Een week geleden lanceerde de UN een campagne voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen: “A solidarity movement for gender equality”.

Emma Watson speecht hierover en legt pijnlijk duidelijk bloot dat die gelijkheid in geen enkel land ter wereld bestaat. En dat terwijl het vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Emma Watson: betoverende heldin

Ze geeft ook zichzelf bloot. Ze raakt daarbij een gevoelige snaar met haar woorden dat de definitie van feminisme vaak wordt gelijkgesteld aan mannenhaat. En dat is het niet. Emma is feminist en met haar vele mannen. Uitgezonderd de vrouwonvriendelijke Jeroen Pauw dan. Emma stipt precies aan waar het aan schort: de acceptatie van vrouwen in een andere rol dan die haar vanuit traditie wordt toegekend. En daar kunnen ze (we) best een beetje hulp van mannen bij gebruiken. Juist de mannen hebben het immers nog steeds voor het zeggen.

Vrouwen op tv

Ben jij van mening dat Nederland wél zo ongeveer is uit-geëmancipeerd? Probeer je dan eens voor te stellen dat we de komende vijf jaar alle verhoudingen op tv zien omgedraaid. Zoveel mannen er nu te zien zijn, zoveel vrouwen worden het en omgekeerd. Als dat beeld je niet meer choqueert, zijn we er.

En mensen als Jeroen Pauw, die vinden dat je er zelf maar wat aan moet doen? Pauw gaat er volkomen aan voorbij dat er een reden is voor de status van vrouwen anno 2014 en verzuimt om er zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Terwijl juist de media hier een grote rol in kunnen spelen. Een andere benadering is op zijn zachtst gezegd gewenst. Daar pleit Emma voor, en daar pleit ik voor.

Doe er wat aan

Watson zegt: doe er wat aan. Pauw zegt: doe er wat aan. Dat doe ik bij dezen.

Jeroen, ik daag je uit om je verantwoordelijkheid te nemen en ambitie te tonen. Word solidair met de strijd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het is tenslotte een mensenrecht. Schrijf je in op HeforShe.org als symbool en laat van je horen! Te veel gedoe? Laat dan een foto van jezelf zien met de tekst #HeforShe op Twitter.

Heb je de speech gemist? Grijp alsnog je kans:

De tekst vind je hier: tekst (Engels) He for She, speech Emma Watson

42bis was contentgirls

Ja. Natuurlijk hoort dit artikel hier thuis. 42bis was ooit contentgirls, weet je nog? Maar gelukkig zijn wij intussen (wel, een beetje) volwassen geworden.

0 Shares:
2 comments
 1. Je trekt de uitspraak van Jeroen Pauw uit zijn verband. Pauw antwoordde op de vraag of hij meer vrouwen in zijn nieuwe programma zou uitnodigen dat hij dat zou doen als meer vrouwen maatschappelijk relevante functies zouden bekleden, bijvoorbeeld in de politiek, op universiteiten en in bedrijfsleven.

  Do not shoot the messager: hij legt zijn vinger op een zeer zere plek: er zíjn weinig vrouwen te vinden op topfuncties.
  Dat is een feit.

  Waar je wel over kunt discussiëren is wat maatschappelijk relevantie is. Ben je alleen maatschappelijk relevant als je een topfunctie bekleed, of ben je dat sowieso? Als mens maak je deel uit van de maatschappij en ben je in mijn ogen dus maatschappelijk relevant.

  Ik denk dat het goed zou zijn als we ons minder zouden focussen op “je bent alleen iets als je veel geld/macht/status hebt”, maar meer op “je bent iets als je wat betekent voor een ander”. En dan maakt het geen aars meer uit of je man of vrouw bent.

  Is allemaal niet sexy voor de televisie natuurlijk, maar de televisie is dan ook niet de echte wereld.

  1. Dag Martine,

   Dan heb ik juist de spijker op zijn kop geslagen: het is namelijk een beetje kip-en-ei wat je hierboven stelt. Daarom past die HeforShe-oproep juist zo goed. Het is zoals het is omdat het zo gegroeid is in onze cultuur. Dat kunnen vrouwen niet even alleen oplossen.

   Je mening dat je belangrijk zou moeten zijn als je wat voor een ander betekent, in plaat van als je machtig bent: lovenswaardig maar het versterkt het beeld alleen maar. Gedienstigheid (de “vrouwenberoepen) wordt in onze maatschappij traditioneel minder beloond.

   Je zegt dat de televisie niet de echte wereld is … ik wil ik je graag meegeven dat cultuur voor alle boodschappen die zij overdraagt media nodig heeft. Dat kan van alles zijn, maar de televisie is met beeld en geluid zeer krachtig.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.542 keer gelezen