De slimme jongetjes achter het illegaal downloaden van films zijn de filmindustrie alweer te slim af. Met Netflix leek het er even op dat er een betaald alternatief was voor het online downloaden van films. Want zeg nou zelf, tegen het gebruiksgemak van Netflix kan het gehannes met torrents natuurlijk niet op. Daar heb je wel een lieve duit voor over. Niet meer dus. Inmiddels is er een drietal alternatieven voor Netflix. Zij bieden hetzelfde gebruiksgemak, de nieuwste films en zijn bovenal gratis.

1. Popcorn-Time

De beste van deze drie nieuwe diensten is Popcorn-Time. Op hun website kan je hun client downloaden voor je Windows of Mac computer. De ontwikkeling van Popcorn-Time heeft nogal wat voeten in aarde. De makers hebben al eens eerder onder dwang van de filmindustrie hun product uit de lucht moeten halen. Een doorstart op Github is inmiddels ook verdwenen. De Beta-versie op hun website is echter nog gewoon beschikbaar.
De makers hebben op ingenieuze wijze bestaande api’s van torrents, ondertiteling, en filmdata gecombineerd. Hierdoor kun je direct vanaf je eigen computer filmtorrents streamen. De Beta-versie werkt perfect. Wat opvalt is hoe prachtig het eruitziet. Qua interface doet het niet onder voor Netflix.

Schermafbeelding 2014-04-30 om 11.12.03

2. Flixtor

Flixtor is de bijna identieke tweelingbroer van Popcorn-Time, maar minder bekend. De makers ervan zijn ook verantwoordelijk voor het bekendere Torrent Lookup. Ze hebben duidelijk inspiratie opgedaan bij de mannen van Popcorn-Time. Ook hun client kun je installeren op je computer, waarna je naar hartenlust films kan streamen. Net als bij de eerdergenoemde dienst is ondertiteling en achtergrondinformatie beschikbaar. Flixtor heeft in tegenstelling tot Popcorn-Time wel een app voor Android smartphones. Met de app kun je zowel films streamen als downloaden op je device.

3. Movietube

Movietube lijkt meer op een Youtube voor de nieuwste films. De website put ook uit dezelfde bronnen als bovenstaande diensten, maar werkt uitsluitend via het web. Movietube biedt wel een iPad app aan; helaas zijn daar nu net de mooiste films om mysterieuze redenen onvindbaar.

Voorlopig heeft de filmindustrie dus het nakijken. Ze zullen zich ongetwijfeld genoodzaakt voelen om met een nieuw eigen initiatief te komen. Dat, of ze stappen naar de rechter. Maar tegen die tijd zijn er wel weer anderen opgestaan. En de consument? Die vaart er wel bij.


Geschreven door