We zeggen ons enorme zorgen te maken over onze privacy. Maar ondertussen ondernemen we weinig als ons wordt aangeraden slimmer om te gaan met onze wachtwoorden.

Nog even wachten

Hoi Ton, het is allemaal wat met dat Heartbleed en mensen die toch niets doen met de tips en het veranderen van hun wachtwoorden. Zo las ik dit weekend een berichtje op Twittermania over de Bitly hack en dat ze zich verbaasden dat ze zo weinig buzz zagen terwijl hier toch een behoorlijk groot gevaar in schuilt. Heb jij je wachtwoorden aangepast?

Tussen gemak en veiligheid

Hmm, pijnlijke vraag. Niet allemaal namelijk. Ik heb nu verantwoorde wachtwoorden voor sites waarop ik privacygevoelige (betaal)informatie deel en gemak-siert-de-mens-wachtwoorden voor sites waar ik maar weinig informatie prijsgeef. Bovendien gebruik ik Internet Explorer niet meer. Ben ik nu goed bezig?

Het blijft lastig

Ik durf het je niet zo te zeggen, geloof ik. Je doet wat je kunt met de tips die je her en der meekrijgt. Een mooie quote uit een stuk van de Correspondent over de noodzaak van een veiliger digitaal leven vond ik deze: “…zoals een veiligheidsriem je niet beschermt tegen een ongeluk, maakt geen van deze tips je onkwetsbaar. De kans dat je de klap overleeft wordt er wel een stuk groter door.” Ik denk dat dat perfect aangeeft dat je nooit alles kunt afdekken. Meer dan je best kun je niet doen. Toch?

Wachtzin

Helemaal mee eens! Mij spreekt persoonlijk de wachtzin wel aan. Die is gemakkelijk te onthouden en door het grotere aantal karakters, het gebruik van hoofdletters en leestekens moeilijk(er) te kraken. Ik ga dat eens proberen. Zit er eigenlijk een maximum aan het aantal karakters dat een wachtwoord/wachtzin kan hebben? Dat moet ik nog even uitzoeken. Verder lijkt zo’n zin me een goede veiligheidsriem, om met de Correspondent te spreken. Wat jij?

De oplossing… voorlopig

Ik neem aan van niet, een maximum aan aantal tekens. Maar je moet het ook nog kunnen onthouden natuurlijk en daar is wel een maximum aan verbonden. In mijn geval in ieder geval wel. Het vervelende van wachtwoorden is ook nog eens dat het aantal verplichte tekens ook altijd anders is voor de verschillende sites. Vroeger stelden ze nog niet de eis dat je bijvoorbeeld minimaal 2 cijfers en hoofd- en kleine letters moest gebruiken. Maar ik denk dat we voorlopig wel goed zitten. Zolang je het maar niet op een Post-it schrijft en op je computer plakt, natuurlijk.

Voorzichtigheid en de porseleinkast

Haha, ja dat is nou jammer: die Post-it hing er namelijk al heel handig om mijn webcam af te dekken. Dat moest ook voor de veiligheid. En dan kun je net zo goed op de voorkant je wachtzin krabbelen. Is er dan niets meer veilig? Misschien moeten we ook wel onze draadloze toetsenborden afzweren omdat ze je wachtwoord af kunnen vangen als je het daarop typt…

Wat denken jullie? Kun je te voorzichtig zijn of niet voorzichtig genoeg?

0 Shares:
Dit artikel is 4.241 keer gelezen