Hoera! Facebook bestaat 10 jaar. Maar of dit reden is voor een feest? Voor veel Facebookers niet. Vooral na de newsfeed-wijziging van januari mopperen veel mensen. Maar dat is helemaal niet nodig. In een paar stappen kun je van Facebook een feestboek maken.

dear facebookDe eerste jaren dat ik Facebook gebruikte, vond ik het echt een feest. Al die positieve verhalen. Al die leuke fotootjes. Maar vooral de laatste maanden vind ik Facebook irritant. Dankzij het nieuwe algoritme voor de newsfeed. Daardoor krijg ik de leuke berichtjes van echte vrienden niet meer te zien. Maar wel de oninteressante bijdragen van vage kennissen. Ik ben zeker niet de enige die ervan baalt, afgaande op de ‘Dear facebook’-afbeelding van Social Fixer. Zij klaagt dat de newsfeed steeds slechter wordt, en vraagt Facebook om 6 verbeteringen aan te brengen. De mensen achter Facebook een beetje kennende gaan ze dat echt niet doen. Nou ja, dan moet je zelf maar doen of Facebook een feestje is.

Hoera! Alleen echte vrienden

Je staat toch raar te kijken als op je verjaardag niet alleen je vrienden komen, maar ook allerlei vage kennissen. Bijvoorbeeld een gast die je in een dronken bui hebt gesproken na de afterparty van een après-ski-feest. Of die vreemde vrouw waar je ooit één keer naast zat in de collegebanken. Of dan die oud-collega die je puur uit beleefdheid een keer hebt toegeknikt. Nee, zulke lui wil je niet op je feestje. Dat zijn geen vrienden. Maar op Facebook wel. Daar kan elke toevallige en onbenullige ontmoeting leiden tot een vriendschapsverzoek. Voor je het goed en wel beseft heb je er weer een stel ‘vrienden’ bij. Terwijl je helemaal niet in hen geïnteresseerd was. En nooit zal zijn. Dus waarom ontvriend je hen niet? Weg ermee. Leve de echte vrienden. Die je nog kent van de basisschool. Aan wie je alles kunt vertellen. Met wie je zo lekker kunt stappen. Of met wie je je verwant voelt. En naar wie je echt nieuwsgierig bent.

Hoera! Alle vrienden komen aan bod

Dat die vage kennissen niet op je feestje komen heeft een groot voordeel. Het is een stuk rustiger. Want vaak zijn het die vage kennissen die het hoogste woord hebben. Misschien omdat ze eenzaam zijn. En blij zijn dat ze nu gemakkelijk kwijt kunnen dat ze een aparte hobby hebben. Of fan zijn van een falset-zanger. Dat soort vage kennissen kom je veel tegen op Facebook. Nadat je hen vriendschapsverzoek ooit – per ongeluk – hebt bevestigd, blijven hun berichten maar binnenstromen. Omdat gelijkgestemden constant op hun posts reageren, komen ze steeds maar terug in je newsfeed. En je echte vrienden een stuk minder. En dus ook hun leuke foto’s van hun kinderen, hun uitjes en hun tips. Maar goed, als je al die vage kennissen ontvriend hebt, zie je hun posts ook niet meer. Hoe meer nepvrienden je ontvriendt, hoe vaker jouw echte vrienden aan bod komen.

Hoera! Alleen maar leuke reacties

Je kent ze vast wel, die sfeerbedervers op je feestje. Die in een dronken bui cynische opmerkingen over je maken. Je achter je rug uitlachen. Je heel overdreven gaan napraten. Alles wat je doet met een laagje ironie bespreken. Heel irritant. Eigenlijk zou je hen het liefste de deur uit trappen. Bij Facebook kan dat. Als een leuke post van jou heel veel irritante en humoristisch bedoelde reacties oplevert, kun je makkelijk stappen ondernemen. Gewoon door die lullige reacties te verwijderen. Het kan, dus waarom zou je het niet doen. Jij bent de baas over jouw post. En jij bepaalt wat er mee gebeurt. Zo houd je alleen maar leuke reacties over. Maar levert een goed bedoelde post alleen maar zeikreacties op? Verwijder dan die post. En denk alleen aan de overgebleven leuke reacties op eerdere posts.

Hoera! Geen ongepaste uitnodigingen meer

Dat is toch lullig. Geef je een feestje, komt er een vriend aan met de complete Tupperware-collectie. En roept die iedereen bij elkaar voor een presentatie. Of er komt een vriend die maar blijft doorzeuren over iets dat hij heeft georganiseerd. Bruut stopt hij bij alle gasten een foldertje in hun handen. Daar een ietwat dreigend “Wel komen, hè!” aan toevoegend. En dan is er ook nog een vriend die je uitnodigt om een spel te spelen. Maar dan wel meteen. Verjaardag of niet. En dan is hij nog kwaad ook dat je niet mee wilt spelen. Op zo’n feestje is het soms moeilijk om die mensen te stoppen. Op Facebook kan dat makkelijk. Word je moe van die uitnodigingen voor games, verjaardagskalenders en evenementen? Blokkeren die hap! Ga in Facebook naar ‘Instellingen’ en klik op ‘Blokkeren’. Je kunt apps blokkeren, maar ook ‘vrienden’ die je steeds uitnodigen voor apps of evenementen. En ben je iemand helemaal beu, met al zijn stomme uitnodigingen en posts, dan kun je die helemaal blokkeren. Kon dat ook maar op je feestje.

Hoera! Controle over wat anderen over je zeggen

Dat is ook wat. Wil je tegen het eind van je feestje iets zeggen tegen je vrienden, word je steeds onderbroken. Omdat iemand zo nodig iets wil aanvullen. Of gewoon zijn ei kwijt wil. Zo blijft er al snel niets over van je verhaal. Op Facebook kun je dit voorkomen. Je kunt er voor zorgen dat anderen niet zomaar iets op je tijdlijn kunnen zeggen. Door de tags te beheren die anderen toevoegen. Het enige wat je hoeft te doen is bij ‘Instellingen’ naar ‘Tijdlijn en taggen’ te gaan. Daar kun je naast de optie ‘Tags controleren die mensen toevoegen aan je eigen berichten voordat de tags worden weergegeven op Facebook’ op ‘Bewerken’ klikken. Vervolgens selecteer je ‘Ingeschakeld’. Je krijgt dan een melding wanneer er een bericht komt dat je moet bekijken. Vervolgens kun je het tagverzoek goedkeuren of afkeuren. Wil je alleen jouw verhaal kwijt? Dan wordt het dus afkeuren.

Feestboek-taartHoera! Facebook is nu echt Feestboek

Als je een feestje geeft, moet het ook er ook uitzien als een feestje. Je gaat geen zware klassieke muziek draaien, terwijl je koffie en cake serveert. Je viert het niet in een pikzwarte kamer, met heel weinig licht. Je nodigt niet je stokoude achterooms en -tantes uit, die in zwarte kleding iedereen zwijgend toekijken. Nee, je laat duidelijk merken dat het feest is. Door de muziek. De taart en hapjes. De drank. De mensen die je hebt uitgenodigd. En zo is het met Facebook ook. Laat het feest doorklinken in je posts en afbeeldingen. Maar wil je echt laten merken dat dit een feestje is, verander dan de naam in Feestboek. Ja, dat kan echt. Door de gelijknamige extensie in de Chrome Web Store. Deze extensie verandert het logo van Facebook naar ‘Feestboek’. “Want”, zo staat er bij de beschrijving, “laat ons eerlijk zijn: dat is gewoon een veel accuratere naam voor je favoriete sociale netwerk.” Inderdaad, dat is een veel accuratere naam, vooral als je bovenstaande stappen hebt gezet. Zeker weten dat Facebook dan weer je favoriet wordt. Hoera hoera hoera!

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 18.715 keer gelezen