Wordt het niet eens tijd dat artsen het papier voorgoed de deur uit doen? Ja! maar eerst moet er een tool zijn die de communicatie tussen artsen digitaal verbetert. Listrunner heeft de oplossing.

Verpleeghuizen, ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en andere zorginstellingen moeten digitaliseren. En niet alleen de systemen waar het personeel in de zorg mee moet leren werken zorgen voor problemen. Ook de wil, ik bedoel het gebrek aan wil, om te veranderen en te digitaliseren is vaak een struikelblok.

Artsen bang voor extra werk

Wat ik hoor vanuit de zorg – ik werk bij een zorginstelling en mijn moeder en zus zitten in de zorg – is de angst van artsen vooral voor extra werk. Alles invoeren in de computer, ze schrijven het toch op? Waarom nog overnemen op de computer, alleen maar extra werk. Dat terwijl het digitaal werken juist efficiënter zou moeten zijn. En geen extra werk zou moeten opleveren. Maar dat is voor digibeten in de zorg nog geen vanzelfsprekendheid.

Listrunner

Dan komen we weer bij de systemen. Wanneer de wil (of dwang) eenmaal aanwezig is om te digitaliseren dan moet het wel goed werken. Het Amerikaanse Listrunner denkt het missende onderdeel te hebben: een tool die het zorgpersoneel beter met elkaar laat communiceren. En ze hebben net weer 500 duizend dollar aan investeringen binnengehaald om verder te werken aan hun plan om de zorg papierloos te maken. Het werkt namelijk op alle mobiele apparaten, smartphone en tablet.

Communicatie is alles

Listrunner pakt het grootste probleem aan, de communicatie tussen verschillende disciplines. Want dat blijkt in alle systemen een groot probleem. Listrunner vervangt de papieren uitdraai met patientnamen en ruimte om opmerkingen te noteren door een digitale variant. Daarmee kunnen artsen tijdens hun rondes direct communiceren met bijvoorbeeld de internist, specialist of de verpleging. En opmerkingen en takenlijsten kunnen hierin teruggevonden en bijgewerkt worden.

Door betere communicatie kunnen ook veel medische missers voorkomen worden, zegt mede-oprichter Dr. Jeeshan Chowdhury:

“Most medical errors happen because of simple communications breakdowns.”

12 ziekenhuizen testen Listrunner nu

Listrunner zal de nieuwe investering gebruiken om de tool verder te testen. Listrunner draait nu op proef in 12 ziekenhuizen en kan geïntegreerd worden in de elektronische patiëntendossiers van Epic, Cerner en McKesson.

bron afbeelding

0 Shares:
Dit artikel is 4.037 keer gelezen