Een week geleden lanceerde de UN een campagne voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen: “A solidarity movement for gender equality”.

Emma Watson speecht hierover en legt pijnlijk duidelijk bloot dat die gelijkheid in geen enkel land ter wereld bestaat. En dat terwijl het vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Emma Watson: betoverende heldin

Ze geeft ook zichzelf bloot. Ze raakt daarbij een gevoelige snaar met haar woorden dat de definitie van feminisme vaak wordt gelijkgesteld aan mannenhaat. En dat is het niet. Emma is feminist en met haar vele mannen. Uitgezonderd de vrouwonvriendelijke Jeroen Pauw dan. Emma stipt precies aan waar het aan schort: de acceptatie van vrouwen in een andere rol dan die haar vanuit traditie wordt toegekend. En daar kunnen ze (we) best een beetje hulp van mannen bij gebruiken. Juist de mannen hebben het immers nog steeds voor het zeggen.

Vrouwen op tv

Ben jij van mening dat Nederland wél zo ongeveer is uit-geëmancipeerd? Probeer je dan eens voor te stellen dat we de komende vijf jaar alle verhoudingen op tv zien omgedraaid. Zoveel mannen er nu te zien zijn, zoveel vrouwen worden het en omgekeerd. Als dat beeld je niet meer choqueert, zijn we er.

En mensen als Jeroen Pauw, die vinden dat je er zelf maar wat aan moet doen? Pauw gaat er volkomen aan voorbij dat er een reden is voor de status van vrouwen anno 2014 en verzuimt om er zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Terwijl juist de media hier een grote rol in kunnen spelen. Een andere benadering is op zijn zachtst gezegd gewenst. Daar pleit Emma voor, en daar pleit ik voor.

Doe er wat aan

Watson zegt: doe er wat aan. Pauw zegt: doe er wat aan. Dat doe ik bij dezen.

Jeroen, ik daag je uit om je verantwoordelijkheid te nemen en ambitie te tonen. Word solidair met de strijd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het is tenslotte een mensenrecht. Schrijf je in op HeforShe.org als symbool en laat van je horen! Te veel gedoe? Laat dan een foto van jezelf zien met de tekst #HeforShe op Twitter.

Heb je de speech gemist? Grijp alsnog je kans:

De tekst vind je hier: tekst (Engels) He for She, speech Emma Watson

42bis was contentgirls

Ja. Natuurlijk hoort dit artikel hier thuis. 42bis was ooit contentgirls, weet je nog? Maar gelukkig zijn wij intussen (wel, een beetje) volwassen geworden.


Geschreven door