Computerexperts van het Nijmeegse ict-bedrijf Masc en accountancykantoor Deloitte ontdekten onlangs een lek in de Google Glass. Na een avondje doorhalen, vonden zij een manier om Google Glass te hacken en op afstand mee te kijken met de camera.

Dit zeggen de headlines

‘Nederlanders hacken eenvoudig Google Glass’  via de Volkskrant. Voorbij de headline kun je in de inhoud lezen:Google Glass no

Via een usb-stick kunnen kwaadwillenden in een onbewaakt ogenblik snel een ‘scriptje’ op de bril zetten dat de controle overneemt.

Serieus, via een USB?

Grote paniek om niks? Want hoe groot is de kans dat jou dit gebeurt? Ten eerste heeft nog bijna niemand een Glass. Ten tweede hoe krijgt iemand een USB stick in jouw bril? Het artikel geeft als voorbeeld: “een belangstellende (leuk meisje in de kroeg) vraagt je Google Glass, waarna die er in een onbewaakt moment een mini-usb-stick in steekt.” Echt? Geef jij je smartphone ook onbewaakt aan die leuke barmeid?

Natuurlijk reageert Google

Een woordvoerder van Google geeft aan dat de veiligheid een aandachtspunt is van Glass. In de nieuwere versie krijgt het scherm net als op een smartphone een slot. Je kan het dan alleen openen met een code. Of het helpt tegen het hijacken van de camera… Google is in elk geval erg blij met de feedback:

The more feedback we obtain, the safer we will be able to make Glass for the wider launch later on this year.

Wat vind jij?

Reageer ik nu te laconiek op het verhaal en ben jij wel echt geschokt?

0 Shares:
4 comments
 1. Ik moet zeggen dat het wel belachelijk is dat men het zo makkelijk kan doen met behulp van een usb stick, het is dus een kwestie van tijd tot men een manier vind om dit zonder stick te kunnen.

  Maaarrr…..ik ben het met je eens, zolang je een stick nodig hebt om de hack te plaatsen zal het zo’n vaart niet lopen nee. Niemand geeft de Glass zomaar af aan een onbekende…ik in ieder geval niet.

 2. Op de een of andere manier bekruipt me het gevoel dat de privacy en veiligheid steeds meer in het geding komt door toepassingen van Google. Bijna niemand heeft een Glass. Door dergelijke berichten zal het ook zo’n vaart niet lopen!

 3. Goed voor Google om te weten! Voorkomen is beter dan genezen. Zou de bril nu nóg duurder worden met veiligheids-glass? Ik denk niet dat je je brilletje zomaar uitleent als je er zelf een kleine Euro 1.100,- voor hebt neergelegd. Al-met-al denk ik dat het een storm in een Google-glass water is.

  Leuke blog in ieder geval!

 4. Hallo Farah,

  Leuk dat je een artikel wijdt aan de Google Glass ‘hack’ die een tijdje geleden volop in het nieuws is geweest. Graag zou ik namens Masc een kleine reactie geven op je blog.

  [..]Ten eerste heeft nog bijna niemand een Glass.[..]
  Het klopt dat het aantal consumenten dat de beschikking heeft over een Google Glass (nog) erg laag is. Wij vinden het als softwareontwikkelaar daarom juist nu van belang dat er kritisch wordt gekeken naar de veiligheid van nieuwe technologieën zoals de Google Glass. Het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ lijkt hier op zijn plaats.

  [..] Want hoe groot is de kans dat jou dit gebeurt? [..] Hoe krijgt iemand een USB stick in jouw bril? [..]
  Juist in de huidige fase komt het onder ‘Glass Explorers’ (gebruikers die Google Glass aan het uittesten zijn) vaak voor dat de Glass wordt uitgeleend. Wij begeleiden organisaties tijdens evenementen met de inzet van Google Glass. Het valt ons op hoe vaak, maar vooral hoe gemakkelijk, mensen de Glass aan vreemden uitlenen. Bijvoorbeeld voor het maken van een Selfie. Dat een apparaat zoals Google Glass via direct toegang onbeveiligd is, is niet vanzelfsprekend. Software kan zeer snel en onopvallend worden geïnstalleerd met een kleine usb-stick. Anders dan bij een telefoon of laptop kan de omgeving niet meekijken op het scherm waardoor deze vorm van ‘social engineering’ wel degelijk een significant risico is voor Google Glass.

  @Joost Slager, zie mijn opmerking hierboven. Juist in de huidige fase zie je dat de Glass vaak wordt uitgeleend aan onbekenden, bijvoorbeeld voor het maken van een selfie.

  Mocht je naar aanleiding van mijn bovenstaande reactie nog aanvullende vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen!

Comments are closed.

Dit artikel is 7.957 keer gelezen