Afgelopen weekend vond in Keulen de Gamescom plaats, de grootste gamesbeurs in Europa. Verspreid over zeven gigantische beurshallen was 140.000 m2 volgebouwd met vaak reusachtige stands.

Die rijkversierde stands waren van onder tot boven volgestouwd met state of the art gaming pc’s en supergrote beeldschermen waarop zonder onderbreking videobeelden, gameplay, live actie en cosplay te zien waren. Dit alles vanzelfsprekend onder de luide begeleiding van opzwepende muziek en flitsende lichtshows. En al dit moois werd vijf dagen lang met open mond gadegeslagen door zo’n 335 duizend bezoekers. Welkom op de Gamescom: het real life paradijs voor de gamende nerd. Vijf tips om een bezoek aan dit games-walhalla zoveel mogelijk te veraangenamen.

Koop je kaartje in de voorverkoop en niet aan de kassa

klein_Foto 15-08-14 16 28 05
Drukte op de Gamescom in Keulen

Met meer dan 65 duizend bezoekers per dag is het druk, super druk, echt ongelooflijk druk op de Gamescom. Lang van tevoren kun je de zeer gewilde entreekaartjes al online kopen op gamescom.de. Belangrijkste voordeel is dat je kaartje online slechts € 11,- kost. Aan de kassa van de Koeln Messe moet je € 14 afrekenen. Bijkomend voordeel: bij je toegangskaartje voor de Gamescom zit ook een bon die je kunt gebruiken om met de trein naar het beursgebouw in Keulen te reizen. Handig als je met de trein uit Nederland komt of een hotel buiten de stad hebt geboekt. Boek je kaarten wel op tijd: de populaire zaterdag en vrijdag zijn altijd snel volledig uitverkocht. Een week of twee voor de Gamescom zijn meestal ook online geen kaarten meer te krijgen voor de donderdag en zondag. Als alle dagkaarten zijn uitverkocht heb je nog de mogelijkheid om op de dag dat je wil gaan een gereduceerd middagkaartje te kopen. Deze kaarten worden vanaf 14.00 uur verkocht zodat je nog tot 20.00 uur op de beurs kunt rondlopen. Maar houd er wel rekening mee dat je hiervoor lang in een heel grote rij moet staan. Op basis van ‘First come, first served’ sta je met duizenden andere enthousiaste gamers zo’n uur of twee in de rij voor de kassa om een kaartje te bemachtigen.

Kom in chill mood: heb geduld tot je aan de beurt bent, sta wat langer in de rij en wacht nog wat meer!

Ondanks het enthousiaste officiële persbericht dat wachttijden bij de stands op de Gamescom dit jaar zijn teruggebracht, bestaat een groot deel van je bezoek toch nog steeds uit in de rij staan en wachten, heel veel wachten. En ondanks de vele tientallen pc’s die netjes in het gelid staan opgesteld bij de stands zijn er zoveel enthousiaste bezoekers die de nog niet uitgebrachte games, beta’s en alpha’s zelf willen ervaren dat een uur of twee uur wachten heel normaal is. Soms wordt het wachten opgefleurd doordat je in de wachtrij alvast kunt meekijken met de gelukkigen die al wel een plekje hebben bemachtigd.

Gamescom Keulen 2014
Evolve – Gamescom Keulen 2014
Gamescom Keulen 2014
Wachttijd – Gamescom Keulen 2014

Bereid je van tevoren goed voor op je bezoek aan de Gamescom. Kies ongeveer drie games die je op een dag echt wilt bekijken en zoek vooraf op in welke hal van het gigantische complex  je deze precies kunt vinden. Dit jaar was er naast de papieren plattegrond ook een app voor je mobiel waarop je een handige wandelroute uit kon stippelen. Zorg ook dat je vroeg bent –  de deuren gaan om 10.00 open – zodat je in ieder geval één game kunt uitproberen zonder direct drie uur in de rij te staan. Na het middaguur moet je rekening houden met lange wachttijden – tussen de anderhalf en vier uur – als je een game (beta) zelf wilt spelen.

Breng een portie zelfrelativering mee als je geen man tussen de 15-22 bent

Ik ga me niet aan precieze schattingen wagen, maar het is veilig om te zeggen dat het allergrootste deel (85%? 90%? ) van de bezoekers aan de Gamescom van het mannelijke geslacht is en in de leeftijdscategorie middelbareschoolleeftijd valt. Zo af en toe word ik als vrouw boven de dertig met een scheef oog aangekeken (of aangestaard). Gelukkig staat deze ‘gamer Frau’ ook tijdens de verschillende multiplayer games – waarbij je naast je teamleden en tegenover je tegenstanders speelt! – haar mannetje.

Gamescom Keulen 2014
The Crew – Gamescom Keulen 2014
Gamescom Keulen 2014
EA/FIFA – Gamescom Keulen 2014

Opvallend was dat op de Gamescom – anders dan bijvoorbeeld de Comicon in Londen – maar heel weinig bezoekers zelf in cosplay outfits de beurs bezochten. Hoewel de echte booth babes gelukkig ontbraken bij de stands waren er wel assistenten in professionele cosplay outfits bij veel stands te vinden. Jammer genoeg waren al deze assistenten van het vrouwelijke geslacht en dan natuurlijk ook van het sexy soort met smalle tailles, lange benen, grote borsten en kleine outfits die veel bloot showden. Gemiste kans om de Gamescom wat interessanter te maken voor de wat meer volwassen bezoeker of – want ze bestaan! –  de vrouwelijke gamer.

Gamescom Keulen 2014
Cosplay – Gamescom Keulen 2014

Vergeet je cash en neem je bankkaart of creditcard mee

Zes van de zeven hallen van de Gamescom zijn gevuld met kleurrijk stands vol pc’s, videoschermen, drie meter hoge posters en versieringen en muziekboxen. Alleen in de zevende hal kun je terecht voor gaming merchandise. Stands vol t-shirts, cosplay wapens, pruiken en make-up, game-gerelateerde speelgoedbeesten, boeken, posters, kettingen, mokken en tassen. Bij alle merchandise stands kun je eigenlijk alleen maar digitaal betalen. Hier en daar worden wel wat euro’s geaccepteerd, maar vaker kun je alleen je creditcard of bankkaart uit je portemonnee trekken. In de andere beurshallen is wel een groot aanbod van stalletjes waar je eten en drinken kunt kopen: van sushi, pannenkoeken, bratwursten , noedels tot ijs en Kartoffel Salat de keuze is aanzienlijk. Maar het eten en drinken is wel ontiegelijk duur. Doe jezelf een lol en laat je cash in je broekzak zitten en koop van tevoren een paar flesjes water of frisdrank zodat je geen € 3,40 per flesje water of cola hoeft te betalen. Neem een zelfgesmeerd broodje kaas mee en laat die Bratwurst voor € 4,50 gewoon in de verwarmde vitrine liggen.

Gamescom Keulen 2014
Blizzard’s Heroes of the Storm – Gamescom Keulen 2014
Gamescom Keulen 2014
Fan art Assassin’s Creed – Gamescom Keulen 2014

Haal toch maar even je Duits op voor je gaat

Gamescom staat – logisch – bekend als een beurs waar veel “belangrijke” aankondigingen worden gedaan. Ook dit jaar kregen we onder andere releasedata te horen van Assasin’s Creed: Unity, Call of Duty en als slagroom op de cake de onthulling van de World of Warcraft-uitbreiding ‘Warlords of Draenor’. Vaak werden de onthullingen voorafgegaan door stage interviews, korte presentaties of filmpjes. In het Duits. En ook de ‘onthullingen’ werden enthousiast aangekondigd. In het Duits. Dus kwam toch de realisering dat ik vroeger iets beter had moeten opletten tijdens de lessen Duits, want er ging toch wel veel langs me heen. En mijn taxichauffeur zei al – in het Duits – “Hoe kan dat nou? iedere Nederlander spreekt toch Duits?” Eerlijk gezegd had ik verwacht dat op de meest toonaangevende gamesbeurs van Europa de voertaal misschien niet volledig – maar dan toch grotendeels – Engels zou zijn. Als je een opfriscursus Duits wilt gaan volgen, dan heb je nog even. Volgend jaar vindt de Gamescom plaats van 5 tot en met 9 augustus, zoals gewoonlijk weer in Keulen.

0 Shares:
2 comments
  1. Duitsland is erg van hun eigen taal.. Films worden er nog steeds en masse nagesynchroniseerd en ook veel games worden vertaald naar het Duits (waaronder World of Warcraft, maar ook bijvoorbeeld Magic the Gathering nog altijd)

    Dus dat laatste verbaasd me eigenlijk helemaal niet.

  2. ik vond het voor mezelf enigszins naïef om te denken dat alles of in ieder geval het merendeel in het Engels zou zijn. Ik ben het volledig met je eens. Maar het verrastte me dat in het persbericht bijvoorbeeld zo wordt gehamerd op het hoge aantal internationale bezoekers en standhouders terwijl het event daar totaal niet op ingericht is. Zo waren bij de merchandise nul boeken in het Engels te vinden (ja, heb ik steeds gevraagd). Vind ik toch vaag als je een internationaal congres pretendeert te zijn.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.243 keer gelezen