Inbox by Gmail is een nieuwe dienst van Google die – op een revolutionaire manier – orde moet scheppen in de wereld die we e-mail noemen.

Inbox

Inbox is een dienst die veel uitgebreider is dan de huidige e-mail-inboxen die nu beschikbaar zijn. Dit gebeurt door gebruik te maken van betere filters, betere categorisering van de berichten en de berichten als to-do’s en/of taken te behandelen. De manier waarop je inbox dus wordt georganiseerd – of door jou te organiseren is – is volledig anders en in de meeste gevallen ook een stuk overzichtelijker. Ook wordt de prioriteit van de mails door middel van een algoritme bepaald. Dit is iets wat we in Gmail kennen als de ‘priority inbox’, maar dan een stuk verder en beter uitgewerkt. Van de inkomende berichten worden ook al previews gegeven van bijvoorbeeld de plaatjes en/of filmpjes die in het bericht aanwezig zijn.

pinensnooze

Wat doet deze knop?

Inbox behandelt je berichten dus als takenlijst. Het is mogelijk de taken te ‘pinnen’ boven aan je lijst, te snoozen – zodat je later naar de taak kunt kijken – of te swipen, zodra de taak afgerond is. Gemarkeerde of afgeronde taken kun je makkelijk terug vinden. Ze zijn niet echt verdwenen maar verplaatst naar een andere plek. Functies zoals verwijderen, archiveren en het markeren als spam zijn ondergebracht onder de drie-punten menuknop.

Andere handige features

Andere handige functies van Inbox zijn onder andere bundels, assistentie, hoogtepunten (highlights), reminders en een speciaal menu voor het maken van nieuwe berichten. De bundels werken eigenlijk op dezelfde manier als de labels in Gmail, alleen zijn de verschillende bundels uit te vouwen waardoor berichten zichtbaar worden. De assistentie-functie voegt handige informatie toe aan reminders die je voor jezelf instelt. Geef je aan dat je nog moet reserveren voor een diner en je geeft de naam van het restaurant erbij, dan voegt deze functie het telefoonnummer en de openingstijden van het restaurant aan je reminder toe. Met behulp van de highlight-functie wordt het vinden van een specifieke bijlage een stuk makkelijker. Ben je namelijk op zoek naar een bepaalde foto of video, dan is in een oogopslag te zien aan welk bericht die verbonden zit. De reminder-functie spreekt eigenlijk voor zich: je stelt herinneringen in voor jezelf.

inbox8-composeDe manier waarop je aan een nieuw bericht begint is ook anders aangepakt. Als je op de knop drukt, krijg je de mogelijkheid met een leeg bericht te starten, een reminder in te stellen of een bericht op te stellen aan 1 van de 3 personen met wie jij het meest contact hebt gehad in de afgelopen tijd.

Handig?

Per persoon zal het verschillen of hij/zij Inbox een verbetering vindt. Naar mijn mening is de nieuwe aanpak – met bijvoorbeeld de snooze-functie – een uitkomst. Zie jij voordeel in de nieuwe manier waarop e-mail hier benaderd wordt? Laat het even weten via de comments.

Downloaden/Beschikbaarheid

Inbox is beschikbaar als Android- en iOS-app en natuurlijk op het web via inbox.google.com. De dienst is voorlopig invite-only. Op 22 oktober wordt de eerste batch uitnodigingen verzonden. Kun je niet wachten, dan kun je je aanmelden door een mailtje te sturen naar inbox@google.com. Wellicht krijg je een invite bij de volgende lichting.

Wil jij onze app-oloog worden? Op het gebied van Android of iPhone? We zijn op zoek naar bloggers.

Ben je een app-ontwikkelaar en wil je jouw app hier presenteren? Neem dan contact met ons op.

0 Shares:
6 comments
 1. Ik werk er nou een weekje mee, maar ik vind het niet zo revolutionair hoor. De todo-functie dubbelt een beetje met het ‘vastpinnen’, het wegklikken van reminders is niet intuïtief, de Updates en Reclame-mappen zijn vergeleken bij Gmail erg ‘in your face’ en als puur mailprogramma is Gmail sowieso handiger.

  Die snooze-functie snap ik ook niet erg. Als ik een email heb zijn er drie smaken: meteen actie, todo-item of archiveren. Wat heb ik aan een mail die ‘s avonds nog een keer binnenkomt?

  Over het algemeen heb ik niet het gevoel dat ik meer controle of overzicht heb. Ook mis ik de ‘send and archive’ knop heel erg.

  Maar goed, ik zal er wel weer niks van begrepen hebben ;-)

  De vormgeving vind ik wel heel mooi, trouwens. En het is stukken moeilijker om attachments kwijt te raken. Dat was altijd wel een puntje bij Gmail.

 2. Dit klinkt erg naar de app Mailbox waarmee ik werk sinds het begin ervan. Het snoozen klinkt bekend zoals de andere functies die je bespreekt. Toch wacht ik met spanning af wanneer ik aan de beurt ben om de app te mogen gebruiken. Misschien is het toch nog een soort Mailbox 2.0

 3. Hoi Antonio,

  dat heb ik meer gelezen ja, ik lees alleen wel dat een aantal van de functies beter zijn uitgewerkt dan in b.v. mailbox. Ik zelf heb geen ervaring met Mailbox dus kan niet aangeven of dit het zelfde is of toch vernieuwend.

  Ik heb helaas geen invite meer over maar ik zou eens vragen of mensen in je omgeving die al toegang hebben een invite over hebben die hebben er een aantal gekregen om uit te delen namelijk.

  Groeten ,

  Joost

 4. Ben inmiddels wel aan Inbox gewend, maar ik merk dat niet alles goed doorkomt. Ik val dus regelmatig terug op Gmail vanwege de makkelijker label-afhandeling en spamcontrole.

  Voor wie een invite wilt … ik heb er nog 3 (opeens weer nieuwe gekregen!)

 5. het enige wat ik mis aa Gmail is een handige manier om berichten als gelezen te zetten. Je kunt wel archiveren, maar dat is toch niet hetzelfde. Met Inbox kan dat juist weer heel makkelijk.
  Toch ben ik er ook nog niet ondersteboven van. Het lijkt ook alsof het regelmatig hangt op mijn telefoon.
  Ander makke is dat het alleen nog maar voor gmail.com-gebruikers is. Mijn eigen domein bij Google kan nog geen Inbox gebruiken.

 6. Ik vind ook de layout erg mooi en helder, met name die in de Chrome browser.
  Uiteindelijk vind ik de horizontale tabs (die moet je wel aanzetten in Gmail) veel duidelijker. Bij Inbox staat altijd alles inderdaad in your face en dat maakt het erg onrustig.
  Wat ik wel echt heel erg handig vind is de Snooze functie. Ik hoop eigenlijk dat ze die gewoon naar Gmail brengen.
  Ik heb Inbox inmiddels van mijn telefoon verwijderd, maar in mijn Chrome browser gebruik ik hem inmiddels dagelijks en dan met name om bepaalde mailtjes te “snoozen”

  Nu dag allemaal

Comments are closed.

Dit artikel is 14.538 keer gelezen