Door het WK ziet de hele wereld Brazilië door een vergrootglas. En daarmee ook de enorme criminaliteit die er heerst in de veelbesproken favela’s in Rio de Janeiro en São Paulo. Getto’s waar nagenoeg geen bestuur is. Waar anarchie heerst en drugsbendes de dienst uitmaken. Mensen leven er in armoede in krottenwijken. Microsoft gaat de favela’s op de kaart zetten. Digitaal.

favela.2

Hoe?

Microsoft gaat door middel van een Foursquare-achtige applicatie de restaurants en winkels in de favela’s in kaart brengen. Op dit moment is dat niet het geval. Ondanks de criminaliteit en armoede zijn er ondernemers die in de favela’s winkels en restaurants runnen. Zij hebben geen of nauwelijks bestaansrecht en al helemaal niet online. Omdat het er levensgevaarlijk is. En inwoners én buitenstaanders moeten vrezen voor hun leven.

microsoft

Waarom?

Het zou voor de favela’s in hun voordeel kunnen werken,  omdat de (lokale) economie een impuls krijgt. En de favela’s ‘mee gaan doen’ in de digitale maatschappij. Zodat de ondernemers als gevolg hiervan serieus genomen worden en onder de dominerende criminele bendes vandaan komen. Laatste lijkt mij echter geen gemakkelijke opgave. Er zijn verschillende rivaliserende bendes actief, die geen indringers tolereren. De lokale en/of de landelijke politiek zal keihard moeten optreden. En met goed doordachte ‘opschoonplannen’ voor de dag moeten komen.

Gevaarlijk inchecken

Tóch rijst bij mij de vraag: waarom zou ik mijzelf ‘inchecken’ in een wijk die te boek staat als zeer gevaarlijke probleemzone? Heeft Microsoft hierover nagedacht? Zou jij het doen? Voor kortingsvouchers of gratis producten? Ik weet dat Foursquare werkt met dergelijke aanbiedingen. Wat allemaal moet gebeuren om de favela’s uit de armoede én de ‘klauwen’ van de drugsmaffia te krijgen blijft achterwege in het digitale initiatief van Microsoft. Voor zover ik weet is nog geen lanceerdatum bekend.

Het begin is gemaakt

Van veel favela’s waren tot voor kort geen plattegronden beschikbaar. Het toekennen van straten kan vele voordelen opleveren. Zoals het aansluiten op voorzieningen als gas, water en licht. Gelukkig is daarmee al een start gemaakt door Unicef in 2012. Samen met 111 jongerenwerkers uit de favela’s hebben zij grote favela’s in Rio de Janeiro en São Paulo in kaart gebracht, om zo risicogebieden en factoren in kaart te brengen. Dit werd gedaan door middel van camera’s ‘op de grond’ en camera’s vanuit de lucht (kites). Ook de afwateringssystemen en de afvalverwerking zijn in kaart gebracht en het gebrek hieraan. Omdat het om verschillende grote gebieden gaat is er slechts sprake van een begin. Maar dat het niet onopgemerkt is gebleven is een feit. Microsoft ziet ook mogelijkheden. En hoopt hiermee een nieuwe markt aangeboord te hebben. Natuurlijk vindt Microsoft het belangrijk om de armoede in de wereld aan te pakken. Maar vergeet daarbij vooral de economische drive van Microsoft niet. Laten we hopen dat de armste partij er inderdaad op meerdere fronten beter van wordt.

0 Shares:
Dit artikel is 5.215 keer gelezen