Stemmen, we mogen weer. Ditmaal voor Europa. Als je een beetje geïnteresseerd bent in technologie en het web in combinatie met politiek en onze samenleving, dan kan de Piratenpartij je niet ontgaan zijn. De partij is actief in meerdere landen, deed in Nederland laatst mee in diverse gemeenten en is nu ook verkiesbaar voor het Europese Parlement. Maar: waar zijn de vrouwen!?

Via Twitter zag ik de kandidaten voor het Europees Parlement voorbijkomen. Paarse T-shirts, koppies glimmend van het enthousiasme, maar geen enkele vrouw. Ik was niet de enige die het opviel. De foto kwam binnen via een van mijn volgers die de vraag stelde: waarom zie ik alleen mannen?

50 -50

Als ik die vraag stel, schuilt daar altijd enige verontwaardiging in. Dat voelde ik nu ook. Hoe kan je 50% van de bevolking (om en nabij) niet vertegenwoordigd hebben in je volksvertegenwoordiging als partij? Ik draag de Piraten een warm hart toe, volg met interesse hun standpunten en stem misschien wel op ze, maar dit vond ik minder. Hmpf, geen dames.

Het antwoord van de partij draaide mijn verontwaardiging om: ze waren zich het ontbreken van dames zeker bewust. Er waren geen vrouwelijke sollicitanten geweest met interesse om actief te worden, dus ze konden niet anders. Hè!? Geen enkele vrouw die zich voldoende verbonden voelt met de standpunten om een gooi te wagen naar Brussel?

Is de Piratenpartij dan een mannending? Zijn privacy, een open web, een nieuw eigendoms- en auteurssysteem en medezeggenschap als burger dan geen onderwerpen waar vrouwen zich voor interesseren? Dat lijkt me toch wel, dit zijn onderwerpen die door ons allemaal gevoeld (moeten) worden.

Beauty and the Bytes

Kleeft er teveel een ‘nerds unite’-beeld aan de Piratenpartij? Als de prachtige Ancilla, die kandidaat was voor de gemeenteraad in Amsterdam, daar het boegbeeld van is, wil elke vrouw toch een nerd zijn? Of zit ‘m daar juist de crux: als de Piratenpartij in beeld komt zien we óf techneuten, óf een jaloersmakende schoonheid. En hoe zeer de inhoud ook telt, mensen zijn visueel ingesteld. We zien eerst de techneut of de beauty, dan pas het verhaal. Het zou goed kunnen dat beiden een te grote afstand hebben tot de gemiddelde vrouwelijke stemmer. Er vindt te weinig identificatie plaats met de kandidaten. Ik mis de buurman of de buurvrouw. Dáar is winst te behalen.

Mijn verwachting is dat het tijd nodig heeft. De Piratenpartij is jong en nieuw. Ik ben heel nieuwsgierig wat ze gaan doen in Europa. De partij timmert goed aan de weg en wordt steeds beter zichtbaar. Ik heb het gevoel dat de issues die zij aankaarten steeds beter gevoeld worden door Nederlanders en er een bewustzijn ontstaat dat deze issues de aandacht waard zijn. Redden ze het om voldoende stemmen te krijgen om een afvaardiging in Europa te krijgen? We zullen zien, ik gun het ze in ieder geval van harte.

 

0 Shares:
2 comments
 1. Hi Annemarie,

  Als een van de meest actieve vrouwen binnen de Piratenpartij wil ik hier graag op reageren.

  Als eerste: hartelijk dank voor je steun. Ik ben er van overtuigd dat je gelijk hebt in je beoordeling dat we belangrijke issues bespreekbaar maken op politiek niveau.

  Ik vind het echter jammer dat we door jou en vele anderen worden afgerekend op het feit dat we niet de juiste geslachtsdelen op onze kandidatenlijst hebben staan. Dat onze mannelijke kandidaten (bless them… zij zijn wel de laatsten die dit punt effectief kunnen verdedigen, helaas) als reden geven dat we ons niet kandidaat hebben gesteld geeft maar een beperkt beeld van de redenen achter de homogene kandidatenlijst. Daarom licht ik graag mijn eigen redenen toe.

  Persoonlijk heb ik er voor gekozen me juist achter de schermen hard te maken voor onze partij. Zo coordineer ik de werkgroepen ICT en Organisatie (HR), ben ik eindredacteur voor de maandelijkse nieuwsbrief en ben ik lid van de teams voor social media en internationale betrekkingen. Daarnaast heb ik een baan en een gezin, waardoor er nou te weinig tijd overblijft om als kandidaat wekenlang campagne te voeren. Om nog maar te zwijgen van de keuze om geen publieke functie te willen vervullen.

  Ik ben van mening dat betrokkenheid van vrouwen niet slechts gemeten kan worden aan de hand van een kandidatenlijst en door te stellen dat een partij niet vrouw-vriendelijk is omdat er te weinig X chromosomen op de lijst staan, doe je vrouwen zoals mij ernstig tekort.

  Ik had het ook leuk gevonden om op een van mijn mede-piratinnen (yup, dat woord heb ik net zelf bedacht) te kunnen stemmen, maar dat neemt niets weg van de idealen waar we binnen onze partij allemaal voor staan – mannen en vrouwen gelijk.

  Ik begrijp je kritiek dus wel, maar ik hoop dat ik met mijn reactie toch enige nuancering teweeg heb kunnen brengen. Alvast heel hartelijk dank voor je stem!

 2. Dag Lisa,

  Dank voor je uitgebreide reactie. Begrijp me goed, ik vind de Piratenpartij verre van een vrouwonvriendelijke partij. Mijn strekking is juist dat ik me er over verbaas dat vrouwen zich (zelf) onvoldoende geroepen voelen actief te worden als kandidaat, niet dat ze niet welkom zijn. Geen kritiek op de heren of partij, ze geven eerlijk aan wat de reden is.
  Ik vind je bijdrage aan de achterkant heel lovenswaardig, dat is een prachtige manier om de partij op weg te helpen. Maar voor hoe de partij zich presenteert in de media, en dat is toch de beeldvorming waar je rekening mee moet houden, mis ik wel een vrouw in de spotlight. Juist om de suggestie van mannenclub weg te nemen.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.575 keer gelezen