Voor mensen die niet zo van sociale activiteiten houden, blijkt de Sociale Media een ideale manier om relatie te leggen met anderen. Neem een voorbeeld aan de andere Steve van Apple: hang uren in eenzaamheid achter je computer.

The power of introverts

Tijdens het paasweekeinde heb ik met veel plezier het boek Quiet van Susan Cain gelezen. ‘The power of introverts in a world that can’t stop talking’. Ze beargumenteert op heldere wijze dat in onze cultuur het uiterlijke extroverte ideaal vaak niet leidt tot nieuwe innovatie en goede besluitvorming. Innovatie heeft eenzaamheid nodig.

De andere Steve

Er staat een heerlijk stuk in over de andere Steve van Apple computer: Steve Wozniak. Door wekenlang in zijn eentje te experimenteren achter zijn computer vond Wozniak de eerste computer uit. Geen brainstormen. Geen teamwerk. Eindeloze prutserij in alleenheid. Wel deelde Wozniak zijn kennis af en toe met andere geeks van de Homebrew Computer Club. Dan leerde hij van andere eenzame prutsers.

Veel drukte leidt juist af

Steve Wozniak is een echte introvert. Veel druk mensengedoe leidt af. Dat maakt Sociale Media zo interessant voor introverte mensen. We hoeven namelijk niet steeds naar groepsbijeenkomsten om onze kennis te geven en te delen. Doodvermoeiend. We kunnen via de vele netplatformen communiceren met geïnteresseerden. Niet omwille van het praten, maar omwille van de inhoud.

Betekenisvolle communicatie

De kunst is om je niet af te laten leiden door de vele drukke geluiden op Sociale Media; dat vinden anderen weer leuk. Jij niet. Jij wil betekenisvolle communicatie. Dit vergt discipline. Alleen communicatie volgen die voor jou betekenis heeft. Alleen bijdragen leveren als jij vindt dat het zin heeft. Dit maakt het niet alleen leuk voor jezelf, maar zorgt er ook voor dat je vanzelf echte online relaties kweekt. Dat leidt vanzelf tot echte innovatie en offline ontmoetingen.

0 Shares:
1 comment
  1. Leuk stukje en herkenbaar. Maar het is toch echt social media of sociale media met kleine letters, geen hoofdletters.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.638 keer gelezen