaftrek weg moet, moet veranderen of juist moet blijven? Laat van je horen.

0 Shares:
3 comments
  1. Mee eens! De overheid moet de symptomen niet bestrijden, maar de problemen. Het probleem ligt namelijk bij de werkgevers die hun personeel ontslaan en het vervolgens via de achterdeur weer (goedkoop) inhuren als zzp’er. Dát is het werkelijke probleem. Dus ik stel voor: pak dat aan, in plaats van het enige financiële voordeeltje dat wij zzp’ers hebben af te pakken.

  2. Je schetst het beeld goed, Helma. Wat is nu eigenlijk het probleem van de overheid? Wat verwachten ze hiermee te bereiken? Zeker als – zoals je aangeeft – ondernemerschap nog steeds belangrijk is.

    Een zelfstandig ondernemer, ZZP’er of hoe je het beestje ook wilt noemen, zorgt voor flexibiliteit in de arbeidsmarkt. Flexibiliteit die hard nodig is en waar de laatste jaren ook op is gestuurd door de overheid. En dan zijn we nu opeens de rotte appels in het (financiële) systeem?

    Ik noem dit kortzichtig beleid van mensen met oogkleppen op, die alleen de kostenkant in de gaten houden en niet het hele plaatje waarbij ook de niet-financiële (meer)waarde van belang is!

  3. Goed verhaal. Laat de overheid er nu eens wat aan doen om Nederland duurzaam te maken. Op elk gebied, van natuur tot ondernemen. Ik weet heus wel dat de dag van vandaag belangrijk is (al was het alleen maar voor de peilingen), maar naar morgen wordt veel te weinig gekeken.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.691 keer gelezen