De app ’20 day Stranger’ is een experiment dat inspeelt op het feit dat de wereld vol is met interessante mensen, die we niet allemaal “leren kennen”. Mensen waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. Bewustwording creëren door anoniem informatie uit te wisselen met een vreemdeling, duizenden kilometers verwijderd van jou. Andere setting, andere omstandigheden. Misschien heeft zijn/haar leven indirect invloed op dat van jou. Of helpt het jou je eigen bestaan in perspectief te plaatsen. 

Hoe werkt de app?

wereldHet is heel simpel. Je hoeft geen uitgebreid profiel in te vullen met hobby’s, opleidingen en muziekvoorkeuren. De nadruk ligt op het geven van zo min mogelijk informatie: een e-mailadres en je woonplaats (land). Vervolgens word je 20 dagen aan iemand gekoppeld aan de andere kant van de wereld (het liefst zo ver mogelijk). En dan begint de informatie-uitwisseling met een onbekende wereldburger. Anonimiteit gegarandeerd aan beide kanten. Iemand waarvan je nooit zult weten wie het is, maar waarover nét dat beetje wordt onthuld, waarmee jij een beeld kunt vormen. Twintig dagen lang beknopte updates over waar de ander is, wat de ander aan het doen is en uiteindelijk over hoe de ander zich voelt. Uiteraard geldt hetzelfde voor jou. Vergelijk het met het lezen van een boek, maar dan real life. Jouw eigen fantasie, die het gaat inkleuren. Briljant.

Wie zit erachter?

Het Dalai Lama Center for Transformative Ethics in samenwerking met MIT Media Lab’s Playful Systems Group (een mond vol). Zij ontwikkelden deze app. Het kenniscentrum is opgericht om de veertiende Dalai Lama te eren. Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ethiek, techniek en intermenselijk contact in de breedste zin van het woord. De app verkeert momenteel in de alpha testfase. Op hun website  vind je een formulier om je aan te melden als testpersoon.

Quote: ‘We are dedicated to inquiry, dialogue, and education on the ethica land human dimensions of life’

Verbeelding

Het mooie van de app vind ik de vorm. Het achterwege laten van informatie, zodat de fantasie van de ontvanger wordt geprikkeld. Het tegenovergestelde van wat er vandaag de dag digitaal gebeurt. Waarbij alles zo’n beetje wordt getoond, gedeeld en verteld. Niet bij deze app dus. Een “nieuwe” vorm van communicatie of bewustwording. Ik noem het voor het gemak ‘slow communication’ (slow food, slow cooking..). Tóch onderdeel uitmaken van de digitale revolutie, maar dan anders.

imagine

Vergelijkbare apps

Bestaande apps zoals (de veel besproken) Whisper of Secret lijken op het eerste gezicht overeenkomsten te hebben met deze nieuwe experimentele app. Echter, in tegenstelling tot genoemde apps heeft de ’20 day Stranger’ app een anoniem karakter en word je aan één persoon gekoppeld. Daarnaast is er geen ruimte om te veel te vertellen. Kritische geluiden over Whisper en Secret gaan over het grenzeloos en ongecensureerd uiten en delen op een platform. Waarbij Whisper vooral gaat over het “anoniem” opbiechten van geheimen. En Secret in de media ook wel de ‘roddel-en pest’ app wordt genoemd. Beide apps spelen in op de nieuwsgierigheid van de mens. De informatieverstrekking is grenzeloos richting de ontvanger. Vluchtige informatieverwerking zonder doel.  De ’20 day Stranger’ app lijkt te zorgen voor meer bewustwording. Waarbij de aandacht lang(er) wordt vastgehouden. In ieder geval voor 20 dagen. Met welke vreemdeling ga jij de uitwisseling aan?

0 Shares:
Dit artikel is 7.898 keer gelezen