Zondag kwam in het nieuws dat Facebook de newsfeed heeft gemanipuleerd voor onderzoek. Nou, dat geloof ik graag. Het zou me niet verbazen als Mark Zuckerberg en zijn vriendjes nog veel meer aan het testen zijn. Sterker nog, volgens mij is Facebook één grote test.

Eigenlijk geen nieuws

Facebook manipuleerde newsfeed voor onderzoek”. Dat is de headline waarmee Nu.nl het nieuws over Facebook presenteerde. Nou ja, nieuws … Dat Facebook manipuleert lijkt me geen nieuws. Dat de newsfeed wordt gemanipuleerd al helemaal niet. Vooral dit jaar is dat wel heel duidelijk geworden. Facebook bepaalt nu wie je in je newsfeed te zien krijgt. Als dat geen manipulatie is.
En ook dat ‘onderzoek’ is eigenlijk geen nieuws. Facebook doet niets anders. Dat newsfeed-manipulatie-onderzoek had betrekking op 689.000 gebruikers. En die andere miljard Facebookers? Hoe worden die onderzocht?

Veel meer onderzoeken

Al die miljarden berichtjes en foto’s die dagelijks worden geplaatst, maken Facebook een geweldig medium om te onderzoeken. Met zoveel data kun je makkelijk van alles testen. Het zou me niet verbazen als dat nieuwe Facebook-algoritme niet bij iedereen werkt. Nee joh. Echt niet iedereen krijgt alleen maar reacties te zien waarop veel wordt gereageerd. Of alleen maar reacties van vage kennissen. Er zullen beste honderdduizenden Facebookers zijn die alleen maar posts te zien krijgen waar totaal niet op wordt gereageerd. Blijkt onderzoekje te zijn naar hoe uniek die Facebookers zich dan voelen. Of mensen die alleen maar berichten van familieleden te zien krijgen: onderzoekje naar familiebanden. Berichten van alleen maar collega’s: onderzoekje naar de intermenselijke relaties op de werkvloer. En subonderzoek naar de kwaliteiten van managers. En wie weet zijn er veel vrouwen die alleen maar posts krijgen van mannen met een baard: onderzoekje van een producent van baardtrimmers.

Betaald door bedrijven

Ja, veel van deze onderzoeken zullen gefinancierd worden door bedrijven. Ieder zichzelf een beetje serieus nemende multinational laat de newsfeed van minimaal een miljoen prospects manipuleren. “Hoe reageren mannen op foto’s van terreinwagens?”, vraagt Jeep zich af. “Wat zijn de meest besproken uitgaansgelegenheden in de zomer?”, wil Durex graag weten. “Welke mensen reageren negatief op berichten van Wakker Dier?”, laat de vleesindustrie onderzoeken.

En ondertussen stroomt het geld bij Facebook binnen. Nou ja, dat ze commerciële doelstellingen hebben, daar zijn Mark & friends eerlijk over. Maar misschien wordt die commercie alleen maar gebruikt om het werkelijke doel te verbloemen. Dat Facebook niet opgezet is om te verdienen. Maar om jou en mij in de gaten te houden.

Nepwoede om NSA

Wie weet, verschijnen over een paar jaar de Facebook Files. Waarin alle geheimen van dit bedrijf staan. Blijkt Facebook opgezet te zijn door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Bleek de woede van Facebook vorig jaar nep te zijn. Ja, toen reageerde het furieus toen bleek dat de NSA datastromen zou aftappen. Maar dat was gespeeld. Natuurlijk was dat al bekend. Vanaf het begin. Sterker nog, dat was de bedoeling. De NSA heeft dit sociale platform ontwikkeld, en heeft vervolgens de FBI gevraagd om alle posts in de gaten te houden. Natuurlijk ontkent de FBI dat. Maar wie weet staat die dienst bij de NSA al een tijdje bekend als Facebook Based Intelligence.

Samen met de NSA manipuleert de FBI ook allerlei newsfeeds. Vooral bij mensen die ooit wel eens iets verdachts hebben gedaan. Samen zetten ze ook allerlei Facebook-groepen op. Bijvoorbeeld van de terreurorganisatie ISIS. Iedereen die hier op reageert – of hier alleen maar naar kijkt – is meteen verdacht.

Accepteer het maar

Maar wat kun je er aan doen? Andere social media gebruiken? Wie weet zit daar de NSA ook achter. Om alle gebruikers in de gaten te houden, werkt deze inlichtingendienst daarvoor samen met de TBI en de LBI. Inderdaad, de Twitter Based Intelligence en de LinkedIn Based Intelligence. Overstappen naar Telegram? Leuk bedacht. Maar dat is Russisch, en zal dus wel in de gaten worden gehouden door oud-medewerkers van de KGB.

Stoppen met social media zou ik ook niet doen. Dan lijk je ineens iets te verbergen te hebben. En dan ben je meteen verdacht. Beter kun je gewoon doorgaan met Facebook. Nette berichten plaatsen (maar ook weer niet te netjes). Onschuldige foto’s plaatsen van je kinderen. Af en toe een berichtje liken. Soms reageren (maar dan wel positief). Doe gewoon maar alsof je niet in de gaten wordt gehouden. Alsof je echt helemaal niets te verbergen hebt. Alsof je een ontzettende brave gast bent die nooit ofte nimmer iets kwaads heeft gedaan of zal doen. En dan maar hopen dat de FBI jou ook zo ziet. Zo niet, dan merk je dat waarschijnlijk zelf wel.

 

0 Shares:
Dit artikel is 9.443 keer gelezen