Je blogt voor naamsbekendheid of om als kennisleider gezien te worden. Geld vragen voor jouw artikelen zou averechts kunnen werken. Maar wat als dat niet zo is?

Als je blogt of content schrijft, verdien je daar niet altijd direct aan. Vaak is het doel je naamsbekendheid vergroten, gezien worden als kennisleider en mensen aan je binden. Ik wil graag dat mensen mijn artikelen lezen en delen, dus ik zou het niet in mijn hoofd halen er geld voor te vragen. Toen ik dit Bitcoinman Patrick van Zuijlen (eigenaar van Bitcoin Cold Storage en spreker op SMC036 op 3 september jl.) probeerde uit te leggen, reageerde hij verbaasd. Hij bleek daar een ander, interessant idee over te hebben. Patrick vroeg mij: “Wat nou als mensen hun waardering voor je artikelen ook kunnen uitdrukken in bitcoins?”

Vergelijk het met fooi krijgen

Patricks idee is simpel: op de pagina van je artikel plaats je een Bitcoin-knop (of QR-code). Daarmee geef je je lezers de mogelijkheid vrijblijvend te bepalen om, naast het liken en delen, je artikel ook met daadwerkelijk geld te waarderen. Zij bepalen dus zelf óf en hoeveel ze doneren. Het vrijblijvende is een erg belangrijke factor hierin.

Het interessante daarvan is dat het meer zegt dan het aantal keren dat je bericht is gedeeld op een social media kanaal. Hoewel de hoeveelheid bitcoins die je verdient van zoveel afhankelijk is, geeft het toch een goede indicatie van hoe goed je artikel is geschreven. Door bitcoins te doneren laat de lezer je weten het artikel van waarde te vinden. Vergelijk het maar met fooi geven. In een restaurant geef je namelijk ook niet steeds hetzelfde. De ene keer vind je het goed en geef je fooi. De andere keer niet.

De voordelen van Bitcoin

Eerst nog even een opfrisser, want wat is Bitcoin ook alweer? In deze video wordt het eenvoudig uitgelegd. Ik kwam niet verder dan dat het een digitale valuta was die je alleen met hacken kon verkrijgen. Maar dat is allang niet meer zo. Je kunt tegenwoordig gewoon bitcoins kopen met iDeal. Ook wordt het steeds vaker mogelijk om met bitcoins te betalen (lees ook: Bitcoin: de Napster van de financiële sector).

Het voordeel van Bitcoin inzetten voor je blogs, ten opzichte van bijvoorbeeld iDeal, is dat je als ontvanger geen kosten betaalt. Je kunt het eenvoudig en snel implementeren en ook voor de betaler is de betaling een fluitje van een cent. Daardoor zijn ook hele kleine transacties mogelijk.

Ontdek of je artikelen gewaardeerd worden

Als je na een tijdje in je Bitcoin-wallet kijkt, zie je welke artikelen hoog gewaardeerd zijn en welke laag. Als je het al niet deed, verdiep je je bij slechte waarderingen nu waarschijnlijk nóg dieper in je doelgroep om nóg betere content te schrijven. En hoe fijn is ’t dan als je wallet steeds voller wordt door de waardering die je voor je werk krijgt?!

Aan de slag!

Om met bitcoins te kunnen betalen, heb je dus een wallet nodig. Daarvoor kun je bijvoorbeeld bij Blockchain terecht. Ga naar de website, kies voor ‘Maak een portemonnee aan’ en vul je gegevens in. Daarna krijg je een (QR-)code voor op je site, of om (digitaal) naar lezers te versturen voor het doen van betalingen. Hieronder vind je als voorbeeld mijn Bitcoin QR-code en adres ;)

That’s it!

bitcoin

Ik ben erg benieuwd: ga jij dit ook uitproberen?

 

0 Shares:
2 comments
 1. Dat is inderdaad een van de vele voordelen van Bitcoin, je kan microtransacties uitvoeren zonder dat je vastzit aan een betaalprovider of bank! Het staat nu nog in de kinderschoenen en mensen zijn wat huiverig omdat ze geen duidelijk beeld hebben en van de banken waar ze toch nogal flink wat vertrouwen in hebben ondanks alle ellende de afgelopen jaren, krijgen ze te horen dat het niet goed is, vooral omdat de bitcoin aan hun stoelpoten zaagt.

  Enige nadeel vind ik nog de transactie kosten, die zijn toch minimaal een paar cent per transactie, zeker als je een kleine fooi geeft ter waardering, maar bij deze dus mijn eerste qr-code gescande bitcoins omdat je vooruit loopt op de massa en dat mag gewaardeerd worden! Nog niet veel, maar hopelijk stijgt de koers nog wat :P

  1. Hoi Daan,

   Hier word ik blij van! Ik was al erg benieuwd hoe mensen over dit onderwerp dachten, dus erg leuk om te horen. En dan ook nog eens bitcoins verdiend, yippy! Dank je wel.

   Natuurlijk ook kudo’s (euh bitcoins :)!) aan Patrick, het was zijn idee!

   Ik ben heel erg benieuwd of bloggers het gaan inzetten, we zullen zien!

   Groetjes,
   Samira

Comments are closed.

Dit artikel is 7.962 keer gelezen