Iedereens favoriete dansende robot heeft een upgrade gekregen. En als dat niet de eerste stap op weg is naar werelddominantie van kunstmatige intelligentie, dan weet ik het ook niet meer.

Asimo was natuurlijk al bijzonder indrukwekkend. Traplopen, ontwijken van obstakels én dansen (alleen nog paardrijden en tennissen en hij zou zo de tampon kunnen vervangen…of wacht…nee). Maar Asimo heeft wel wat nieuwe kunstjes geleerd.

Wat Asimo nu ook kan

Bij het ontwikkelen van de nieuwe Asimo zijn 3 factoren als uitgangspunt genomen:

  • Asimo moet in staat om zijn balans te bewaren en een soepele motoriek hebben. Asimo kan nu áls hij wankelt heel snel zijn voet verplaatsen.
  • Asimo moet externe input herkennen zodat hij in staat is om die informatie te verwerken. Dat doet hij met verschillende camera’s en sensoren.
  • Asimo moet in staat zijn om voorspellingen te maken gebaseerd op eerder verzamelde informatie, zodat hij autonoom beslissingen kan nemen, zonder door een ander te worden bestuurd.

Daarnaast heeft de robot van Honda nog meer nieuwe trucjes geleerd. Zo rent hij tegenwoordig 9 kilometer per uur, kan hij springen en dat zelfs op één been. Asimo herkent de gezichten en stemmen van tot drie mensen, die tegelijkertijd spreken.

Asimo leert ons veel

Het zal nog even duren voordat we allemaal een op-één-been-hinkelende Asimo in huis hebben, daar zijn ze nu nog te duur voor. Maar het onderzoek dat Honda doet om Asimo tot een robot te maken die het leven van mensen beter maakt, wordt gebruikt om andere producten te ontwikkelen die nu al impact kunnen hebben. Zie het filmpje hieronder voor meer informatie daarover.

Van een eigen Asimo droom ik al jaren. Dus Honda, als jullie nou gewoon wat haast willen maken met een betaalbare versie van deze steeds slimmer wordende kanjer, dan bereid ik me alvast voor op het leven onder onze goedhartige robot-meesters.

Meer over Asimo lees je hier.

0 Shares:
Dit artikel is 6.934 keer gelezen