Bij nood is het handig dat je je mobiele telefoon bij je hebt. Je kunt dan altijd en (bijna) overal 112 bellen. En een leven redden. Maar soms kun je beter niet met je mobiel bellen. Of pas na een tijdje.

IMG_4352Waar een cursus EHBO voor kinderen al niet goed voor is. Ja, natuurlijk voor mijn kinderen. Als er iets ergs met hen gebeurt, weet ik hoe ik moet handelen. Maar ik leerde veel meer. Over het bellen van 112. Over de hectometerbordjes die langs de kant van de weg staan. En over alarmnummers in het buitenland. Maar vooral over het gebruik van de mobiele telefoon. Omdat elke seconde telt, kun je soms beter niet je mobiel gebruiken.

Bel niet meteen

Valt je vrouw van de trap? Of valt je kind hard met zijn hoofd op de grond? Of ben je getuige van een zwaar ongeval? Grijp dan niet meteen naar je mobiele telefoon. Maar roep hard om hulp. En help meteen het slachtoffer. Zorg ervoor dat hij op zijn rug ligt. Vraag of het gaat. Als hij niet reageert, is hij bewusteloos. Controleer de ademhaling. Ademt het slachtoffer gewoon, draai hem dan op zijn zij, en bel 112. Ademt hij niet of heel lichtjes? Als je een EHBO-cursus hebt gevolgd, is het goed om hem alvast te reanimeren. Elke seconde telt immers. Als je een paar minuten hebt gereanimeerd, kun je alsnog snel 112 bellen. Ga daarna verder met reanimatie. Heb je geen EHBO-cursus gevolgd? Bel dan wel meteen 112 nadat je geconstateerd hebt dat het slachtoffer niet (normaal) ademt.

Bel met een vaste telefoon (als je die in de buurt hebt)

Gebeurt er bij je thuis een ongeluk? Of in een ander huis? En is daar een vaste telefoon? Gebruik die dan om 112 te bellen. Als je met de vaste lijn belt, komt de oproep direct binnen bij de 112-alarmcentrale in je eigen regio. Als je met je mobiel belt, komt je telefoontje terecht bij het callcenter van de Landelijke Eenheid in Driebergen. De medewerker verbindt je dan zo snel mogelijk door naar je eigen regio. Maar goed, dat is altijd minder snel dan als je rechtstreeks bij de juiste alarmcentrale uitkomt.

Overigens is je locatie als je met je mobiele telefoon belt, wel bekend bij het callcenter. Dat gaat via de gsm-mast waarmee je telefoon contact maakt. Deze locatie geeft het callcenter door aan de regionale dienst. Zo kunnen ze je toch lokaliseren als je niet precies weet waar je bent. Of als je zelf te gewond bent om te praten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGebruik de praatpaal (als die dichtbij staat)

Is je auto in de buurt van een praatpaal van de ANWB gestrand? En is het veilig om de plek van het ongeluk te verlaten? Loop dan naar zo’n paal en duw de gele knop in. Je locatie is dan meteen bekend en je wordt meteen doorverbonden met de juiste regio. Maar ja, wat is in de buurt? Als je binnen 10 seconden naar de praatpaal kunt lopen, zou ik zeggen. Ben je verder van de praatpaal, dan kun je net zo goed meteen 112 bellen. Want in die 10 seconden had het callcenter je ook wel kunnen doorverbinden naar de regionale dienst.

Staat die praatpaal niet zo dichtbij? Of kun je niet van de plek af van het ongeluk? Bel dan 112. Geef duidelijk door waar je staat. Noem niet alleen het nummer van de weg en het hectometerpaaltje. Maar ook de rijbaanaanduiding. Deze staat rechtsboven aan op het hectometerpaaltje: Re als je op de rechterrijbaan staat, Li bij de linkerrijbaan. De Alarmcentrale weet dan waar ze de ambulance naar toe moeten sturen. Het maakt immers nogal een verschil of je tussen Utrecht en Amsterdam staat of tussen Amsterdam en Utrecht.

In 2017 kun je niet meer kiezen tussen praatpaal en mobiele telefoon. Dan verdwijnen de praatpalen. Omdat iedereen een mobiel heeft, worden de praatpalen niet vaak meer gebruikt. Dat daardoor de locatie niet meer meteen duidelijk is, is niet het enige nadeel van de verdwijnende praatpaal. Bij ernstige grote ongelukken bellen soms zoveel mensen met hun mobiel dat het netwerk overbelast wordt. Een praatpaal kan maar slechts door één iemand gebeld worden.

IMG_4351 (2)Bel bij nood in het buitenland ook 112

Zoek je hulp in het buitenland? Bel dan ook 112. Dit nummer werkt in alle 28 landen van de Europese Unie, plus een hoop andere Europese landen, zoals Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Turkije. Bij alle alarmcentrales waar je vervolgens uitkomt, kun je gewoon met Engels terecht. Alleen als je in het grensgebied van Nederland, België en Duitsland belt, kan het voorkomen dat je bij een alarmcentrale van een ander land terechtkomt dan het land van waaruit je belt. De medewerker verbindt je dan zo snel mogelijk door naar het goede land.Heb je dringend hulp nodig in de Verenigde Staten of Canada? Bel dan 911. In China en Japan bel je 119.

Gebruik geen app, maar toets de cijfers in

Een makkelijker te onthouden nummer is er bijna niet: 112. Dit nummer kun je bovendien altijd bellen, ook als je sim-kaart is geblokkeerd of als je geen beltegoed meer hebt. Dus waarom zou je bij nood dan niet gewoon de 1, de 1 en de 2 intoetsen. Ja, het kan ook anders. Er bestaan bijvoorbeeld enkele apps die je helpen als er nood is. Zoals de app van het Rode Kruis en de app ‘Help‘. In deze apps vind je een grote button waarmee je meteen 112 belt. Maar ja, voordat je op die button hebt geklikt, moet je eerst de juiste app zien te vinden. Dat gaat altijd trager dan 112 bellen.

Verwijder het alarmnummer uit je contactenlijst

Even omslachtig is het om gebruik te maken van het alarmnummer dat misschien in je contactenlijst staat. In veel mobiele telefoons gebeurt dit automatisch. Wat nou niet had gehoeven. Want waarom zou je bij nood eerst naar contacten gaan en dan het alarmnummer gaan zoeken. Dan is 1-1-2 intoetsen veel sneller. Een groter nadeel van dit nummer in je contactenlijst is dat je het daardoor ook per ongeluk kunt bellen. Bijvoorbeeld als je het nummer erboven wilt bellen, maar net even mis tast. Of stel dat je de contactlijst hebt gebruikt en je mobiel daarna meteen in je broekzak doet. Dan bel je misschien per ongeluk vanuit je broekzak. Om dit te voorkomen, kun je het beste het alarmnummer verwijderen uit je contactenlijst.

Blokkeer je toetsen als je je mobiel niet gebruikt

Misschien heb je ook wel eens zo’n sms’je van de politie ontvangen. Dat je onbewust 112 hebt gebeld. Je bent niet de enige. Ieder jaar bellen zo’n 1 miljoen mensen per ongeluk met hun mobiele telefoon naar 112. Vaak komt dat doordat de mobiel in de broekzak 112 belt. De cijfers 1 en 2 zitten immers dicht bij elkaar. Bovendien verschijnt bij sommige mobiele telefoons waarvan de sim-kaart geblokkeerd is of het beltegoed op is de melding ‘noodoproep’ of ‘noodgeval’. Een klik op deze melding verbind je meteen door met de alarmcentrale. In je broekzak is zo’n klik snel gemaakt. Dit kun je voor zijn door de toetsen te blokkeren. Wil je je mobiel in je broekzak stoppen, druk dan eerst bovenaan op je iPhone op het zwarte knopje. Bij je Samsung vind je aan de rechterkant het knopje.

IMG_4350 (2)Probeer deze informatie niet uit

Ben je het niet eens met wat hier boven staat? Denk je dat het in het buitenland toch anders gaat? Of vermoed je dat je locatie wel direct naar je eigen regio leidt? Zoek het verder uit op internet. Maar check het niet door 112 te bellen. Want je houdt dan een lijn bezet, waardoor iemand die wel in nood is misschien niet direct geholpen kan worden. Bovendien krijg je een grote boete als je met opzet dit nummer onnodig belt. Ook als je meerdere keren per ongeluk 112 belt, riskeer je een fikse boete. Zelfs als je een geheim nummer hebt. Ieder nummer dat 112 belt, verschijnt automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Zo kan de medewerker je altijd terugbellen. Maar ook het nummer doorspelen aan de politie bij misbruik. Het is maar dat je het weet. Maar dit geldt natuurlijk voor alle informatie hierboven: het is maar dat je het weet.

Heb jij nog een tip over het gebruik van 112? Of een goede of juist slechte ervaring met het bellen van dit alarmnummer? Schrijf dan hieronder je reactie. Misschien red je er een leven mee.

0 Shares:
Dit artikel is 14.961 keer gelezen