Een mooi en eerlijk gesprek met mijn collega Laurens Tienkamp over zwakke punten en hoe deze te omarmen. Personal branding op de kracht van je persoonlijkheid en niet op je tekortkomingen. It all started with a tweet …

Twitter

Elke ochtend scroll ik langzaam door mijn timeline van Twitter. Langzaam een beetje wakker worden met het zachte gekwetter van de early birds. Op 30 april was dat niet anders. Ik scande de berichten maar bleef bij een tweet hangen: “Investeren in je zwaktes is frustrerend. Haal de scherpe kantjes eraf en richt je op je kwaliteiten.” Wat een open deur, dacht ik eerst maar hij bleef in mijn hoofd hangen. Was het wel zo’n open deur, of is het iets wat we allemaal wel weten maar niet doen? De schrijver van de tweet was Laurens Tienkamp, één van mijn collega’s van OnlyHuman. Ik besloot om het gesprek hierover met hem aan te gaan.

Quotes

Net als ik wordt Laurens vaak wakker met inspirational quotes in zijn timeline. Ik ben vaak de afzender ervan, hij ergert zich eraan. Niet eens zozeer dat je hiermee waarheden van anderen gebruikt om je te profileren of dat je eigenwijsheden gebruikt om anderen te laten zien wie je bent. Laurens gebruikt zelf vaak als motto ‘Bij twijfel gasgeven en inhalen’. Hij stoort zich aan de quotes omdat het daarmee altijd lijkt alsof je ergens goed in moet zijn. Je ziet zo weinig dat mensen op social media ergens moeite mee hebben. Je deelt waar je goed in bent of waar je trots op ben, maar je minpunten laat je bewust onderbelicht. Laurens geeft aan dat hij trots is op zijn zwaktes. Het maakt hem wie hij is en het onderscheidt hem van anderen.

Zwakheden

Je wordt van kinds af aan al geregeld geconfronteerd met je zwaktes. Zo kan het zijn dat je niet goed bent in plannen en organiseren. Je komt te laat op afspraken, of soms helemaal niet en het bijhouden van je agenda is een dagelijkse uitdaging. Je zwakke punten hebben direct effect op anderen en je wordt dan ook vaak op je fouten gewezen. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Zo werkte het ook voor Laurens.

Inspringen op kracht

Het veranderde toen hij bij Capgemini ging werken. Als trainer en consultant was het lastig om alle ballen in de lucht te houden, maar oefening baart kunst. Bij Capgemini keken ze niet naar de zwakke punten, maar juist naar de punten die daar tegenover staan. Tegenover het moeilijk kunnen plannen en organiseren, staat namelijk het makkelijk kunnen improviseren en ad hoc handelen. Brandjes blussen zorgt ervoor dat je snel kunt analyseren en oplossingsgericht leert denken. Laurens is erg creatief en enthousiasmerend en daar is Capgemini op een mooie manier op ingesprongen. Hij werd facilitator bij workshops. Hij wist van de inhoud vaak weinig af maar stimuleerde deelnemers om out-of-the-box te denken en te zoeken naar alternatieve manieren als ze in een impasse dreigden te komen. Een rol die perfect bij hem paste. Als het ware kreeg hij keer op keer de bevestiging dat het goed was voor hem om slecht te zijn in plannen. Alleen daardoor had hij deze vaardigheden zo goed kunnen ontwikkelen. Je kunt je voorstellen dat dit goed voor je zelfvertrouwen is.

Omarmen

Bij zijn werkgever heeft Laurens de kans gekregen om zichzelf te ontwikkelen. Om helder te krijgen waar hij goed in is en waar hij minder goed in is. Hij heeft zijn slechte eigenschappen omarmd en is hier nu ook trots op. Inzicht verlicht het feit dat je ergens slecht in bent. Waar gaat het elke keer mis en nog belangrijker misschien, wanneer is iets echt mis? Als hij nu kijkt naar mensen die goed zijn in bijvoorbeeld plannen dan zijn het in zijn ogen vaak mensen waar hij niet op zou willen lijken. Dan zijn het gestructureerde mensen die vaak vastzitten in patronen en die niet goed tegen verandering kunnen. Zelf houdt hij juist van de energie die verandering teweegbrengt.

Scherpe kantjes

Het is wel belangrijk om de scherpe randjes eraf te krijgen, om je tekortkomingen draaglijk te maken voor jezelf en voor anderen. Het is namelijk niet fijn als je elke keer in conflicten terechtkomt en tegen een muur aan blijft lopen. Probeer kleine veranderingen door te voeren die een groot effect hebben. De scherpe kantjes eraf halen om zo het klagen tot een minimum weten te beperken. Natuurlijk kun je trainingen of workshops volgen om zo je zwakke punten weg te werken. Bedenk wel dat het volgen van dergelijke trainingen je vaak niet makkelijk af zal gaan. Het is extra zwaar als je iets gaat veranderen waar je ambitie eigenlijk niet ligt. Je vindt het dan vaak ook niet leuk om te doen. Niks mis met het te proberen natuurlijk, maar je moet dit dan wel echt heel graag willen veranderen. Het is wellicht beter om een andere training te volgen waar je juist energie van krijgt.

Stappenplan

Laurens heeft natuurlijk het geluk gehad dat zijn werkgever hem op deze manier heeft weten te inspireren. Wat zou je nu zelf kunnen doen om je tekortkomingen te omarmen en je kracht bij je sterke punten te laten? Samen maakten we een klein stappenplan:

1. Jezelf leren kennen

De eerste stap is inzicht in wie je bent en wat je doet. Dit kun je zelf proberen te te verkrijgen, maar het is vaak effectiever als je iemand vraagt die jou goed kent. Iemand die jouw persoonlijkheid door en door kent en snel de vinger op de zere plek weet te leggen.

2. Zwakke punten

Probeer je eens voor te stellen wat voor persoon je zou zijn als je die zwakke punten niet had. Kijk eens naar mensen die dat wel hebben, wat voor personen zijn dat? Wil je zo’n persoon ook zijn? Is het antwoord op deze vraag ‘nee’ stop dan met je te focussen op deze punten.

3. Bewustwording

Word je bewust van je zwakke punten en laat ze onderdeel worden van je systeem. Probeer ze bij te sturen voor zover dat mogelijk is. Start met het managen van verwachtingen bij mensen. Geef aan dat je slecht bent in plannen en wat ze dus wel of niet van je kunnen verwachten en schroom ook niet om hulp te vragen op deze punten.

4. Sterke punten

Kijk juist naar je sterke punten en de manier waarop deze jouw persoonlijkheid definiëren. Vraag aan oud-collega’s wat je goed deed. Vraag aan vrienden wat zij het meest waarderen in de vriendschap met jou. Vraag aan je familie wat voor zoon/dochter of broer/zus ze jou vinden. Waarschijnlijk zullen bepaalde punten in alle drie de gesprekken naar voren komen. Kun je hier iets mee? Kun je deze punten ombuigen tot kwaliteiten waar je verder mee kunt?

Personal Branding

Het zijn juist deze stappen die je ook neemt bij het formuleren van je eigen personal brand. Natuurlijk is het makkelijker om vervolgens over je kwaliteiten te praten op bijvoorbeeld social media. Wie is er nu echt trots op zijn zwakke eigenschappen? Weet wel, dat je juist als je je zwaktes kan benoemen, krachtiger en authentieker overkomt. Schroom dus niet om jezelf te zijn en jezelf te laten zien!

Start ups

Laurens heeft door het realiseren van zijn kwaliteiten zijn carrière omgegooid. Hij is bij een ander type bedrijven gaan werken, namelijk start ups. Snelle organisaties die nog niet zo gestructureerd zijn ingericht. Organisaties die op zoek zijn naar creatieve oplossingen en waar veel veranderenergie in zit. En nu is hij mijn collega, een heerlijke stuiterbal die vol met creatieve ideeën zit. Hij is inderdaad niet goed in plannen maar gelukkig ben ik dat wel en zo vullen we elkaar mooi aan. En dan nog een mooie quote. Om het af te leren en Laurens een beetje te irriteren :-).

‘Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree. It will live his whole life believing that it is stupid’ – Albert Einstein.

0 Shares:
2 comments
  1. Goed verhaal. Het is inderdaad goed om beter te worden in iets waar je goed in bent. Pas wel op dat je niet slechter wordt in je minder goede punten. Het is iets te makkelijk om je verschuilen achter de uitspraak dat je iets niet kunt.

    1. Helemaal mee eens. Wegrennen voor je zwakke punten is al een zwak punt an sich ;-)
      Voor het formuleren en creëren van je personal brand is het belangrijk om inzicht te hebben in al je eigenschappen, dus ook in het verschuilen.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.263 keer gelezen