In mei werd het aangekondingd, inmiddels is het een feit: Russische bloggers met meer dan 3.000 dagelijkse lezers, moeten zich in Rusland registreren bij mediawaakhond Roskomnador. Anoniem publiceren mag niet meer, wie ‘grootblogt’, moet zichtbaar zijn.

Uiteraard niet om een schouderklopje of een lintje te krijgen, maar om dezelfde strikte regels opgelegd te krijgen als alle andere ‘massamedia’. En dat betekent dat je op moet passen je niet schuldig te maken aan onder andere laster, hoogverraad, blasfemie of homopropaganda. De definities van deze misdragingen zijn vaag en daarmee ruim te interpreteren. Niet registreren kan hoge boetes opleveren, of resulteren in het offline halen van de website. Zonder tussenkomst van een rechter.

Bewaarplicht

Daarnaast moeten bedrijven die het anderen mogelijk maken iets op internet te publiceren, zoals sociale netwerken, blogsites, hostingproviders, de data van hun gebruikers 6 maanden bewaren. Op een Russische server uiteraard, zodat de Russische autoriteiten er toegang toe hebben.

Controle

Het is nog de vraag hoe de bezoekersaantallen van blogs gecontroleerd kunnen worden en wat er gebeurt met platformen en sites die in het buitenland gehost worden. Maar dan nog. Inmiddels zijn er zoveel zaken onbespreekbaar in Rusland en zoveel zaken strafbaar, dat er evenzoveel wegen naar een arrestatie leiden. Of erger

Bewust

Dat er minder mensen hun stem zullen laten horen, lijkt me logisch. Extra respect voor degenen die het nog wel doen is denk ik wel op zijn plek. Mijn bureaustoel staat in het veilige Nederland en ik kan zonder angst op ‘publish’ klikken. En daar ben ik me dit keer extra bewust van.

 

Bronnen: Elsevier, Irishtimes

Foto: EPA

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.586 keer gelezen