De veelbesproken Oculus Rift en de Sony Morpheus zijn voorlopig nog niet beschikbaar op de consumentenmarkt. Weinig mensen hebben dus nog maar een echte virtual reality ervaring kunnen opdoen. Voor iedereen die net als ik echt niet kan wachten zijn er toch al mogelijkheden.

The early days

In 1994 was ik op HET evenement voor jongeren, de Megafestatie. Toen al was ik gefascineerd door toekomstige mogelijkheden. Ik mocht 2 minuten een spelletje spelen in een virtuele 3D-wereld met een helm op mijn hoofd die 5x zwaarder was dan mijn brommerhelm. Met een klein beetje vertraging kon ik door mijn hoofd te bewegen de kijkhoek aanpassen. De pixels in het spelletje waren zo groot, dat ik de 2 minuten vrijwel volledig nodig had om te begrijpen wat ik eigenlijk zag. Heel erg 3-dimensionaal was het eigenlijk niet. Maar de mogelijkheden die zouden komen brachten me op geweldige ideeën. Ik had toen niet kunnen bedenken dat ik nog ruim 20 jaar zou moeten wachten.

Google cardboard

Eind juni dit jaar werden er tijdens het ontwikkellaarscongres van Google (I/O) kartonnen bouwpakketjes uitgedeeld waarmee een eigen virtual reality bril gebouwd kon worden. Ik volgde het congres op afstand en deze gadget wilde ik toch wel heel graag uitproberen. Geduld om zelf iets te knutselen had ik niet, dus ik bestelde een bouwpakketje op een Amerikaanse website.  De levertijd van 1 week bleek in de praktijk bijna 2 maanden te zijn, waardoor ik dit artikel nu pas kan schrijven.

En eindelijk is het dan zover. Ik kan mijn huiskamer omtoveren tot een 3-dimensionale omgeving. Het bouwpakketje had ik binnen 5 minuten in elkaar gevouwen en stelt eigenlijk maar weinig voor. Met name de lensjes en magneetjes zijn lastig zelf te vinden. Vervolgens kan er een Android toestel ingeschoven worden. De NFC-tag in het karton zorgt ervoor dat de juiste app opgestart wordt, waarmee je verschillende mogelijkheden krijgt. Eén van die mogelijkheden is de Google cardboard app zelf. De kartonnen bril verbergt de huiskamer en toont een 3-dimensionale omgeving. Door om je heen te kijken zie je de verschillende opties. De speciale VR-versie van Google Earth is misschien wel de meest bijzondere. Je kunt er beter bij gaan zitten, want het maakt best indruk. Je beweegt in de kijkrichting en op die manier kun overal doorheen vliegen. Als eerste was ik in Chicago. Het duurt even voordat alle wolkenkrabbers daadwerkelijk verschijnen, maar daarna kun je erdoorheen vliegen. Door even stil te hangen en naar beneden te kijken schiet er toch wel een apart gevoel door je lijf.

VR Google Earth

Ook YouTube is een optie. Door om je heen te kijken zie allerlei verschillende plaatjes van video’s. Recht voor je zie je een enorm scherm zweven waar de gekozen video daadwerkelijk wordt getoond. Ook is er een optie om de door jezelf of anderen gemaakte 360 graden foto’s te bekijken. Tijdens mijn vakantie had ik er een aantal gemaakt. Dankzij Google Cardboard sta ik opeens midden in mijn 3-dimensionale vakantiefoto en kan alle kanten op kijken.

Overige VR-apps

Naast de Google apps zelf verschijnen er steeds meer speciale VR-apps voor Android. Helaas geen grafisch hoogstandje, maar toch erg bijzonder is DiveCity Coaster, een virtuele achtbaan midden in een grote stad. Vanuit het karretje dat over de rails schiet kun je alle kanten op kijken. Door de verschillende loopings en wolkenkrabbers die ik naast me zag draaien werd ik toch wat duizelig.

Verder zijn er verschillende games te downloaden, met name shooters waarbij je door een Doom-achtige ruimte moet lopen. Dit wordt een beetje ingewikkeld omdat je hiervoor een game controller op je smartphone moet aansluiten. Daarnaast moet je met twee handen het karton vasthouden om de bril op je hoofd te houden. De ingeschoven smartphone mag niet bewegen, want dan zie je alles dubbel. Ik moet dus toch nog zelf gaan knutselen met elastiekjes of iets dergelijks. Tuscany Dive werkt trouwens wel goed. Hierbij beweeg je jezelf net als in Google Earth in de kijkrichting.

tuscany

Conclusie

Het is echt wel heel gaaf en fascinerend. Maar als je alles één of twee keer hebt bekeken is het wel weer genoeg. Daarnaast zijn de graphics van Super Nintento kwaliteit, wat het realisme niet echt ten goede komt. Ik heb absoluut een leuke gadget in handen waar hopelijk nog wel een paar hele leuke apps voor beschikbaar gaan komen, maar het verlangen om een Oculus Rift op mijn hoofd te zetten wordt eigenlijk alleen nog maar groter!

0 Shares:
Dit artikel is 44.750 keer gelezen