Denk ik. Misschien zou ik toch eens een van de tests moeten doen die als paddenstoelen uit de grond schieten op Facebook. Of… toch maar niet?

Het is me opgevallen dat er op Facebook af en toe trends voorbij komen die… Tja, behoorlijk nutteloos zijn. Maar goed, Facebook an sich is natuurlijk ook niet helemaal nuttig, dus dat komt wel overeen.

Betrouwbaar

Ik ben in ieder geval blij dat ik dankzij deze tests nu veel meer te weten ben gekomen over mijn Facebookvrienden. Maar dan ook echt hè. Een test die je online kunt maken en die het resultaat baseert op ongeveer 10 vragen is natuurlijk superbetrouwbaar. En het feit dat je het resultaat soms eerst moet delen op je tijdlijn voor je het überhaupt zelf mag zien draagt hier volkomen aan bij.

Betere kennis

Dankzij deze tests weet ik in ieder geval wel waar het overgrote deel van mijn Facebookvrienden eigenlijk zou moeten wonen (meestal een overbekende stad als New York of Parijs), dat ze eigenlijk best slim zijn (OMG, een IQ van gemiddeld 120!) en dat ze overgevoelig zijn (maar dat wist ik al dankzij hun statusupdates). Ik weet nog niet zo goed wat ik met deze kennis moet, maar hey, mocht het ooit van pas komen dan kan ik het tenminste terugvinden op hun tijdlijn. 

Schermafbeelding 2014-08-09 om 00.35.05
OMG! DIT IS ZO IK! HOE WETEN ZE DAT TOCH?!

Het waarom van de tests en het delen

Persoonlijk snap ik niet zo goed waarom deze testen opeens Facebook infiltreren. Is het een kwaad spelletje van grote internetmannen die op deze manier nog veel meer te weten komen over de gebruikers? Wordt deze informatie dan vervolgens misbruikt zodat we nergens meer veilig zijn? Of is het puur een reclame-dingetje (maar voor wie dan?)?

Daarnaast vind ik het verbazingwekkend dat iedereen zo’n hoog IQ blijkt te hebben én in een van de echte wereldsteden zou moeten wonen. Tot ik me besefte dat het lang niet altijd verplicht is om de resultaten te delen voordat je ze in mag zien. Zal dat verklaren waarom ik geen IQ’s van 70, steden als Geertruidenberg en gevoelloze sukkels voorbij heb zien komen? Zou men de resultaten ook delen als de waardering van anderen zou dalen door het zien van het resultaat?

Statusspel

Plotseling kwam het besef. De meeste mensen delen de resultaten van de tests alleen als die van toegevoegde waarde zijn op het beeld dat anderen van hen hebben. Het is net het echte leven, waarin we ook niet zo snel zouden toegeven dat we een onvoldoende hebben gescoord terwijl de rest een voldoende heeft. Of dat we eigenlijk liever in een klein stinkstadje zouden wonen in plaats van een van de hipste steden van deze wereld. En daarom heb ik nu argwaan tegenover de mensen die nog nooit een dergelijk resultaat hebben gedeeld. Inclusief mezelf. Ik ben bang voor de spiegel.

Belangrijkste testen

Maar de allergrootste en belangrijkste vraag is natuurlijk waarom de volgende op-Facebook-deelbare-tests nog niet bestaan:

  • Hoe beïnvloedbaar ben jij?
  • Hoe gevoelig voor delen ben jij?
  • Hoe graag doe je mee aan gratis persoonlijkheidstests waarmee het internet nóg meer over je te weten kan komen?

Bij nader inzien snap ik misschien toch wel waarom deze niet bestaan.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 6.883 keer gelezen