Inbox by Gmail is een nieuwe dienst van Google die – op een revolutionaire manier – orde moet scheppen in de wereld die we e-mail noemen.

Inbox

Inbox is een dienst die veel uitgebreider is dan de huidige e-mail-inboxen die nu beschikbaar zijn. Dit gebeurt door gebruik te maken van betere filters, betere categorisering van de berichten en de berichten als to-do’s en/of taken te behandelen. De manier waarop je inbox dus wordt georganiseerd – of door jou te organiseren is – is volledig anders en in de meeste gevallen ook een stuk overzichtelijker. Ook wordt de prioriteit van de mails door middel van een algoritme bepaald. Dit is iets wat we in Gmail kennen als de ‘priority inbox’, maar dan een stuk verder en beter uitgewerkt. Van de inkomende berichten worden ook al previews gegeven van bijvoorbeeld de plaatjes en/of filmpjes die in het bericht aanwezig zijn.

pinensnooze

Wat doet deze knop?

Inbox behandelt je berichten dus als takenlijst. Het is mogelijk de taken te ‘pinnen’ boven aan je lijst, te snoozen – zodat je later naar de taak kunt kijken – of te swipen, zodra de taak afgerond is. Gemarkeerde of afgeronde taken kun je makkelijk terug vinden. Ze zijn niet echt verdwenen maar verplaatst naar een andere plek. Functies zoals verwijderen, archiveren en het markeren als spam zijn ondergebracht onder de drie-punten menuknop.

Andere handige features

Andere handige functies van Inbox zijn onder andere bundels, assistentie, hoogtepunten (highlights), reminders en een speciaal menu voor het maken van nieuwe berichten. De bundels werken eigenlijk op dezelfde manier als de labels in Gmail, alleen zijn de verschillende bundels uit te vouwen waardoor berichten zichtbaar worden. De assistentie-functie voegt handige informatie toe aan reminders die je voor jezelf instelt. Geef je aan dat je nog moet reserveren voor een diner en je geeft de naam van het restaurant erbij, dan voegt deze functie het telefoonnummer en de openingstijden van het restaurant aan je reminder toe. Met behulp van de highlight-functie wordt het vinden van een specifieke bijlage een stuk makkelijker. Ben je namelijk op zoek naar een bepaalde foto of video, dan is in een oogopslag te zien aan welk bericht die verbonden zit. De reminder-functie spreekt eigenlijk voor zich: je stelt herinneringen in voor jezelf.

inbox8-composeDe manier waarop je aan een nieuw bericht begint is ook anders aangepakt. Als je op de knop drukt, krijg je de mogelijkheid met een leeg bericht te starten, een reminder in te stellen of een bericht op te stellen aan 1 van de 3 personen met wie jij het meest contact hebt gehad in de afgelopen tijd.

Handig?

Per persoon zal het verschillen of hij/zij Inbox een verbetering vindt. Naar mijn mening is de nieuwe aanpak – met bijvoorbeeld de snooze-functie – een uitkomst. Zie jij voordeel in de nieuwe manier waarop e-mail hier benaderd wordt? Laat het even weten via de comments.

Downloaden/Beschikbaarheid

Inbox is beschikbaar als Android- en iOS-app en natuurlijk op het web via inbox.google.com. De dienst is voorlopig invite-only. Op 22 oktober wordt de eerste batch uitnodigingen verzonden. Kun je niet wachten, dan kun je je aanmelden door een mailtje te sturen naar inbox@google.com. Wellicht krijg je een invite bij de volgende lichting.

Wil jij onze app-oloog worden? Op het gebied van Android of iPhone? We zijn op zoek naar bloggers.

Ben je een app-ontwikkelaar en wil je jouw app hier presenteren? Neem dan contact met ons op.


Geschreven door