Zie je ineens allemaal tweets in je tijdlijn van onbekenden? Dat zou binnenkort zomaar eens kunnen, want Twitter test weer eens iets nieuws uit. Deze keer: aanbevolen tweets.

Twitter test en test en test

Twitter staat er om bekend veel nieuwe ideeën te testen: elke nieuwe functie wordt eerst getest op een kleine groep gebruikers. Welke functionaliteit is het deze keer?

Volg hem/haar voor Twitter

Twitter is stilletjes bezig om aanbevolen (suggested) tweets in je tijdlijn te tonen. De nieuwe functionaliteit is een volgsysteem. Je krijgt tweets te zien van accounts die mensen volgen die jij volgt. Bij deze tweets staat dan meteen een ‘Follow’-button. Dit is een aanvulling op de al eerder ingebouwde functie die je een melding stuurt dat een aantal van de mensen die jij volgt een bepaald account zijn gaan volgen en de suggesties die Twitter al laat zien van voor jou interessante accounts. Eigenlijk is dit vrij gebruikelijk voor een sociaal netwerk. Want is het niet heel logisch dat een social media platform je aanbevelingen doet op grond van de accounts jij volgt? Als jij iemand volgt op Twitter en die volgt iemand anders, kan het best interessant zijn om diegene uit gemeenschappelijke interesse te volgen. Nuttig dus. Maar, omdat Twitter de hele tijd van dit soort tweets op je tijdlijn zet, kan het ook onoverzichtelijk worden. En je hebt natuurlijk niet voor niets die accounts gekozen om te volgen die je nu volgt.

Wat wil Twitter hiermee bereiken

Wat wil Twitter met dit volgmechanisme? Geld verdienen zeer waarschijnlijk. Als het een geslaagde test is, kan Twitter de dienst inzetten om mensen die meer volgers willen te laten betalen voor de functionaliteit. In eerste instantie zal de nieuwe feature niet meteen zo worden uitgerold (als hij al uitgerold wordt), maar Twitter zal snel proberen om hier geld mee te gaan verdienen. Wellicht is het een interessante nieuwe insteek voor de marketeers. In dat geval hoop ik toch dat het mijn tijdlijn niet net zo gaat vertroebelen als op Facebook, maar dat zal wel ijdele hoop zijn…

Eerdere functies getest op Twitter

Twitter test veel nieuwe functionaliteiten, maar net als bij andere bedrijven halen lang niet alle experimenten het.

Hieronder een paar voorbeelden van nieuwe functies, waarvan we sommige (nog) niet hebben:

  • Tweets tonen binnen andere tweets, augustus 2014. Deze functionaliteit is inmiddels beschikbaar. Het kon mobiel al op iOS en Android.
  • Verklaring van hashtags, augustus 2014. Hashtags zijn niet altijd voor iedereen duidelijk, daarom heeft Twitter geëxperimenteerd met de uitleg van de hashtag eronder (#manutd – Manchester United). Ik heb deze functie niet terug gezien tot nu toe.
  • Verbeteren berichtenservice, juli 2014. Twitter kijkt de kunst af van Whatsapp en wil haar berichtenservice verbeteren. Zo moet het in toekomst mogelijk worden om ook mensen die je niet volgt een bericht te sturen en is Twitter aan het kijken naar de mogelijkheid van groepsberichten. De verbeteringen die nu zijn doorgevoerd maken het mogelijk om ook mobiel je hele berichtgeschiedenis in te zien. Ook zijn de accounts over verschillende apparaten gesynchroniseerd.
  • Koop nu-button, juli 2014. Niet helemaal zeker of het een foutje was, maar de Koop nu-button was te zien en linkte naar webshop Fancy. De functionaliteit was er alleen voor mobiel en lijkt te verwijzen naar het kopen van apps. Daar horen we vast snel meer van.
  • Twitter mute-knop, mei 2014. Je kunt tweets van mensen ‘negeren’ (mute) zonder ze te ontvolgen.
  • Commentaar toevoegen aan een retweet, juni 2014.  De originele tweet verandert in een plaatje en zo heb je weer 140 tekens voor je commentaar beschikbaar. Hiervoor moest je gebruik maken van de optie ‘citeren’. Tegelijk testte Twitter onder een kleine groep gebruikers een redesign, waarbij een plaatje boven de tekst komt te staan in plaats van eronder. Ik denk niet dat dit het snel gaat halen.
  • Redesign,  februari 2014. Eerst is het redesign met het grote bovenbeeld in je profiel onder een kleine groep getest, maar al snel is het voor iedereen uitgerold. Blijkbaar kon niemand iets negatiefs ontdekken aan het concept.

Er zijn nog veel meer functies die zijn getest door Twitter. Het vogeltje blijft zich ontwikkelen. Er is al veel veranderd sinds de eerste tweet in 2006. Welke functionaliteit zou jij graag terug willen zien op Twitter?

Eerste tweet
Eerste tweet op 21 maart 2006
Twitter eind 2006
Zo zag Twitter eruit eind 2006
0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 7.681 keer gelezen