Zonder visuals is bloggen of social media berichten plaatsen eigenlijk een no go. Maar niet iedereen heeft de (juiste) plaatjes tot zijn of haar beschikking of een budget om foto’s aan te passen. Er zijn veel plekken om toch aan mooie plaatjes te komen. Hier een aantal handige sites op een rij.

Er duiken steeds meer sites op die gratis foto’s aanbieden, zelfs voor commercieel gebruik. Dat had je een paar jaar geleden ook al, maar dat waren vaak amateurfoto’s waar je niet vrolijk van werd. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer (goede) fotografen die hun prachtige plaatjes gratis aanbieden. Vaak kun je ze zonder inschrijvingen downloaden en je aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat je wekelijks de nieuwe foto’s kunt bekijken en downloaden. Handig!

Unsplash

Een van mijn favorieten is Unsplash. Hier vind je prachtige foto’s die je gratis mag gebruiken. Voorheen vond je er veel foto’s van de natuur, maar daar komt ook steeds meer afwisseling in. Er is wel een archief, maar zoeken op termen is (nog) niet mogelijk, dus sla direct foto’s op waarvan je denkt dat je die in de toekomst nog eens nodig zal hebben.

unsplash

Little Visuals

Een vergelijkbare site is Little Visuals. Je vindt hier veel natuurfoto’s en abstracte foto’s, maar hier en daar ook wat ‘praktischere’ foto’s van alledaagse objecten. Ook hier is het zoeken nog niet optimaal, maar ze gebruiken wel tags waar je op kunt filteren.

Gratisography

Voor de wat originelere foto’s ga je naar Gratisography. Het is haast ongelooflijk dat deze foto’s gratis zijn. Al zijn het er niet veel, maar ja, een gegeven paard enzo…

Death to the Stock Photo

Ook Death to the Stock Photo stelt foto’s gratis beschikbaar. Op de site vind je er een aantal, maar je kunt het beste even kijken op een van de social media kanalen om snel door de foto’s heen te scannen.

dtsp

Pixabay

Minder fancy dan bovengenoemde sites en helaas wel met inschrijving, maar Pixabay heeft een grote database. Er staan ook wat illustraties tussen a la Microsoft Clipart, maar als je daar doorheen kijkt of ze eruit filtert, vind je zeker mooie foto’s. Deze foto’s zijn ook wat neutraler en daardoor misschien beter geschikt voor je site of blog.

Nog niets gevonden?

Zat er toch niets voor je tussen? Kijk dan nog eens of voor blogs het embedden van GettyImages-foto’s iets voor je is. Zo heb je gelijk 35 miljoen foto’s tot je beschikking!

Daarnaast kun je ook gewoon bij Google Images zoeken en filteren op rechtenvrije foto’s. De kwaliteit is minder spectaculair dan bovengenoemde foto’s, maar het heeft mij regelmatig aan een handige foto geholpen. Zeker voor social media berichten is het vaak goed genoeg. In een eerdere blog op 42bis (Krap bij kas? Vijf gratis stockhphoto tips) lees je hoe je dit kan doen. Daar vind je overigens meer tips en informatie over gratis stockphotos.

0 Shares:
11 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 25.454 keer gelezen