Arrr maatje. Het leven van een piraat gaat niet over rozen. Probeer je net een opdracht voor de Engelse gouverneur uit te voeren, word je weer opgepakt door de Spanjaarden. ‘Pirates and Traders’ brengt de Spanish Main tot leven op je Android tablet of telefoon.

Commodore 64 tot pc

tradersToen ik op de middelbare school zat, was Sid Meier een held. Hij heeft een hele lijst geweldige games op zijn naam staan, maar zijn reputatie verdiende hij vooral vanwege Pirates. Nachtenlang was ik bezig met het brandschatten van Spaanse steden, zoeken naar begraven schatten en het redden van familieleden. Na de Commodore 64, de Amiga en zelfs de Wii (nee, probeer die versie maar niet) en een verrekte speelbare pc-versie van een paar jaar terug, is er nu eindelijk iemand opgestaan die een speelbare variant voor de Android heeft gemaakt.

Verschil andere Pirates varianten

Er zijn, uiteraard, wel wat verschillen met de varianten op ‘echte’ computers. Het geheel is allemaal iets eenvoudiger uitgevoerd. Het basisidee blijft echter verrassend goed overeind. Grootste verschil is het zeilen. In deze app doe je dat eigenlijk niet. Je wordt dus niet gedwarsboomd door tegenwind of andere obstakels die op de pc veel frustraties opriepen.

Besturing bedrieglijk eenvoudig

De besturing van het spel is niet ingewikkeld. Wat voor iemand die het – net als ik – niet van z’n motoriek moet hebben, wel erg prettig is. Dat maakt niet dat het een makkelijk spel is. Alles hangt af van de keuzes die je maakt. Zijn de schepen die je aanvalt niet te sterk? Heb je voldoende proviand aan boord voor de reis die je maakt? En slaag je er wel in je bemanning tevreden te houden? Een ongeluk zit in een klein hoekje. En voor je het weet, zinkt je schip, word je afgezet door de muiters of opgehangen door het gerecht.

Kies een kant

traders2Je bepaalt zelf of je als piraat, of juist als handelaar je geld verdient. Er zijn wel wat losse verhaallijnen, maar je kiest zelf of en wanneer je deze speelt. Zolang je gezondheid het toelaat en je manschappen je volgen, kan je verder spelen. Om uiteindelijk met zoveel mogelijk bezittingen met pensioen te gaan.

A Pirates life  for me

Zelf ben ik nog nooit heel erg rijk of beroemd geëindigd. Voor mij is er geen grote carrière weggelegd als zorgvuldig plannende handelaar.  Ik neem te veel risico, ga voor de snelle winst en probeer iedereen aan te vallen. Je hoeft maar een paar keer geluk te hebben. Verstandig is misschien anders. Maar om Steve Jobs  te quoten: ‘It’s more fun to be a pirate than to join the navy.’

Download Game

Pirates and Traders is er in een gratis en een betaalde (€3,75) variant. De betaalversie kent geen advertenties en biedt een aantal extra mogelijkheden. Ook de gratis versie is goed speelbaar. Het spel wordt actief ontwikkeld en met enige regelmaat geüpdatet.

0 Shares:
Dit artikel is 7.537 keer gelezen