Van  Mobielbereikbaar ontvingen we de Belkin WeMo switch om te reviewen. Hiermee kun je via het internet je elektrische apparaten aan- en uit zetten. Dat heet “The internet of things”. Je hoort er steeds meer over; apparaten die via het internet verbonden zijn en je leven veel gemakkelijk gaan maken. Maar hoe bevalt dat in de praktijk?

The Internet of Things I

Eén van de problemen met “het internet van dingen” is natuurlijk dat al je oude apparaten hier nog helemaal niet klaar voor zijn. Om die barrière te slechten is er nu de WeMo switch van Belkin, waarmee alles met een stekker via het internet aan en uit kunt zetten. Van mobielbereikbaar.nl hebben we er eentje gekregen om uit te proberen.

Hoe werkt het

De WeMo switch is vrij gemakkelijk te installeren; je stopt de schakelaar in het stopcontact en download de app naar je Android of iOS device. De app leidt je dan door de stappen heen die nodig zijn om zowel de switch als de app met je thuisnetwerk te verbinden. Eenmaal verbonden kun je via de app de schakelaar aan en uit zetten. Dit werkt als je op je eigen netwerk zit, maar ook via het internet. Je kunt dus vanaf de andere kant van de wereld het licht aan en uit zetten.

Screenshot_2014-08-22-10-45-31 Screenshot_2014-08-22-10-46-28

Wat kun je er mee?

Laat ik eerlijk zijn; tijdens het gebruik van de WeMo switch moest ik vaak denken aan de presentatie van Peter Hinssen over zijn boek The New Normal waarin hij ingaat op onze digitale toekomst en zichzelf de vraag stelt: “Are we there yet?” en deze telkens moet beantwoorden met “Not quite”.

Wat bedoel ik daarmee? Je lamp aan en uit zetten vanaf de bank is natuurlijk heerlijk als je zo lui bent als ik. Maar dat kan ook met een hele simpele afstandsbediening.  Daarvoor hoef je niet met het internet verbonden te zijn. En het licht of je broodrooster aanzetten vanaf de andere kant van de wereld is natuurlijk geinig, maar ook volkomen kansloos. Want wanneer ga je dat nou gebruiken?

Tweetend je broodrooster bedienen

Door de WeMo switch te gebruiken in combinatie met If This Than That of Tasker op je Android telefoon kun je de functionaliteit wat uitbreiden. Zo kun je de switch laten in- en uitschakelen als je een tweet ontvangt of het licht laten uitschakelen als je het huis verlaat. Deze laatste toepassing is handig als je vergeetachtig bent. Alleen moet je daarvoor wel bij alle lampen een WeMo switch hebben en bij de lampen die geen los snoer hebben, zou je gebruik moeten maken van een speciale WeMo lamp (die nog niet in Nederland verkrijgbaar is).

The Internet of Things II

Dus om terug te komen op de vraag van Peter Hinssen; we zijn er nog lang niet. Ook omdat het in- of uitschakelen van apparaten eigenlijk nog niet zoveel toevoegt. Er zijn namelijk veel apparaten die als je de stroom in- of uitschakelt, nog aanvullende bediening nodig hebben, voordat ze iets zinvols gaan doen.

Voor een echt volledig geautomatiseerd huis zullen we nog echt even moeten wachten tot al onze apparaten verbonden zijn met het internet.Dan weet mijn thermostaat hoe laat mijn wekker staat, zodat het lekker warm is als ik opsta. De lampen zijn dan ook al zachtjes aangegaan. Als ik het licht in de douche uitdoe, weet mijn espressomachine dat het tijd is om te gaan pruttelen zodat als ik beneden kom, er een heerlijk vers bakkie op me staat te wachten. Als ik de deur uitloop gaan alle lichten uit en de verwarming laag. Totdat ik weer in de buurt ben en mijn huis op magische wijze weer ontwaakt.

Kun jij niet wachten op The Internet of Things of vrees je The Rise of the Machines? Laat je horen in de comments!


Geschreven door