Op school vond ik wiskunde hartstikke leuk. Waarschijnlijk omdat ik er aanleg voor had, want de praktische toepassing was mij niet duidelijk op de havo. Pas toen ik een paar jaar later elektrotechniek ging studeren, zag ik hoe ik het in de praktijk moest gebruiken.

Jammer eigenlijk. Mijn klasgenoten hadden veel meer moeite met wiskunde. Zij hadden er geen aanleg voor. En ook zij hadden geen idee wat ze er mee moesten. Dus waarom moeite doen? Het motiveert niet om iets te leren wat je nooit gebruikt.

Wiskunde is overal

Wiskunde wordt vaak gezien als een vak waarin professoren theoretische stellingen proberen te bewijzen. Niets is minder waar. Wiskunde is overal. Als je het maar wilt zien.

Wiskunde heb je nodig voor toffe dingen

Hier op 42bis komen veel zaken voorbij die enigszins een relatie hebben met wiskunde. Al die toffe tech startups? Daar zitten vaak programmeurs te ploeteren die de hele dag door met wiskunde bezig zijn.

Games die je hier voorbij ziet komen? Daar geldt precies hetzelfde voor. Een tijdje geleden was zelfs nog in het nieuws dat de game Candy Crush behoort tot een bepaald type hele moeilijke wiskundige problemen.

En ook Angry Birds bevat duidelijke wiskundige elementen:

Angry Birds

Nederlandse kinderen minst bang voor wiskunde

Bij Tunesische, Argentijnse en Braziliaanse leerlingen staat het zweet in de handen bij het idee dat ze een wiskundesom moeten maken. Nederlandse leerlingen zijn daarentegen minder bang voor wiskunde.

Dat wil overigens niet zeggen dat ze er ook het beste in zijn. Die eer is toebedeeld aan de kinderen uit Shanghai.

Nederlandse leerlingen niet gemotiveerd

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat nergens in de ontwikkelde wereld leerlingen minder plezier hebben in wiskunde en lezen dan in Nederland. Dat is erg zorgwekkend.

Tekort aan wiskundedocenten dreigt

Door de opkomst van nieuwe trends, technologieën en de explosieve toename van data wordt wiskunde de komende jaren nog belangrijker. Steeds vaker kapen financiële en hightechbedrijven wiskundigen weg. Het salaris en de loopbaanperspectieven zijn daar beter dan in het onderwijs. Zo blijven er weinig wiskundedocenten over en zijn uiteindelijk de leerlingen de dupe.

Laten we de Nederlandse leerlingen motiveren

Online zijn er gelukkig steeds meer initiatieven waar leerlingen hun wiskundeskills bij kunnen schaven. Deze online tools gebruiken steeds vaker game elementen om de leerlingen te motiveren. StudySteps is daar een mooi voorbeeld van. Vorige week is StudySteps gestart met een uitdagende social media game: Math World Heroes. Deze game laat kinderen zien dat wiskunde aanwezig is op de plekken die je niet verwacht. Door de wiskunde te laten zien in dagelijkse situaties houden ze hun wiskundeskills op peil.

In totaal zijn er drie rondes, waarvan de eerste inmiddels voorbij is. Degene met de meeste punten mag zichzelf Math World Hero noemen en verdient ook nog eens een fantastische prijs: een iPad Air, iPhone 5C of een Macbook Air.

 

0 Shares:
Dit artikel is 7.923 keer gelezen