Vroeger. Heel vroeger toen iedereen nog Nokia had of een verdwaalde Motorola waren er ook nog andere merken verkrijgbaar. Alcatel was er zo een.  Fast forward naar 2014.  De namen Nokia en Motorola zijn min of meer ingeruild voor Samsung en Apple en Alcatel is er nog steeds. Alcatel komt nu met een erg mooie telefoon: de One Touch Alpha.

Uiterlijk/Design

Aan het design is vermoedelijk erg veel aandacht besteed. Dit blijkt al wanneer je de telefoon krijgt. Deze krijg je niet een standaarddoosje, maar in een mooi blik, waaruit je de telefoon langzaam omhoog schuift. Wanneer je het toestel voor het eerst bekijkt valt op dat het lekker stevig in je hand ligt. Verder vallen de doorzichtige rand aan de onder- en bovenkant van de telefoon op. Op de rand aan de onderkant vind je de icoontjes voor de belangrijkste knoppen. Deze knoppen bevinden zich trouwens net boven de icoontjes en niet in het doorzichtige gedeelte.

De bovenkant is helemaal doorzichtig. Deze bovenkant heeft een bijzondere functie. Ben je dat enkele led-lichtje gewend dat je laat weten dat je een berichtje hebt? Bij de Alcatel licht de hele doorzichtige bovenkant met een zachte gloed op. Een erg mooie vinding!

Design is sowieso een belangrijk element bij de Alcatel One Touch Alpha. Je ziet dat er echt aandacht is besteed aan het uiterlijk van de telefoon. Vermoedelijk is het design leidend geweest bij de ontwikkeling van deze telefoon, want een aansluiting voor je koptelefoon is weggelaten. Je kunt muziek luisteren, maar dan moet je een verloopkabeltje gebruiken om de koptelefoon aan te sluiten op de micro usb. Tegelijkertijd je telefoon opladen en naar muziek luisteren kan dus niet.  En de kans dat je het verloopkabeltje gemakkelijk kwijtraakt, is groot.

Pinnetje Alcatel One Touch Alpha
Pinnetje Alcatel One Touch Alpha

Nog een klein puntje is de locatie van die micro usbpoort. Vanwege de doorzichtige onder- en bovenkant bevindt deze zich aan de zijkant van de telefoon, waardoor de koptelefoon wat raar zit. Hierdoor past de telefoon bijvoorbeeld niet goed in de sportarmband die ik gebruik tijdens het hardlopen.

Wanneer je de (micro) simkaart erin wilt doen, hoef je niet te proberen de achterkant eraf te halen. Die kan er namelijk niet af. Om de simkaart in je telefoon te krijgen moet je het schuifje openen met een (meegeleverd) metalen pinnetje.

Scherm

Het HD scherm is 4,7 inch groot en dat is net iets kleiner dan die van de Samsung Galaxy S5, maar wel weer groter dan een Iphone 5S. De pixeldichtheid van de One Touch Alpha bedraagt 312 pixels per inch, genoeg voor een prima beeld.

Geluid

Tja… het geluid… daar moet je dus voor bellen en daar houd ik zelf niet zoveel van. Ik lees liever van een scherm dan dat ik moet luisteren. Toch heb ik speciaal voor jou het geluid getest en het geluid is prima, daar heb ik geen klachten over.

Batterij

De telefoon heeft een 2.000 mAh batterij. Vergeleken met de Apple Iphone 5S die een batterij van 1.900 mAh heeft en de Samsung Galaxy S5 met een 2.800 mAh, de HTC ONE (M8) met 2.600 mAh lijkt het dat de batterijcapaciteit beperkt is.

Maar de ware test is natuurlijk: Hoe lang kan je zonder je telefoon op te moeten laden? Wanneer je dagelijks niets wil missen op Facebook, Twitter en het nieuws volgt via de vele apps, en daarbij gebruik maakt van wifi om je datagebruik een beetje onder controle te houden, dan zal je aan t eind van de dag toch echt je telefoon weer aan de oplader moeten hangen. Wanneer je iets rustiger aan doet, dan haal je de avond wel gewoon zonder opladen. Deze indicaties zijn overigens zonder veel te bellen. De batterij kun je niet vervangen.

Camera

De Alcatel One Touch Alpha heeft, zoals bijna elke smartphone, twee camera’s. De hoofdcamera is een 13,1 megapixel camera met HDR, gezichts- en lachdetectie en dat belooft heel wat. De camera opent snel en dat is heel fijn. De kwaliteit van de foto’s is redelijk, maar valt gezien de hoeveelheid megapixels eigenlijk toch wat tegen. Meer megapixels betekent duidelijk niet direct betere foto’s. Het lijkt wel of de foto’s niet scherp te krijgen zijn. Misschien is het een instelling, maar het resultaat met de standaardinstelling viel tegen.

Gebruik

De Alcatel One Touch Idol Alpha maakt gebruik van een schil die Alcatel heeft toegevoegd aan het Android 4.2 Jelly Bean besturingssysteem. Hoewel die schil er trouwens best aardig uit ziet, kan je hierdoor, zelfs als ervaren Android gebruiker, op het verkeerde been worden gebracht.

Je hebt als gebruiker zo’n 13 GB tot je beschikking, deze 13 GB gebruik je voor alle apps, foto’s, filmpjes en muziek. Wel jammer is dat je het geheugen niet zelf kunt uitbreiden met een geheugenkaartje.

De telefoon wordt standaard geleverd met nogal wat voorgeïnstalleerde apps. Apps die allemaal geheugen in beslag nemen. Wat zou het toch prettig zijn, wanneer je gewoon een schone telefoon krijgt met alleen het besturingssysteem daarop geïnstalleerd. Er zijn trouwens best nuttige apps voorgeïnstalleerd.

4G

Tegenwoordig zijn de telefoonnetwerken heel erg gericht op 4G. 4G is de opvolger van de huidige standaard van mobiele internet, maar dan 5 tot 10 keer sneller.

Met de hogere snelheid kan je bijvoorbeeld filmpjes kijken zonder dat deze halverwege moet bufferen, of webpagina’s die gewoon snel laden. De hogere snelheid zorgt er ook voor dat je kan videobellen in een goede kwaliteit. Naast de snellere verbinding krijg je dankzij 4G ook een beter bereik. Helaas is de Alcatel One Touch Idol Alpha hierop niet voorbereid. De providers zijn nu druk bezig om 4G in heel Nederland beschikbaar te maken, eerst de Randstad en dan de rest van Nederland. Eind 2014 zullen de grote providers in het grootste deel van Nederland aanbieden. En dan heb je een telefoon waarbij je geen gebruik kan maken van 4G. Een gemiste kans. Beschikt de Alcatel wel over NFC? Nope.

Oh ja… specs…

Er zijn mensen die echt helemaal opleven bij het zien van de specificaties (specs) van een telefoon. Speciaal voor deze personen zijn alle specificaties mooi onder elkaar gezet. Maar ook als je niet helemaal gaat glimmen bij het zien van specs is het een best handig overzicht.

Afmetingen & gewicht:

 • Afmetingen: 138 x 66.6 x 7.5 mm
 • Gewicht: 117.4 gram

Scherm:

 • Scherm: 4.7” HD IPS 720 x 1280 pixels, Capacitief touch screen
 • Nabijheidssensor: Ja
 • Lichtsensor: Ja

Camera:

 • Hoofd Camera: 13.1 Megapixel camera met HDR, gezicht en lach herkenning, touch focus, panorama, burst mode
 • Sub Camera: 1.3 Megapixel HD 720p
 • LED Flash: Ja
 • Video speler: 1080p@30fps

Mobiele Functies:

 • Operating Systeem: Android Jelly Bean 4.2
 • CPU: Mediatek MT6589 Cortex A7Quad Core 1.2 GHz CPU
 • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Display, Wi-Fi Hotspot
 • Bluetooth: 4.0
 • Micro USB: 2.0
 • A-GPS: GPS with A-GPS
 • G-sensor: Ja
 • Intern geheugen: 16 GB EMMC + 1 GB RAM
 • Extern geheugen: Nee
 • Vrij beschikbaar geheugen voor gebruiker: 13.3 GB
 • Overig: Micro SIM (Hot swap), EAP SIM

Geluid:

 • Muziek speler: WAV, MP3, MP2, AMR, MIDI, Vorbis, APE, AAC, AAC+, FLAC, WMA
 • FM Radio RDS: Ja
 • HD Voice: Ja
 • Handsfree: Ja

Batterij:

 • Lithium batterij: 2000 mAh
 • Spreektijd: maximaal 20 uur (2G ) / 10 uur (3G)
 • Standby tijd: maximaal 720 uur (2G) / 360 uur (3G)
 • Oplaadtijd: maximaal 2,5 uur
 • Maximale duur muziek afspelen: maximaal 24 uur

Kost dat?

Los kost het toestel tussen de 265 en de 290 euro. Gezien de specs is deze prijs eigenlijk net iets te hoog. Wanneer je naar de qua prijs vergelijkbare toestellen kijkt, zie je vooral wat oudere toestellen en toestellen die bewust in dat segment zijn geplaatst en wel geschikt zijn voor het snelle 4G netwerk. Je betaalt dus voor het design van het toestel en krijgt er daarom een erg mooi toestel voor terug dat op zich best goed functioneert. Ben je op zoek naar een high end smartphone, dan is dit niet het toestel voor jou. Zoek je een mooi toestel waarmee je je duidelijk onderscheidt van ‘de massa’ dan heb je aan de Alcatel One Touch Idol Alpha  een prima toestel.

Conclusie

De Alcatel One Touch Idol Alpha is qua specs geen toptelefoon die de concurrentie aankan met de huidige toptelefoons. De designafdeling bij Alcatel heeft absoluut een goede prestatie geleverd met deze telefoon, want hij ziet er prachtig uit. Wel jammer is, dat het design soms belangrijker lijkt dan de functie.

Betekent dit dat je het toestel moet laten liggen? Nee! Wanneer je op zoek bent naar gewoon een goede telefoon die er erg goed uit ziet en waarmee je je onderscheidt van de massa, dan kan je deze telefoon rustig op je lijstje zetten.

Goed nieuws

Wij mogen twee telefoons weggeven aan onze lezers. De Alcatel One Touch Alpha en de Alcatel One Touch IdolX. Wat moet je daarvoor doen? Eigenlijk is het simpel: we verloten de telefoons en je kunt op een aantal manieren (extra) loten verdienen. Word fan van 42bis op Facebook (als je dat al bent, klik dan hieronder om dat lot te verzilveren), volg ons op Twitter of tweet over deze actie met behulp van de mogelijkheden in het blokje hieronder. Hoe meer loten je hebt, hoe meer kans je natuurlijk maakt op 1 van de telefoons.

a Rafflecopter giveaway

0 Shares:
3 comments
 1. Ik koop nooit toptelefoons. Qua BFYB (bang for your buck) is eentje minder vaak stukken gunstiger. En 4g? Laat ze nou eerst maar zorgen dat je gewoon altijd internet hebt…

  Kortom: stuur maar op dat ding ;-)

 2. Ik ben ook heel erg benieuwd wie de winnaars zijn geworden van deze smartphones! Nieuwsgierig!

Comments are closed.

Dit artikel is 16.121 keer gelezen