Stel je eens voor: bedrijven die jouw data op een eerlijke manier verkrijgen, gebruiken én dat je daar zelf ook nog wat aan verdient? Lijkt mij eigenlijk niet meer dan eerlijk, toch?

Dime gaat er in ieder geval voor

Echt een super sympathiek idee, geld verdienen met je eigen data. Dit bericht komt op het moment dat je een tikkeltje gek wordt van de berichten dat Facebook, Google en waarschijnlijk binnenkort óók Twitter bepalen wat nieuws is. Daarmee beslissen ze dus wat jij leuk en belangrijk zou (moeten) vinden. Allemaal met behulp van de data die ze van en over jou verzamelen, vaak zonder dat je het weet. In ieder geval niet precies. Dime gaat daar iets aan doen. Binnenkort kun je geld verdienen met je eigen data, maar daar is eerst een beetje van jouw hulp bij nodig.

Hoe het begon

Het lijkt wel wat op een jongensboekverhaal. Zeven deeltijdstudenten Media, Informatie en Communicatie (Hogeschool van Amsterdam) deden in 2013 mee aan de PRISSMA’s Pitch. Het project waarmee ze meededen heette: “data is me”, afgekort naar dime. Ze wilden er voor zorgen dat bedrijven op een eerlijke manier aan jouw data komen en dat jij daar zelf ook een graantje van meepikt. Wat denk je? Ze wonnen. Ze kregen niet alleen de eer en eeuwige roem, maar ook een geldprijs om het project echt tot leven te brengen. Vier van hen (Mariska, Aarnout, Fabiënne en Martijn) doen nu daadwerkelijk hun stinkende best het project ook écht te realiseren.

It’s all about the money

Nu is het natuurlijk zo dat voor niets de zon op gaat. Dime heeft geld nodig om je geld te laten verdienen met jouw eigen data: €20.000,- voor de ontwikkeling van de bètaversie, €12.000,- voor servers en onderhoud en overige kosten €2.000,- Een koopje om een droom uit te laten komen en hoe meer mensen er mee doen, hoe goedkoper het is natuurlijk. Nog belangrijker; je pakt op deze manier de controle op een deel van je eigen data weer terug.

Hoe werkt het als het een feit is

Als het allemaal lukt en het platform is live, kan je een dime profile aanmaken en zie je een dashboard waarin je al je sociale media accounts kunt linken. In eerste instantie zijn dat de usual suspects Facebook en Linkedin. Het is de bedoeling dat daar later ook andere mogelijkheden dan sociale media bij komen. Via het dashboard kun je dan bijhouden hoeveel je verdient hebt met je persoonsgegevens.

In het Youtubefilmpje dat dime zelf maakte, wordt het allemaal heel duidelijk uitgelegd. Op de website www.dataisme.com vind je sowieso alle nodige informatie én meer.

Laat Mark en consorten een poepie ruiken

Ik gaf in ieder geval al op alle mogelijke manieren. Op de site www.doorgaan.nl verdien je sowieso al 5 euro voor dime door het project te liken op Facebook en 10 euro (mede mogelijk gemaakt door De Amersfoortse fund, eerlijk is eerlijk, nu we toch over eerlijk hebben) wanneer je het bericht deelt. Verder geef je gewoon wat je kwijt wil of kan. Eat that, Facebook!
Dus ook al weet je het zo net nog niet, like of deel dime gewoon en wie weet komt er iets meer helderheid in de donkere wereld van de schimmige en commerciële praktijken van bedrijven die zomaar jouw data gebruiken. Als dit lukt wordt niet alleen de portemonnee van de bedrijven gevuld, maar ook die van jou. Iedereen blij dus.

Vertel het door

Aangezien ze maar met z’n 4-en zijn kunnen ze alle hulp gebruiken. Ik bedoel dan niet alleen de financiële hulp. Zorg dat iedereen er van weet en mee wil doen om ervoor te zorgen dat dime er ook echt komt. Deel dime en verdien straks ook geld aan je eigen data.
Een soort van penny for your thoughts, maar dan een dime, is nog meer ook. Ik zeg doen!

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 8.234 keer gelezen