Als je jezelf niet verbetert, sta je stil. Leren is belangrijk om bij te blijven, om je hersenen te (blijven) trainen en om zaken vanuit andere perspectieven te kunnen zien. Dankzij internet is leren nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop geweest.

Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd. Wat mij betreft dan. En wat betreft de Onderwijsraad, want die staat voor een leven lang leren. Ik denk zelfs dat een deel van de zin van ons bestaan wordt gevormd doordat we onszelf moeten ontwikkelen. Internet helpt om het ontwikkelen van jezelf makkelijk te maken. Er is online zoveel beschikbaar dat het moeilijk kiezen is waar je meer van wil weten. Ik word blij van al die mogelijkheden en heb ook al met verschillende ervaring opgedaan! Een paar van mijn favoriete gratis online leeromgevingen:

Online leeromgeving Kenmerken
TED-talks Filmpjes van maximaal 18 minuten. Sprekers van over de hele wereld kvertellen hun idee of ontdekking
Universiteit van Nederland Filmpjes van maximaal 18 minuten. De leukste hoogleraren van Nederland geven op luchtige wijze college over toegankelijke onderwerpen
Google-cursussen Korte cursussen waarbij je zelfstandig diensten van Google beter leert kennen
Televisiedocu’s Films waarin allerlei onderwerpen verder worden uitgediept
MOOC’s Cursus van een onderwijsinstelling die je met tientallen mensen van over de hele wereld tegelijk doet

Deze leeromgevingen hebben als overeenkomst dat ze allemaal gratis en voor niks te consumeren zijn. En dat ze over het algemeen vrij laagdrempelig zijn en voor veel mensen te begrijpen. Ik zet ze hieronder verder uiteen.

1. TED-talks

In 1984 werd de TED-conferentie voor het eerst gehouden in Californië en sindsdien is de formule over de hele wereld uitgerold. Een TED-conferentie is heel exclusief van opzet, alleen genodigden zijn welkom. Sprekers moeten hun verhaal kwijt in maximaal 18 minuten (‘ideas worth spreading‘) en alles wordt opgenomen. Het mooie is dat de filmpjes sinds 2006 ook gratis online worden gezet. Op het YouTube-kanaal van TED verschijnt elke werkdag een nieuwe TED-talk. Er blijken zoveel mensen met briljante ideeën en verhalen te zijn! Alle filmpjes die ik tot nu toe heb gezien zijn in het Engels, maar veel ervan hebben ook Nederlandse ondertiteling als optie. Handig! Een van mijn favoriete TED-talks (alleen Engels ondertiteld) is die van Brene Brown over de kracht van kwetsbaarheid:

2. Universiteit van Nederland

De universiteit van Nederland is een beetje de Nederlandse variant van TED-talks. Elke werkdag verschijnt er een college van ruim een kwartier van een hoogleraar. Dan moet je niet denken aan hoogdravende, onbegrijpelijke academische blabla. De hoogleraren behandelen juist alledaagse onderwerpen, zoals ‘hoe kun je overtuigen met één woord?’, ‘waarom zijn drugs zo verslavend?’ en meer van dit soort vragen die iedereen wel eens heeft. Het is dus ook wel een beetje Het Klokhuis voor volwassenen. En het gaat hier om de leukste hoogleraren van Nederland, want ze zijn door hun studenten genomineerd. Het best bekeken college heeft de prikkelende titel: “Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt?” van prof. dr. Erik Scheder:

3. Google-cursussen

Google biedt zoveel handige diensten aan die zoveel mogelijkheden hebben! Neem bijvoorbeeld de zoekmachine van Google; hoe vaak gebruik jij de geavanceerde zoekopties? Wel eens op kleur gezocht of binnen een bepaalde tijdsperiode? Die dingen en meer leer je in de cursus Powersearching with Google. Zelfs de bijdehand die denkt dat hij goed kan zoeken, gaat in deze cursus zeker wat leren. Ik blogde vorig jaar een paar handige dingen, die ik er zelf uit gehaald had. Een andere Google-cursus waar ik onlangs op stuitte, is de Google Analytics Academy. Gratis leren over hét programma dat bijna iedere website-eigenaar gebruikt om bezoekersstatistieken te bestuderen: Google Analytics. Het is een programma dat je niet met een beetje rondkijken wel doorhebt, dus deze Academy komt als geroepen! De cursussen van Google zijn alleen in het Engels beschikbaar, dat dan weer wel.

4. Televisiedocu’s

Goede documentaires werken blikverruimend. Ze laten je nadenken over dingen die je niet wist of dingen waarvan je dacht te weten hoe het zat. 42bis’er Lonneke van Schijndel verzamelde in 2012 al een hoop verzamelplekken van documentaires. De meest logische plek is natuurlijk uitzendinggemist.nl, waar je op het genre documentaire kan zoeken. Naast de nuttige tips van Lonneke heb ik er nog een: op de site van het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) vind je een groot aantal in eerdere festivals vertoonde documentaires.

5. MOOC’s

MOOC staat voor Massive Online Open Course. Een cursus die je met veel mensen online doet dus. 42bis-‘er Carina Jonker deed in 2013 haar eerste MOOC door mee te doen aan de eerste Nederlandse Open Course van de universiteit van Amsterdam. Ook 42bis’er Antonie schreef eerder lovend over MOOC’s. Ikzelf deed vorig jaar mijn eerste MOOC van negen weken over sociale netwerken, gegeven door de universiteit van Michigan, onder de vlag van Coursera. Ik vond het onderwerp superinteressant. De cursus was zeker wel van enig niveau en de druk werd aardig opgevoerd doordat ik wekelijks opdrachten moest doen waar ik cijfers voor kreeg. Toen ik het examen positief afsloot, verdiende ik een mooi certificaat. Daar betaalde ik € 35 voor (was optioneel), maar verder heb ik geen kosten gemaakt.

Betaalde online cursussen

Sommige onderwerpen zijn zo vakspecifiek dat je vanzelf (als je tenminste kwaliteit wil) uitkomt bij betaalde cursussen. Er zijn aanbieders van betaalde online cursussen te over. Zo vond ik twee interessante cursussen bij Karel Geenen: Google Analytics en Zoekmachineoptimalisatie. Alles wat je in deze cursussen leert, staat online. Je moet testen halen voor je door mag naar de volgende les. Dit alles zonder druk, want je mag er zo lang over doen als je wil. Dat heeft bij mij tot gevolg, dat ik al ruim een half jaar met de cursus Google Analytics bezig ben. Dat vind ik zelf nogal schandalig lang, aangezien het allemaal niet heel moeilijk is. Het is vooral een kwestie van doen. Blijkbaar heb ik die druk nodig, constateer ik nu.

Vanaf deze week zit ik voor de afwisseling weer een paar dagen lekker in een oldskool offline klasje, te leren over community management. Zo blijf ik mijn leven lang leren!

Weet jij nog andere opties voor (gratis) online leren, die ik niet genoemd heb? En wat zijn jouw ervaringen met online leren?

0 Shares:
11 comments
  1. Hi Natalie, wat een mooie lijstje. Die MOOC was toen ook heel leuk om te doen. Die TED talk van Brene Brown is echt super, bedankt voor het delen! Herinnert mij er weer aan dat het heerlijk is om zo nu en dan zo’n Talk te kijken. Heel inspirerend!
    Die Nederlandse versie ga ik tijdens mijn volgend lunch bekijken ;-)

  2. Heb er de afgelopen jaren ontzettend meegezeten hoe ik zag dat andere zich ontwikkelde en ik een beetje achterbleef. Heb onderzoek gedaan op het internet en ben hier een aantal maanden geleden mee begonnen het werkt ontzetten goed en voel me ook meteen een stuk gelukkiger.

  3. als je lid bent van de bibliotheek, kun je kosteloos online cursussen volgen. Bibliotheekleden krijgen gratis toegang tot een van de drie speciaal samengestelde pakketten met cursussen. Kijk op de website.

  4. Interessante lijst!
    Neem eens een kijkje op http://www.hiqen.nl. Je kunt eerst 30 dagen gratis uitproberen en daarna voor een vast bedrag per maand kiezen uit +70 cursussen op verschillende gebieden.

    Voor mensen die weinig tijd hebben is HiQen ideaal omdat de cursussen maar 10 minuten per dag duren!

Comments are closed.

Dit artikel is 13.364 keer gelezen